Arbetsmiljö
Arbetsmiljö handlar om allt som på något sätt påverkar hur du mår på jobbet. Här samlar vi fakta, tips och verktyg för dig som vill påverka din arbetsmiljö till det bättre.
Vad är arbetsmiljö?
Arbetsmiljö handlar om nästan allt som på något sätt påverkar hur du mår på jobbet. Det kan vara hur arbetet ska utföras och vilka förutsättningar du har för att utföra arbetet. Bemanning, arbetstider, din chef och den sociala miljön påverkar också din arbetsmiljö.
Arbetsmiljön kan delas in i olika områden. Läs mer under rubrikerna nedan.
Den fysiska arbetsmiljön kan handla om:
- Arbetsbelastning - hinner du utföra arbetsuppgifterna under din arbetstid? Är arbetsmängden jämnt fördelad?
- Bemanning - är ni tillräckligt med personal och har de anställda rätt kompetens? Här kan du läsa mer om bemanning.
- Återhämtning - hinner du ta rast och de pauser du behöver?
- Finns de hjälpmedel som behövs på arbetsplatsen?
- Genomförs skyddsronder för att förebygga risker i arbetsmiljön?
- Arbetsplatsträff - finns det forum där du och dina arbetskamrater kan prata om arbetsmiljön, t ex arbetsplatsträff?
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan handla om:
- Trakasserier och kränkande särbehandling - finns det framtagna rutiner mot detta?
- Förutsättningar för arbetet, krav och resurser.
Den digitala arbetsmiljön kan handla om:
- Finns rätt digitala verktyg på din arbetsplats? T ex datorer, telefoner, larm och lås.
- Har du tillgång till de digitala verktyg du behöver i ditt arbete?
- Fungerar de digitala verktygen som det är tänkt?
- Genomförs digitala skyddsronder?
Hot och våld är ett arbetsmiljöproblem. Oavsett vem som hotar eller utövar våld så ska det förebyggas av din arbetsgivare. Att utsättas för hot eller våld kan ge allvarliga skador, både fysiskt och psykiskt. Att oroa sig för att bli utsatt för hot eller våld är också ett arbetsmiljöproblem. Ingen ska behöva bli utsatt för hot om våld eller våld under sitt arbete.
Arbetsplatsen är skyldig att göra ett systematiskt, förebyggande arbetsmiljöarbete för att kartlägga riskerna för hot och våld. Varje arbetsplats ska ha en krisplan och kända rutiner för hur du som anställd ska agera om det uppstår situationer med hot och våld.
Om du har utsatts för hot eller våld ska en arbetsskadeanmälan och en polisanmälan göras. Den skrivs av dig, tillsammans med din arbetsgivare och ditt skyddsombud. Du kan också ha rätt till arbetsanpassning och rehabilitering. Företagshälsovård eller motsvarande kan vara ett stöd vid krishantering.
Trakasserier och kränkande särbehandling kan till exempel vara när man:
- Säger eller gör något som blir förlöjligat
- Blir behandlad som luft
- Får oönskade förslag med sexuell anspelning eller blir tafsad på
- Digital mobbning i form av sms eller bilder som kan uppfattas som kränkande eller förnedrande
- Kallas för nedsättande saker inför andra
- Får arbetet försvårat eller saboterat
- Blir förföljd, hotad eller utsätts för sådant som skapar rädsla
Här finns råd och stöd för dig som har blivit utsatt på jobbet
Mens är en arbetsmiljöfråga. Kommunal jobbar aktivt för att öka kunskapen om mens och verkar för att alla arbetsgivare ska bistå med mensskydd på arbetsplatsen.
Arbetsmiljö kopplat till mens kan handla om:
- Har du tillgång till toalett under arbetsdagen?
- Har du tid och möjlighet att gå på toaletten vid behov?
- Finns det handfat och papperskorg i närheten av toaletten?
- Finns det tillgång till mensskydd på arbetsplatsen?
Behöver du stöd?
Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal.
Kontakta Kommunal Direkt eller din sektion för rådgivning.
Tips om du inte är medlem i Kommunal än
Just nu betalar du bara 80 kr totalt för de två första månaderna.
Det här kan du göra
Vi är alla varandras arbetsmiljö och det finns flera saker du själv kan göra för att påverka din arbetsmiljö till det bättre. Det är viktigt att vi hjälps åt att upptäcka sådant som kan leda till problem eller olyckor på jobbet.
Här samlar vi tips på vad du och dina arbetskamrater kan göra för att påverka er arbetsplats.
Ett skyddsombud väljs av den fackliga organisationen efter förslag från arbetskamraterna på din arbetsplats. Skyddsombudet representerar sina arbetskamrater och för deras talan i olika arbetsmiljöfrågor.
Om du upplever ett arbetsmiljöproblem på din arbetsplats eller om du känner dig osäker på vad som räknas som ett arbetsmiljöproblem, kan ett bra första steg vara att ta kontakt med ditt skyddsombud. Det ska finnas skyddsombud på alla arbetsplatser som har fem eller fler anställda.
Du som är medlem i Kommunal kan se vem som är ditt skyddsombud på Mina sidor.
Vill du själv representera dina arbetskamrater i frågor som rör arbetsmiljön? Då kan du bli skyddsombud.
I rollen som skyddsombud har du särskilt fokus på att förbättra arbetsmiljön på din arbetsplats. Det kan handla om allt från att skapa trivsel till att ställa krav på arbetsgivaren så att ingen skadas på jobbet. Du har med stöd i lagen rätt att kräva att arbetsgivaren åtgärdar arbetsmiljöproblem.
Genom uppdraget som skyddsombud får du gå på utbildningar, kurser och träffar tillsammans med andra skyddsombud. Du får lära dig mer om hur facket fungerar och även vidareutbilda dig i olika arbetsmiljöfrågor.
Ett tillbud är en oönskad händelse eller situation som hade kunnat leda till hälsobesvär, sjukdom eller olycksfall. Om ett tillbud har inträffat på ditt jobb ska du rapportera det till din arbetsgivare.
Ett tillbud kan till exempel vara:
- Brister i schemat som gör att du inte kan ta lunchrast eller andra pauser.
- För få kollegor på jobbet gjorde att du fick en alldeles för tung arbetsbelastning.
- Ett blött golv som du hade kunnat halka på.
Att rapportera tillbud är viktigt eftersom det hjälper till att förhindra eller förändra sådant som inte är bra på arbetsplatsen. Det kan hjälpa chefen att se vad som behöver riskbedömas och åtgärdas, så att det inte drabbar dina arbetskamrater.
Arbetsmiljön handlar om de sociala, organisatoriska och fysiska förhållandena på en arbetsplats. Det är din arbetsgivare som har arbetsmiljöansvaret på din arbetsplats. Arbetsgivaren ska tillsammans med anställda och skyddsombud ta fram rutiner för att säkerställa en trygg och bra arbetsmiljö för dig och dina arbetskamrater.
Arbetsmiljölagen, medbestämmandelagen och lagen om facklig förtroendeman är de tre viktigaste lagarna på arbetsmiljöområdet.
Rätten till fria arbetsskor och arbetskläder är en arbetsmiljöfråga. Personer som jobbar inom vård, omsorg och skola går och står mycket i arbetet. De är ofta utsatta för belastningsbesvär och skador i fötter, knän, ben, höfter och rygg. Då behövs arbetsskor som är ergonomiska och stötdämpande.
Det kan även finnas andra risker i arbetsmiljön – som tunga och vassa föremål, smitta, kemikalier och halka. Då behövs särskilda skyddsskor som förebygger skador.
I vår verktygslåda för fria arbetsskor och arbetskläder hittar du tips på hur du och dina arbetskamrater kan driva frågan om fria arbetsskor och arbetskläder där ni jobbar. Där hittar ni argument, mallar för debattartiklar och motioner till kommuner, en handbok och inspirerande exempel på Kommunals fackliga framgångar i ämnet.
Om du personligen har råkat ut för diskriminering, mobbning, trakasserier, hot, våld eller kränkande särbehandling så finns det fler saker som du kan göra. De viktigaste är att du tar din upplevelse på allvar, säger ifrån, dokumenterar och kontaktar din chef och/eller skyddsombud.
Underbemanningen på arbetsplatser är en stor arbetsmiljörisk. På vår samlingssida för bemanning hittar du fakta, tips och verktyg som du och dina arbetskamrater kan använda för påverka bemanningen där ni arbetar.
Där finns även stödmaterialet "Kartlägg bemanningen!" som hjälper skyddsombud göra en bemanningskartläggning på sin arbetsplats.
I vår digitala kurskatalog kan du lära dig om allt från arbetsmiljö och kollektivavtal till hur du kan påverka på jobbet. Det finns också kurser för dig som vill ha tips när du söker nytt jobb eller blir arbetslös.
Utbildningarna är korta och du kan gå dem i mobilen eller på datorn, när det passar dig. De är öppna för alla, oavsett om du är medlem eller inte.
Är du medlem?
För att som förtroendevald kunna stötta medlemmarna behöver du någon att fråga om råd, och möjlighet att regelbundet fylla på dina kunskaper. På sidan stöd och utbildningar för förtroendevalda har vi samlat tips på hur du kan göra för att utvecklas i din roll. Där finns också utbildningar, verktyg och resurser för att jobba med arbetsmiljö.
Kommunals arbetsmiljöstrategi
Kommunals arbetsmiljöstrategi ska stärka skyddsombuden i ett av deras viktigaste uppdrag – att ställa krav på att arbetsgivarna lever upp till sitt arbetsmiljöansvar.
Arbetsmiljöstrategin är omfattande och detaljerad. Den kan läsas vid behov, användas som ett uppslagsverk eller läsas i sin helhet.
Så jobbar Kommunal med arbetsmiljö
Arbetsmiljö är en av Kommunals viktigaste frågor. Alla har rätt att känna sig trygga och säkra på jobbet. Även om arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljöarbetet, stöttar vi medlemmarna i Kommunal med konkreta råd och verktyg för att systematiskt förbättra arbetsmiljön på varje arbetsplats.
Kommunal arbetar aktivt för att stärka arbetsmiljötillsynen, utöka skyddsombudens mandat och se till att arbetsmiljölagarna följs. Vi bidrar även till att skapa säkrare och mer hållbara arbetsplatser för alla medlemmar genom att utbilda och stärka skyddsombuden, ta fram stödmaterial för uppdraget, utse mentorer till alla ombud och driva på förändringar.
Arbetstider, bemanning, lön, arbetskläder och arbetsskor är också centrala frågor som Kommunal arbetar för att förbättra, med målet att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö för alla.
Facken i välfärden är ett samarbetsinitiativ mellan fem fackförbund som tillsammans representerar 1,2 miljoner anställda. Samarbetet består av Kommunal, Vårdförbundet, Akademikerförbundet SSR, Vision och Sveriges Lärare. Genom att driva gemensamma frågor strävar förbunden efter att stärka sitt inflytande hos arbetsgivare och beslutsfattare genom följande åtgärder:
Friskare arbetsplatser
Kommunal driver på för att stärka Arbetsmiljöverkets tillsyn, ge facket större möjlighet att agera vid arbetsmiljöproblem och förstärka skyddsombudens roll. Målet är att minska sjukskrivningar genom bättre samverkan och ekonomiska incitament.
Hållbart arbetsliv
Genom att införa seniora tjänster och modeller som 80-90-100, där äldre arbetstagare kan arbeta deltid med bibehållen pensionsavsättning, skapar Kommunal förutsättningar för ett längre och hållbart yrkesliv.
Stärkta ledarskap
Kommunal verkar för att chefer ska ha rimliga förutsättningar att leda och ta ansvar för arbetsmiljön. De förespråkar minskad administration och onödiga uppgifter för både chefer och medarbetare.
Minskad dokumentation
För att lätta arbetsbördan och öka fokus på det huvudsakliga arbetet, arbetar Kommunal för att minska kraven på onödig dokumentation och skapa tydligare ansvarsfördelning på arbetsplatserna.
Facken i välfärdens stora gemensamma sakfråga handlar om välfärdens kompetensförsörjning. Arbetsmiljöfrågorna är centrala för att vi ska kunna behålla dagens personal och attrahera framtidens.
Checklistor och verktyg för en bättre arbetsmiljö
Vill du arbeta med eller lära dig mer om arbetsmiljö? Här har vi samlat länkar till verktyg och information hos andra organisationer och myndigheter.
Suntarbetsliv
Stressdialogen – förebygg osund stress på jobbet
Prevent
Checklistor för att undersöka arbetsmiljön
Du kan filtrera på bransch för att hitta checklistor som är relevanta för dig och dina arbetskamrater.
Kränkande särbehandling och mobbning på arbetsplatsen
Inkludo – för en schysstare arbetsplats
Arbetsmiljöverket
Checklistor från Arbetsmiljöverket
Mer om arbetsmiljö
Bemanning
Underbemanningen på arbetsplatser är en stor arbetsmiljörisk. Här samlar vi fakta, tips och verktyg som du och dina arbetskamrater kan använda för påverka bemanningen där ni arbetar.Ny guide om god arbetsmiljö för hbtqi-personer
För att skapa en inkluderande arbetsplats är det viktigt att arbeta aktivt för lika rättigheter och möjligheter. Nu finns en guide som riktar sig till arbetsplatser som vill skapa en arbetsmiljö där alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.Blogginlägg av Maria Ahlsten
Kommunals nya arbetsmiljöstrategi – ett stöd i arbetsmiljöarbetet
Kommunal släpper idag en ny arbetsmiljöstrategi med titeln ”Alla har rätt till en bra arbetsmiljö”. Den riktar sig i första hand till Kommunals skyddsombud, huvudskyddsombud och regionala skyddsombud.