Rast, kaffe, lunch och kisspaus

Njuter du av en stark kopp kaffe med kollegorna varje morgon? Har du ett schema som gör att du aldrig hinner gå på toa eller äta lunch? Vi har alla behov av en hållbar arbetsmiljö som gör det möjligt att ta paus och raster. Men vad har du egentligen rätt till?

Raster och pauser
Foto: Kommunal

När får jag ta rast?

Enligt arbetstidslagen ska du som arbetar ha en rast senast efter att du arbetat i 5 timmar. Lagen säger inte exakt hur lång rasten ska vara, men Arbetsmiljöverket rekommenderar att den ska vara minst 30 minuter. 

En rast betyder att du inte behöver vara tillgänglig för din arbetsgivare. Tiden för rasten räknas inte in i din arbetstid. Du kan till exempel äta, stänga av telefonen och lämna din arbetsplats om du vill. 

Arbetsgivaren ska i förväg tala om hur lång rast du har och mellan vilka tider rasten är.

Vad betyder måltidsuppehåll?

Rast får bytas mot så kallat måltidsuppehåll om det är nödvändigt med hänsyn till arbetsförhållandena på arbetsplatsen. Måltidsuppehåll räknas som ordinarie arbetstid.

Måltidsuppehåll görs på betald arbetstid vilket innebär att om arbetet kräver så måste arbetstagare utföra arbete under ett måltidsuppehåll.

I kollektivavtalet finns ofta regler om raster, pauser och måltidsuppehåll. Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion för att få veta mer.

Bli medlem och få stöd

Som medlem får du stöd och rådgivning gällande din arbetsmiljö. 

Du betalar bara 80 kr totalt för de två första månaderna.

Bli medlem här
Förskolelärare och barnskötare fikar med barn utomhus.
Foto: Kommunal

Du har rätt till pauser

Förutom rasterna har du också rätt till kortare avbrott, som kallas pauser. Pauser räknas som arbetstid, under en paus får du inte automatiskt lämna arbetsplatsen. 

En paus kan vara ett toalettbesök.  Lagen säger inte hur långa eller hur många pauser du ska ha, men arbetsgivaren måste planera arbetet så att du kan ta de pauser du behöver, utöver dina raster.

Avvikelser från arbetstidslagen

Kommunal och arbetsgivaren kan komma överens om andra regler än vad lagen säger. De ändringarna ska i så fall skrivas in i kollektivavtalet.

Men om Kommunal och arbetsgivaren inte kan komma överens om vilka avvikelser från lagen som ska gälla, så är det Arbetsmiljöverket som bestämmer om det är okej att ha andra arbetstider än de som gäller enligt lag. Läs mer om arbetstidslagen på Arbetsmiljöverket.

Har jag rätt till gratis kaffe på jobbet?
Foto: Kommunal

Har jag rätt till gratis kaffe?

Det finns ingen lag om gratis kaffe till anställda, vilket vissa arbetsgivare drar nytta av.  I vissa kommuner tvingas Kommunals medlemmar betala för kaffet själva under arbetstiden. Att ta en kopp kaffe eller te är ett självklar paus i arbetsdagen för många och något som man förväntar sig ska vara gratis på arbetsplatsen.

Skulle din arbetsgivare börja snåla in på kaffet, prata ihop er på arbetsplatsen, prata med arbetsgivaren och kontakta gärna din sektion. 

Kommunalarbetaren har kartlagt vilka kommuner som inte ger gratis kaffe till de anställda.

Kommunal tycker såklart att arbetsgivare ska erbjuda kaffe 

"Att erbjuda kaffe är det minsta en arbetsgivare kan göra. Det handlar om en liten summa för arbetsgivaren men det har ett stort symbolvärde. Det sänder också extremt dåliga signaler att man gör skillnad på sina anställda när tjänstepersoner inte behöver betala för sitt kaffe."  Säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Det finns exempel på att Kommunals påtryckningar har ändrat kommuners orättvisa kafferegler. Hemtjänstpersonalen i Luleå kommun fick betala för sitt kaffe själva, medan tjänstemän på kommunen fick gratis kaffe på jobbet. Men efter Kommunals påtryckningar infördes gratis kaffe för alla. 

Läs mer i Kommunalarbetaren,

När det är svårt att hinna ta rast

Många av Kommunals medlemmar vittnar om en arbetsmiljö där raster, pauser och återhämtning är svårt att hinna med under arbetsdagen.

Lunchrast är ett skämt, har många gånger aldrig varm mat med mig för planerar att jag ska kunna äta det i bilen mellan besök. Älskar mitt jobb men inte vår arbetsmiljö.

Medlem i Kommunal som arbetar i hemtjänsten

Kommunal kämpar för att alla medlemmar ska ha en god arbetsmiljö med hållbara tider.

Förutom att förhandla fram bättre villkor i kollektivavtal vill Kommunal också påverka politiken som dikterar medlemmarnas vardag.  De måste lyssna på rösterna som arbetar i välfärden.

Läs mer om hållbara arbetstider här.

Frågor och svar

Vad ska jag göra om jag aldrig hinner ta kisspaus?

Prata med din arbetsgivare om problemet. Om arbetsgivaren inte gör nåt, vänd dig till ditt skyddsombudet på jobbet. Om arbetsgivaren ändå inte gör nåt kan skyddsombudet gå vidare till Arbetsmiljöverket. 

Är du medlem så kontakta ditt skyddsombud eller din sektion.

När ska vi rapportera tillbud?

Ett tillbud är en händelse där ingen skadar sig eller blir sjuk just då, men där sjukdom/skada hade kunnat uppstå eller kan uppstå längre fram. Ett tillbud kan till exempel vara:

•    Brister i planeringen som gör att du inte kan ta lunch eller kisspaus
•    För få kollegor på jobbet gjorde att du fick en alldeles för tung arbetsbelastning.
•    Ett blött golv som du hade kunnat halka på.

Att rapportera tillbud är viktigt för att arbetsgivaren ska kunna förbättra arbetsmiljön. Om du och dina kollegor inte signalerar och talar om för arbetsgivaren att det finns problem, så har hen ingen chans att förbättra situationen. Läs mer om att rapportera tillbud.

Inte medlem i Kommunal än?

Bli medlem idag och få trygghet, 
stöd när problem uppstår på jobbet
 och försäkringar från Folksam.

Bli medlem idag

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar