Ett verktyg för högre löner


Vilhelm Elvhage

Blogginlägg

av Vilhelm Elvhage

Nu lanserar Kommunal Lönekartan. En statistiktjänst som gör det möjligt för majoriteten av Kommunals medlemmar att jämföra sina löner med yrkets medellön – på både kommunal och regional nivå. Lönekartan syftar till att stärka medlemmarnas förhandlingsposition och är ett kraftfullt verktyg i kampen mot rättvisare löner.

Har du någonsin undrat vad din kollega tjänar men inte vågat fråga? Du är inte ensam. 

Hemlighetsmakeriet kring individuell lönesättning är systematiskt och utnyttjas ofta av arbetsgivarna. Idag lanserar Kommunal därför Lönekartan, en lönestatistiktjänst som gör att du slipper ställa den obekväma frågan. 

Med data från över 300 000 medlemmar i Sveriges kommuner och regioner kan du enkelt jämföra din lön med kollegors runt om i landet, från Pajala till Trelleborg. Detta är inte bara intressant, det är viktigt. Här är varför:

Individuell lönesättning splittrar 

Historiskt har arbetarnas framgång berott på kollektiv styrka. Tariffsystemet, med branschgemensamma löner, innebar att hela yrket tjänade på att enas för att höja branschens status och löner. Idag ser det annorlunda ut. Individuell lönesättning bygger på en gemensam “lönepott” på arbetsplatsen. 

Om lönepotten är 100 kr fördelat på 10 vårdbiträden, innebär det att de konkurrerar om dessa 100 kronor. Den enes lönepåslag bekostas alltså av den andres uteblivna. Det skapar en ohälsosam konkurrens på arbetsplatser som splittrar arbetsgrupper. 

Dessutom motverkar konkurrensen öppenhet kring löner för att undvika osämja och avundsjuka, vilket stärker arbetsgivarnas förhandlingsposition.

Individuell lönesättning bygger på en gemensam ‘lönepott’ på arbetsplatsen. Den enes lönepåslag bekostas av den andres uteblivna, vilket skapar en ohälsosam konkurrens på arbetsplatser.

Bristen på transparens gynnar arbetsgivarna 

I den individuella lönesättningen utnyttjar chefer ofta anonymiteten för att sätta löner utan tydliga referenspunkter. När du saknar insyn i kollegornas löner, blir det svårare att bedöma ditt eget värde och prestation. 

Ansvar, resultat och arbetsuppgifternas svårighetsgrad måste sättas i relation till kollegorna för att kunna värderas rättvist. Därtill leder bristen på transparens till att chefer kan komma undan med ogrundad lönesättning. 

En öppen lönesättning tvingar chefer att ha välgrundade argument för löneskillnader, vilket både stärker deras ledarskap och motiverar anställda när man förstår vilka prestationer som värderas och höjer ens lön.

En jämställdhetsfråga 

Kvinnor är ofta de största förlorarna i det individuella lönesättningssystemet. 

Studier visar att kvinnor generellt undervärderar sitt arbete jämfört med män, vilket leder till lägre löneanspråk och lägre löner. Det har reella konsekvenser. Skillnaden i förhandlingsbeteende har pekats ut som en av orsakerna till det oförklarade lönegapet mellan män och kvinnor.

Lönekartan bryter upp den tystnadskultur som råder på många arbetsplatser kring lönesättningen och gör lönefrågan till en kollektiv angelägenhet.

Lönekartan som måttstock 

Lönekartan är en utgångspunkt för var medlemmarna bör ligga i lön, samtidigt som det är ett robust argument i löneförhandlingen för såväl nyanställda som anställda. Det stärker förhandlingspositionen för våra medlemmar och sätter en nödvändig press på arbetsgivarna som behöver spetsa sina argument till varför någon ligger över eller under yrkets medellön.

Verktyget gör det dessutom möjligt att bryta medellönen på kommunen eller regionen du bor i. Det är viktigt eftersom det enklaste sättet att höja sin lön inom Kommunals avtalsområde är att byta arbetsgivare (dvs kommun eller region). 

I Trelleborg tjänar undersköterskor till exempel 1 696 kronor mer än undersköterskorna i Staffanstorp. En 20 minuters pendling kan med andra ord vara det enklaste sättet att höja din lön. 

Sist men inte minst, bryter Lönekartan upp den tystnadskultur som råder på många arbetsplatser kring lönesättningen. Den gör det möjligt för lönefrågan att återgå till att vara en kollektiv angelägenhet. Den fackliga styrkan återupprättas och sätter nödvändig press på arbetsgivarna. Det behövs i en tid då den fackliga organisationsgraden minskar och arbetsgivarsidan hurrar.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar