Kommunals arbetsmiljöstrategi: ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”
Kommunals nya arbetsmiljöstrategi heter ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Strategin riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud. Syftet med strategin är att stärka skyddsombuden i ett av deras viktigaste uppdrag – att ställa krav på att arbetsgivarna lever upp till sitt arbetsmiljöansvar.
Arbetsmiljöstrategin beskriver vanliga arbetsmiljöproblem i de branscher Kommunal organiserar. Den beskriver vilka lagar och föreskrifter som reglerar olika arbetsmiljöområden, vilka krav skyddsombuden kan ställa, och hur de ska agera om arbetsgivaren inte tar till åtgärder för att förebygga risker i arbetet. Strategin tar också upp vilka krav som går att ställa på företagshälsovård, arbetsanpassning och rehabilitering.
Skyddsombud spelar en central roll
Sverige har en bra arbetsmiljölagstiftning. Arbetsmiljölagen, arbetstidslagen, arbetsmiljöförordningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter finns för att skydda arbetstagarnas liv och hälsa. Men kunskapen om reglerna är ofta bristfällig, både hos arbetstagare, arbetsgivare och ansvariga huvudmän. Det är ett enormt problem att så många arbetsgivare inte följer lagstiftningen. Här har Kommunals förtroendevalda en central roll att spela. Skyddsombuden behöver påminna chefer och arbetsgivare om deras skyldigheter.
Arbetsgivaren ska säkerställa att det finns ett kontinuerligt systematiskt arbetsmiljöarbete – i samverkan mellan chef, skyddsombud och arbetstagare. Arbetsmiljöarbetet ska omfatta den fysiska, organisatoriska, sociala och digitala arbetsmiljön. Syftet är att förebygga olyckor och att arbetstagare drabbas av arbetsrelaterad ohälsa. Men arbetsmiljöarbetet ska inte bara skydda arbetstagare från skador och sjukdomar. Det ska också vara ett hälsofrämjande arbete som skapar utvecklande och stimulerande arbeten och en god hälsa.
Så används arbetsmiljöstrategin
Arbetsmiljöstrategin redogör för Kommunals politik, kopplat till varje område. Några kapitel handlar om hur olika roller och funktioner i skyddsorganisationen kan samarbeta och stötta varandra i arbetsmiljöarbetet. Utöver de arbetsmiljöområden som är reglerade i lagar och föreskrifter beskriver strategin även hur skyddsombud kan arbeta med krav på arbetskläder och arbetsskor, samt Friskfaktorer. För att få en långsiktig förbättring av medlemmarnas arbetsmiljö vill Kommunal se ett aktivt arbete med att stärka friskfaktorerna på varje arbetsplats.
Arbetsmiljöstrategin är omfattande och detaljerad. Den kan läsas vid behov, som ett uppslagsverk, eller läsas i sin helhet.
Ladda ner våra branschanpassade arbetsmiljöstrategier
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - funktionshinder (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - förskola och skola (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - gröna sektorn (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - hushållsnära tjänster (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - hälso- och sjukvård (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - kök (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - räddningstjänsten (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - skorstensfejare, skortstensfejartekniker och brandskyddskontrollanter (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - teknik, fastighet och underhåll (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - teknik, park och anläggning (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - trafiken (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - trossamfund (pdf)
- Branschanpassad arbetsmiljöstrategi - äldreomsorg (pdf)