Fortsatt höga siffror för sexuella trakasserier på arbetet


Var sjunde yrkesarbetande har utsatts för sexuella trakasserier de senaste 12 månaderna – och inom de mest utsatta yrkesgrupperna är det så mycket som var femte yrkesarbetande. Det här och mycket annat går att läsa i undersökningen Trakasseribarometern 2024 som genomförts av Verian group (tidigare Sifo Kantar).

Sexuella trakasserier består efter #MeToo

2017 så genomfördes de första protesterna kring sexuella trakasserier kopplat till #MeToo och sedan dess så har trakasserierna legat konstant på 14 % förutom under 2022 då antalet gick ner till 10 % vilket kopplas till pandemin då en del yrkeskategorier hade möjlighet att arbeta hemifrån.

Tydliga tendenser träder fram i Trakasseribarometern 2024 

Verian group har i trakasseribarometern sammanställt 6943 webintervjuer från allmänheten i åldrarna 18-65 år, mellan 26 april och 20 maj 2024.

Redan sårbara grupper löper högre risk att utsättas

Personer som är mellan 18-29 år, har utländsk bakgrund, har tidsbegränsad anställning, har en upplevd funktionsnedsättning, som är HBTQIA+ (annan än heterosexuell) är utsatta i högre utsträckning för sexuella trakasserier.

Förövaren kommer också utifrån som kund, gäst eller anhörig

Tredje person är en vanlig förövare när det gäller Kommunals grupper till skillnad mot flera andra grupper i samhället där chef och kollega är vanligare förövare.

Tystnadskulturen består vilket skyddar förövarna

Varannan väljer att inte berätta alls. Bara 1 av 5 berättar för sin chef att de utsatts för sexuella trakasserier, grova oönskade beteenden eller annan diskriminering. Så lite som under 1 av 20 berättar för en fackligt förtroendevald. 

Det finns en ökad medvetenhet och förändrade attityder

Sedan den första Trakasseribarometern 2018 har den yrkesarbetande allmänhetens medvetenhet ökat om att vissa beteenden kan uppfattas som kränkande. Det finns samtidigt flera signifikanta skillnader mellan Kommunals målgrupp och totalen. Att till exempel kalla någon för snygg respektive sexig, samt att sexuella skämt är vanligare på arbetsplatser där Kommunals målgrupp arbetar. 

Förebyggande arbete behövs

Så vad kan Kommunal som fackförbund göra för att åstadkomma förändring i detta? 

– En del handlar om att komma till rätta med normer, attityder och jargong därför behöver vi prata på arbetsplatsen om vad sexuella trakasserier är. Det är viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Förekomsten av sexuella trakasserier ska inte förekomma på någon arbetsplats! Det är viktigt att arbetsmiljön är sådan så att det är tryggt att säga ifrån och berätta. Ska man åstadkomma en förändring så behöver chefer ta initiativ, den här undersökningen visar ju tydligt att det förekommer i hög grad men att cheferna inte är medvetna om förekomsten, säger Pia Svedestedt, ombudsman på avtalspolitiska enheten på Kommunals förbundskontor. 

Enligt trakasseribarometern så är det ju detta heller inget nytt. Vad kan göras för att skapa förändring?

– Det finns verktyg och stödmaterial för chefer och skyddsombud som underlättar arbetet. Steg 1 är att cheferna förstår att det här är ett stort arbetsmiljöproblem som de måste ta tag i och att det ingår i deras arbetsmiljöansvar.

– Kommunal som förbund tar bland annat fram stödmaterial och utbildningar som är användbart på arbetsplatserna. Vi arbetar partsgemensamt med Suntarbetsliv och Prevent, på deras hemsidor finns mycket material som omfattar sexuella trakasserier för det handlar i grunden om systematiskt och organisatoriskt arbetsmiljöarbete. 

Kommunal har även gjort egna stöd- och visst utbildningsmaterial, ett viktigt verktyg är den nyss reviderade arbetsmiljöstrategin. 

På Kommunals utbildningsplattform Kompetens finns även flera digitala utbildningar som du som medlem och förtroendevald kan gå.

Medlem eller förtroendevald?

Medlem: om normer

Här kan du som är medlem lära dig mer om normer, och hur påverkas av normer i vår vardag https://kompetens.kommunal.se/luvitportal/activities/onlinecoursedetails.aspx?inapp=1&courseid=5132
(Kräver medlemsinloggning med BankId)

Förtroendevald: om normer och makt

Normer går att påverka  - om vi blir medvetna om dem och tillsammans jobbar för att göra annorlunda.  https://kompetens.kommunal.se/LuvitPortal/activities/onlinecoursedetails.aspx?inapp=1&courseid=5110
(Kräver medlemsinloggning med BankId)

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar