Förskola och skola
Jobbar du som barnskötare, elevassistent, lärarassistent, fritidsledare, kock, måltidspersonal, vaktmästare, lokalvårdare eller liknande inom branscherna förskola och skola? Då är Kommunal fackförbundet för dig!
Medlemmar i Kommunal arbetar inom den kommunala, privata, ideella, kooperativa och religiösa sektorn.
Vad gör Kommunal för dig?
Här är några exempel på frågor som Kommunal driver för medlemmar som jobbar inom branschen förskola och skola:
- Rätt bemanning
- Rätt till arbetskläder
- Tryggare anställningsformer
- Tydliggörande av yrkesrollerna samt att arbetsgivaren ska anpassa förskolans och skolans organisation så att den bättre svarar mot skollagens och förskolans läroplans ansvars och uppgiftsfördelning
- Att tillsammans med arbetsgivarparten se över möjligheterna att höja arbetstagarnas yrkesstatus genom yrkesutveckling inom yrket
- Tydliga yrkesutgångar efter genomgången gymnasie- eller vuxenutbildning
- Gymnasie- och vuxenutbildning ska vara med nationell standard
- Validering med nationell standard
Inte medlem än?
Nu får nya medlemmar två månader för bara 80 kronor totalt. Passa på! Gäller under 2024.
Hitta ditt yrke
Ta del av den senaste informationen om vad Kommunal gör för just din yrkesgrupp. Här hittar du även information om lön, nyheter om ditt yrke och tips på hur du kan engagera dig.
Bemanningen på förskolan är i dag lägre än när finanskrisen slog till på 90-talet och mer än var fjärde barnskötare anser att bemanningen inom förskolan är så pass låg att den utgör en risk för barnen.
På sidan Stolt barnskötare kan du läsa mer om vad du kan göra för att påverka förskolan - oavsett om du är anställd eller förälder.
Idag är det brist på utbildade barnskötare, elevassistenter, lärarassistenter och fritidsledare. Enligt olika prognoser kommer det att finnas ett stort behov av dessa yrkesgrupper inom branscherna förskola och skola i framtiden.
Aktuellt om branschen
Ny guide om god arbetsmiljö för hbtqi-personer
För att skapa en inkluderande arbetsplats är det viktigt att arbeta aktivt för lika rättigheter och möjligheter. Nu finns en guide som riktar sig till arbetsplatser som vill skapa en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.startsida
Nu lanseras Vi är Kommunal. Kampanjen kommer kunna ses på tv, bio, i sociala medier och höras i poddar under hösten 2024. Vi vill visa på kraften av att vara över en halv miljon medlemmar och lyfta fram många av de yrken och branscher som Kommunal organiserar.Kommunals arbetsmiljöstrategi: ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”
Kommunals nya arbetsmiljöstrategi heter ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Strategin riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud. Syftet med strategin är att stärka skyddsombuden i ett av deras viktigaste uppdrag – att ställa krav på att arbetsgivarna lever upp till sitt arbetsmiljöansvar.
Aktuella rapporter
Kommunals arbetsmiljöstrategi: ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”
Kommunals nya arbetsmiljöstrategi heter ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Strategin riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud. Syftet med strategin är att stärka skyddsombuden i ett av deras viktigaste uppdrag – att ställa krav på att arbetsgivarna lever upp till sitt arbetsmiljöansvar.Rapport: Barnskötarnas roll, utbildning och yrkesutveckling - för en likvärdig förskola
Den här rapporten är en vägbeskrivning mot en mer likvärdig förskola. Svensk förskola sticker, sett till ambitioner, ut i ett internationellt perspektiv. Den är avgörande för en jämställd arbetsmarknad med högt deltagande och är tänkt att lägga grunden för en likvärdig grund- och gymnasieskola. Förskolan följer dock samma mönster som stora delar av svensk välfärd –ambitioner och krav höjs, men utan att motsvarande resurser tillförs.Bemanningen i förskolan låg – risk för olyckor ökar
Förskolans uppdrag har vuxit de senaste trettio åren, men personaltätheten har inte ökat. Varannan barngrupp är för stor, barnen i förskolan är yngre och vistelsetiderna har ökat. Detta har i sin tur lett till att belastningen på personalen ökat.