Bemanning
Underbemanningen på arbetsplatser är en stor arbetsmiljörisk. Här samlar vi fakta, tips och verktyg som du och dina arbetskamrater kan använda för påverka bemanningen där ni arbetar.
Så kan du skapa förändring på arbetsplatsen
Vår styrka som fackförening är medlemmarna! Det är tillsammans som vi gör skillnad på arbetsplatsen, i kommunen och i samhällsdebatten. Därför är det viktigt att vi organiserar oss.
Här kommer några tips och verktyg som du och dina arbetskamrater kan använda er av för att få till en förändring där ni jobbar.
Känns det svårt så är det svårt. Du kommer att bli förvånad över hur många som upplever att det är utmanande på jobbet. Ta första steget, lyft på locket och prata ihop er.
Att rapportera tillbud är en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är ett bra verktyg för att se hur arbetsmiljön på arbetsplatsen är och hur det går att förebygga arbetsmiljöproblem. Det ligger ett ansvar på alla anställda att rapportera om brister och risker man ser i sin fysiska, psykosociala och digitala arbetsmiljö.
Tillbud rapporteras till din närmaste chef om inget annat är sagt. Det är bra om du rapporterar skriftligt, så blir det lättare att följa upp sedan.
Det är alltid arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön och ska undersöka och åtgärda brister i arbetsmiljön. Arbetstagare och skyddsombud ska ges möjlighet att medverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Då är tillbud ett bra verktyg att använda.
Ett tillbud kan till exempel vara:
- Brister i schemat som gör att du inte kan ta lunchrast eller paus.
- För få arbetskamrater på jobbet gjorde att du fick en alldeles för tung arbetsbelastning.
- Det sätts inte in vikarie vid frånvaro, även om grundbemanningen inte är uppfylld.
- Det finns inte tid för förflyttning mellan arbetsuppgifterna.
Det är viktigt att skriva ner när ett tillbud upptäcks. Beskriv situationen så noga som möjligt.
Ta hjälp av dessa frågeställningar:
- Beskriv tillbudet, händelsen eller situationen. Vad hände. Vad upptäckte du?
- I vilket arbetsmoment?
- Tid och plats. När?
- Varför inträffade händelsen/uppstod situationen tror du?
Lämna anmälan direkt till arbetsgivaren, eller via skyddsombudet till arbetsgivaren.
Det är viktigt att alla personal får information om tillbuden på arbetsplatsen och om det åtgärder som arbetsgivaren genomfört för att förebygga nya tillbud. Det kan göras på arbetsplatsträffar eller liknande. På så sätt blir alla involverade och kan bidra till förbättringar.
Om du och dina arbetskamrater har APT eller någon annan gemensam stund kan den nyttjas till att diskutera, rapportera tillbud, skapa eller gå med i facebookgrupper eller skriva insändare tillsammans.
Det är viktigt att eventuella tillbud lyfts på APT, så att ni kan förhindra att fler drabbas av samma sak.
Se till att du och dina arbetskamrater organiserar er tillsammans - då har ni större möjlighet att förändra på er arbetsplats.
Möjligheten att påverka på flera nivåer – mot beslutsfattare, mot arbetsgivare, mot samhället – ökar också ju fler vi är som ställer krav. Att många är med i facket är också helt avgörande när facket och arbetsgivarna ska förhandla. Tipsa gärna dina arbetskamrater om att bli medlemmar i Kommunal, om de inte redan är det.
Här kan du läsa mer om medlemskapet
Värva en arbetskamrat - få ett presentkort
När vi är många kan vi göra mer. Du som redan är medlem är viktig för att vi ska fortsätta att växa och kunna göra skillnad på riktigt. När du värvar din arbetskamrat får du ett presentkort på 200 kronor. Bra va?
Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö, beskriver hur arbetsorganisationen är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Eftersom underbemanning är en stor arbetsmiljörisk är det ännu viktigare att få igång det systematiska arbetsmiljöarbetet i underbemannade verksamheter.
Rätt till återhämtning
- Arbetstagarna har enligt arbetstidslagen rätt till tillräcklig återhämtning både under och mellan arbetspassen.
- Det ska finnas tid för arbetstagaren att hinna med att ta raster och pauser under arbetspasset.
- För att undvika ohälsosam arbetsbelastning ska frånvaro ersättas med vikarier.
- Om frånvaro inte ersätts med vikarier ska arbetstagarna skriva tillbud till chefen om det.
- Där arbetstagare ska förflytta sig under arbetspasset ska det finnas tillräckligt med tid i schemat för förflyttningstiderna.
- Enligt föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö behöver chefen hjälpa arbetstagarna med prioriteringar, om arbetstiden inte räcker till för alla arbetsuppgifter som förväntas utföras.
Hitta en redan existerande grupp på Facebook eller WhatsApp för personer som jobbar i din bransch, eller starta en ny. Där kan ni diskutera, utbyta erfarenheter och prata om vad ni vill uppnå och hur. Ett exempel är Förskoleupproret som finns på Facebook.
Du kan skriva insändaren själv eller tillsammans med arbetskamraterna och skicka in till er lokaltidning. Det behöver inte vara tidskrävande eller krångligt.
Här är några tips för att skriva en bra insändare:
Ha ett tydligt budskap
- Börja med en stark inledning som fångar läsarens uppmärksamhet.
- Var tydlig med vad du vill säga och håll dig till huvudpoängen.
Var konkret och kortfattad
- Håll insändaren kort och koncis, vanligtvis mellan 150-300 ord.
- Undvik långa och komplicerade meningar.
Ha en personlig ton
- Skriv i en personlig och engagerande ton.
- Dela gärna personliga erfarenheter eller exempel för att stärka ditt argument.
Använd fakta och argument
- Stöd dina åsikter med fakta och konkreta exempel.
- Var noga med att kontrollera att dina fakta är korrekta och aktuella.
Var respektfull och saklig
- Undvik personangrepp och håll en respektfull ton, även om du är kritisk.
- Fokusera på sakfrågan och undvik att bli alltför emotionell.
Avsluta med en uppmaning
- Avsluta med en tydlig uppmaning eller förslag på åtgärder.
- Detta kan vara en uppmaning till läsarna att agera eller till beslutsfattare att ta ställning.
För dig som är skyddsombud
Prata med din närmaste chef. Berätta att du tänker lyfta möjligheten att arbeta med tillbudsrapportering på era APT, eller liknande möten. Säg att du kommer att lyfta frågan om hur bemanningen fungerar hos er. Att du vill att ni gemensamt med arbetsplatsombudet och arbetskamraterna utvecklar det systematiska arbetet. Verktyget rapportera tillbud kan vara ett bra stöd.
Behöver du stöd?
Önskar du stöd att komma i gång med arbetet, prata med ditt arbetsplatsombud eller din sektion så kan de hjälpa dig.
Ladda ner stödmaterial
Längre ner på den här sidan finns också stödmaterialet Kartlägg bemanningen! Ett stöd till dig som är skyddsombud som hjälper dig göra en bemanningskartläggning på din arbetsplats.
- Får ni vikarie när någon är sjuk eller ledig?
- Hinner ni ta pauser under arbetet? (fika, gå undan en stund, toalettbesök)
- Kan ni ta rast och lämna arbetsplatsen? (lunch)
- Hur fungerar det med “larm, sökare” när det är rast? Den som är på rast ska inte behöva ha sökare eller larm. Den som har rast ska kunna lämna arbetsplatsen.
- Hinner alla göra sina arbetsuppgifter under dagen, inklusive dokumentation och att förflytta sig mellan arbetsuppgifter?
- Finns det en prioriteringsordning för vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras om resurserna inte räcker till för det arbetsuppgifter som ska utföras? (AFS 2015:4 Arbetsbelastning 10 §)
Ställ krav på arbetsgivaren att göra riskbedömning vid förändringar som påverkar bemanningen.
Vad är ett tillbud?
Ett tillbud är en händelse där ingen skadar sig eller blir sjuk just då, men där sjukdom/skada hade kunnat uppstå eller kan uppstå längre fram. Att rapportera tillbud är viktigt för att förhindra att dina arbetskamrater drabbas av samma arbetsmiljöproblem.
Ett tillbud kan exempelvis vara:
- När ni inte får vikarie vid frånvaro.
- När ni inte kan ta rast.
- När det inte finns tid för återhämtning (pauser).
- När bemanningen inte räcker till för att utföra de arbetsuppgifter som ska utföras.
- När arbetstagare ska förflytta sig under arbetspasset och det inte finnas tillräckligt med tid i schemat för förflyttning.
Läs mer om hur du rapporterar tillbud
Vad händer sen?
- Följ upp tillbuden vid varje APT.
- Följ upp att arbetsgivaren åtgärdar ev. brister eller fel.
Om arbetsgivaren inte kan eller vill åtgärda brister eller fel:
- Prata med chefen om de problem eller den oro som finns kring bemanning och begär åtgärder.
- Gör en skriftlig begäran om åtgärder till din chef, enligt AML 6kap. 6a §. Beskriv vad problemet är och vad du vill ha för förändring. Beskriv vad som behöver göras. Var då så tydlig och precis som möjligt. Finns det tillbud skrivna? Hänvisa och ta med dem i begäran.
- Arbetsgivaren ska bekräfta din begäran skriftligt och lämna besked om åtgärd.
Om arbetsgivaren inte åtgärdar problemet, eller enbart delvis åtgärdar det:
- Skyddsombudet gör en framställan till arbetsmiljöverket om prövande av föreläggande eller förbud. Här kan du ta stöd av ditt huvudskyddsombud, regionala skyddsombud eller din sektion.
- Beskriv problemet så tydligt som möjligt. Ge exempel. Beskriv även vilka åtgärder du vill se. Ta med din begäran om åtgärd du lämnade till din chef samt eventuella tillbud som skrivits.
- Du kan inte lägga till något till din framställan som du inte redan tagit upp i din begäran till chefen.
- Är det problem inom flera områden? Skriv en framställan inom varje enskilt område. Det blir tydligare.
Ta hjälp av Kommunals arbetsmiljöstrategi
Kommunals arbetsmiljöstrategi heter ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Den riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud. Arbetsmiljöstrategin är omfattande och detaljerad. Den kan läsas vid behov, användas som ett uppslagsverk, eller läsas i sin helhet.
Stödmaterial till skyddsombud
Starkare tillsammans!
Vår styrka som fackförening är medlemmarna! Det är tillsammans som vi gör skillnad på arbetsplatsen, i kommunen och i samhällsdebatten. Därför är det viktigt att vi organiserar oss.
Kommunal kräver:
Ökad bemanning i välfärden
Rätt bemanning innebär både tillräcklig personaltäthet, rätt yrkeskompetens för arbetsuppgifterna och goda arbetsvillkor.
Hållbara arbetstider
Bemanningen, arbetsbelastningen och arbetstidsförläggningen behöver säkerställa att arbetstagarna får vila under fritiden och att de får återhämtning även under arbetstid.
Alla ska kunna och orka jobba ett helt arbetsliv. För att det ska vara möjligt behöver du som är anställd kunna påverka ditt schema. Schemaläggningen behöver också vara så förutsägbar och regelbunden som möjligt, så att du kan kombinera arbetsliv och privatliv.
Vi driver de här frågorna i kollektivavtalsförhandlingar centralt och lokalt, med påverkansarbete gentemot politiker på riks- och lokalnivå, med opinionsarbete och självklart genom att hjälpa enskilda medlemmar som kommit i kläm på jobbet.
Underbemanning ökar risken för ohälsa och olyckor. Forskning visar att kombinationen av mycket stress och bristande kontroll över arbetsuppgifter och arbetstakt ökar risken för arbetsskador. Tillräcklig och rätt bemanning är alltså en förutsättning för en bra arbetsmiljö. Det är också en högt prioriterad fråga för Kommunal.
Men vår styrka som fackförening är medlemmarna! Det är tillsammans vi gör skillnad på arbetsplatsen, i kommunen och i samhällsdebatten. Därför är att det viktigt att vi organiserar oss.
Aktuellt om bemanning
Arbetsmiljö
Arbetsmiljö handlar om allt som på något sätt påverkar hur du mår på jobbet. Här samlar vi fakta, tips och verktyg för dig som vill påverka din arbetsmiljö till det bättre.Blogginlägg av Mari Huupponen
Högst kvalitet på äldreboenden utan vinstkrav – graden av vinstintresse spelar roll
Sveriges bästa icke-kommunala äldreboenden drivs av aktörer utan vinstsyfte, visar ny forskning. I dag drivs omkring en femtedel av alla äldreboenden i Sverige i icke-kommunal regi. En studie visar nu att äldreboenden som drivs av icke-vinstdrivande organisationer har högst kvalitet. Lägst kvalitet håller äldreboenden som drivs av börsnoterade bolag och riskkapitalbolag.Blogginlägg av Maria Ahlsten
Kommunals nya arbetsmiljöstrategi – ett stöd i arbetsmiljöarbetet
Kommunal släpper idag en ny arbetsmiljöstrategi med titeln ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Den riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.
Läs mer
Arbetsmiljö
Arbetsmiljö handlar om allt som på något sätt påverkar hur du mår på jobbet. Här samlar vi fakta, tips och verktyg för dig som vill påverka din arbetsmiljö till det bättre.Rapportera tillbud
Ett tillbud är en oönskad händelse eller situation som hade kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Om ett tillbud har inträffat på ditt jobb ska du rapportera det till din arbetsgivare.
Verktygslåda för dig som vill påverka förskolan
Bemanningen på förskolan är i dag lägre än när finanskrisen slog till på 90-talet och mer än var fjärde barnskötare anser att bemanningen inom förskolan är så pass låg att den utgör en risk för barnen. Läs mer om vad du kan göra för att få till en förändring på arbetsplatsen eller som förälder.Verktygslåda för hållbara arbetstider
På många arbetsplatser runt om i landet driver medlemmar och förtroendevalda frågan om bättre scheman och hållbara arbetstider. Och på många håll går utvecklingen åt rätt håll och personal och arbetsgivare hittar konstruktiva lösningar tillsammans! Tillsammans kan vi göra skillnad och på den här sidan får du mer kunskap och verktyg för förändra arbetstiderna på just din arbetsplats.
Kortare arbetstid
Idag tror 7 av 10 medlemmar i Kommunal att de inte kommer att orka jobba fram till pensionen. Orsaken är att arbetet är för fysiskt eller psykiskt påfrestande. Det är tid för förändring – det är dags att införa 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön. Här kan du ta del av argument och fakta när du vill driva frågan om arbetstidsförkortning med din arbetsgivare, kommun eller kollega.Rast, kaffe, lunch och kisspaus
Njuter du av en stark kopp kaffe med kollegorna varje morgon? Har du ett schema som gör att du aldrig hinner gå på toa eller äta lunch? Vi har alla behov av en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att ta paus och raster. Men vad har du egentligen rätt till?