Ny guide om god arbetsmiljö för hbtqi-personer


För att skapa en inkluderande arbetsplats är det viktigt att arbeta aktivt för lika rättigheter och möjligheter. Nu finns en guide som riktar sig till arbetsplatser som vill skapa en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Tre personer sitter i en soffa. Längst fram är en ung, blond kvinna som ler in i kameran.
Foto: Kommunal

För att skapa en inkluderande arbetsplats är det viktigt att aktivt motverka arbetsmiljöproblem och diskriminering, men också att arbeta proaktivt för lika rättigheter och möjligheter. Mynak, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, har tagit fram en forskningsbaserad guide med konkreta verktyg för arbetsplatser och organisationer som vill jobba mer inkluderande.

  • Vem kan använda guiden?

    Guiden riktar sig till alla som arbetar på en arbetsplats, som medarbetare, chefer, HR-representanter, skyddsombud eller fackliga företrädare.

    Innehållet riktar sig främst till arbetsplatser men delar i guiden kan användas av till exempel ideella föreningar eller skolor.

  • Guiden utgår från forskning

    Den 30 juni 2022 redovisade myndigheten uppdraget ”Hbtq-personers sociala och organisatoriska arbetsmiljö” till regeringen. Resultaten visade att mikroaggressioner och sämre karriärmöjligheter är något av det som hbtq-personer utsätts för på sina arbetsplatser. Resultaten visade även behovet av ett konkret verktyg med koppling till forskning.

Ladda ner material

På Mynak:s hemsida finns guiden att ladda ner med checklistor, övningar och vägledning.

Läs mer

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar