Foto: Kommunal

Ingen ska bli fattig av att jobba i välfärden!

Avtalsrörelse 2025

Nu är avtalsrörelsen igång – vår möjlighet att förbättra dina villkor på jobbet. Under året förhandlar Kommunal om alla centrala kollektivavtal. Här kan du läsa hur det går till och vilka förändringar vi kämpar för.

Vilka frågor driver Kommunal i avtalsrörelsen?

Under 2025 kommer Kommunal att förhandla alla sina kollektivavtal. Avtalen reglerar medlemmarnas löner, arbetstider, tjänstepensioner och andra villkor. Vårt mål är att skapa förändring – att göra Sverige till ett tryggare välfärdsland där vi kan leva på våra löner och arbeta ett helt yrkesliv utan att slita ut oss. Ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden. 

Just nu pågår ett omfattande arbete med att ta fram de krav som ska drivas i förhandlingarna. Förslagen kommer både från medlemmar som arbetar inom de aktuella avtalsområdena och från Kommunal som organisation. Arbetet leds av avtalsdelegationer bestående av medlemmar med erfarenhet från respektive område.

Kommunal vill se 

En lön att leva på, inte bara att överleva på. Vi behöver fortsätta satsa på de lägst avlönade. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige.  

Tydliga och transparenta löneavtal där utbildning och erfarenhet syns i lönekuvertet, och där du väl känner vad din lön baseras på.   

Hållbara arbetstider som gör att du orkar och kan jobba ett helt arbetsliv. Vi ser en konstant uppluckring och upphackning av medlemmarnas arbetstider till förmån för en så precisionsbemannad verksamhet som möjligt.  

Heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad och det ska inte begränsas av att arbetsgivarna vill ha flexibla kostnader. 

Startskottet för avtalsrörelsen har gått
Startskottet för avtalsrörelsen har gått

Avtal som Kommunal förhandlar 2025

Alla kollektivavtal

Kommun och region

Gäller alla medlemmar som arbetar inom kommuner och regioner (före detta landsting). Yrken som berörs är exempelvis äldreomsorg, hälso- och sjukvård, förskolor och skolor, räddningstjänst, personlig assistans, parkarbetare, ambulanssjukvårdare med flera. 

Avtal med följande arbetsgivarorganisationer: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Här ryms även yrkesintroduktionsavtal med mera. Dessa kollektivavtal gäller till 2024 och ska inte omförhandlas 2023.

Räddningstjänstpersonal i beredskap

Kollektivavtalet för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

Fastighet, service, kök, gata och park

Gäller alla medlemmar som arbetar i privata bolag inom fastighet, kök, gata, park och serviceyrken. Exempelvis arbete vid bad- och idrottsanläggningar, inom fastighetsskötsel, vid läns- och regionmuseer, inom besöksnäringen, sotning, energi, parkering, VA, återvinning, hemservice/hushållsnära tjänster m.m.

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Almega Tjänsteföretagen, Almega Tjänsteförbunden, Arbetsgivaralliansen, Fastigo, Fremia, Sobona, Sveriges Skorstensfejarmästarens Riksförbund och Visita.

Privat vård och personlig assistans-bolag

Gäller alla medlemmar som arbetar inom privata vård-, behandlings-, omsorgs- och personlig assistans-bolag.

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Arbetsgivaralliansen, Fremia, Sobona och Vårdföretagarna.

Trafik

Gäller alla medlemmar som arbetar inom trafiken. 

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Sveriges Bussföretag och Sobona.

Trädgårdsanläggningsbranschen

Gäller alla medlemmar som arbetar inom trädgårdsanläggningsbranschen.

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Gröna Arbetsgivare

Grön sektor/djur och natur

Gäller alla medlemmar som arbetar inom lantbruk, travbanor, golfbanor, djursjukvården samt på ridhusföretag eller inom trädgårdsodling. 

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Gröna Arbetsgivare, Almega Tjänsteföretagen och Fremia.

Kyrkor och trossamfund

Gäller alla medlemmar som arbetar inom kyrkor och trossamfund. 

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Arbetsgivaralliansen och Svenska Kyrkans Arbetsgivarorganisation.

Friskolor och privata förskolor

Gäller alla medlemmar som arbetar inom privata förskolor och friskolor, folkhögskolor och fritidshem.

Kollektivavtal med följande arbetsgivarorganisationer: Almega Tjänsteföretagen, Arbetsgivaralliansen och Fremia.

Företagsavtal

Gäller medlemmar som arbetar på Liseberg - Visita, Ambius eller Caverion.

Avtal samförhandlade av LO

Gäller medlemmar som arbetar på Samhall eller olika bemanningsföretag.

Avtal med följande arbetsgivarorganisationer: Almega kompetensföretagen och Fremia.

Hur följer jag förhandlingarna för mitt kollektivavtal?

På sidan Hitta ditt avtal finns länkar till alla avtalssidor. Där kan du se när ditt avtal löper ut och följa statusen för pågående förhandlingar. Information om varje avtal blir tillgänglig så snart förhandlingarna startar.

Vilket kollektivavtal gäller för mig?

Om du är osäker på vilket kollektivavtal som gäller för dig kan du enkelt logga in på Mina sidor med Bank-ID. Du kan också kontakta Kommunal Direkt  010-442 70 00, eller fråga din arbetsgivare. 

FACKTA | Så förhandlas ditt avtal
FACKTA | Så förhandlas ditt avtal

Frågor och svar om avtalsrörelsen 2025

Vilka krav ställer Kommunal i avtalsrörelsen?

Som i alla avtalsrörelser har Kommunal som fackförening många krav som vi driver mot arbetsgivarna för att förbättra lönerna, arbetsvillkoren och arbetsmiljön för medlemmarna i Kommunal. Vilka de är skiljer sig åt på varje avtalsområde. Både för att avtalen har lite olika förutsättningar, men också för att det är medlemmarna som prioriterar vilka krav som vi ska driva. Det gör medlemmarna genom att skicka in avtalsförslag och också genom avtalsdelegationen som består av yrkesverksamma medlemmar och som utses av förbundsstyrelsen för att bistå i förhandlingsarbetet.

Varför vill Kommunal satsa på de med lägst löner?

Ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden. Medlemmarna i Kommunal har drabbats hårt av det tuffa ekonomiska läget. Därför kräver Kommunal att vi ska fortsätta stärka medlemmarnas löneutveckling och värna särskilt om de med lägst inkomster. 

Hur går det för mitt avtal?

Avtalen börjar förhandlas 2025 och olika avtal går ut olika datum under året. På sidan Hitta ditt avtal finns länkar till alla avtalssidor. Där hittar du information om när ditt avtal går ut och allt eftersom kommer det också finnas information om hur det går i förhandlingarna. 

När vet jag att förhandlingarna har dragit igång på mitt avtal?

Kommunal förhandlar ett 50-tal centrala kollektivavtal under 2025. Kollektivavtalen löper ut vid olika tidpunkter vilket gör att förbundet har kommit olika långt i förhandlingarna. Alla centrala kollektivavtal ska vara klara till årsskiftet.

Genom att hålla kontaktuppgifter och arbetsplats uppdaterade på Mina sidorfår du aktuell information rörande ditt kollektivavtal direkt i din mejlkorg. Du kan även ringa till Kommunal Direkt om du har allmänna frågor om ditt kollektivavtal, 010 442 70 00.

På sidan Hitta ditt avtal finns länkar till alla avtalssidor. Där hittar du information om när ditt avtal går ut och hur det går i förhandlingarna. Status för varje avtal kommer aktiveras när förhandlingarna för avtalet drar igång. 

När kommer min löneförhöjning?

Löneförhöjning sker efter att de centrala kollektivavtalen är tecknade. Vissa centrala kollektivavtal reglerar en lokal process innan löneförhöjning sker. 

Vet du inte vilket avtalsområde du tillhör hittar du uppgifter om det när du loggar in på Mina sidor.

Kontakta din sektion om du har frågor vad som gäller för dig

Du kan även kontakta lönekontoret där du arbetar, för närmare information om din löneförhöjning.

Håll dig uppdaterad!

Logga in på Mina sidor och se till att de uppgifter vi har om dig stämmer. Då kan du vara trygg med att du får information om avtalsrörelsen! 

Mina sidor

Vad innebär en avtalsrörelse?

En avtalsrörelse är en period då flera förhandlingar om nya kollektivavtal pågår samtidigt. Det är fackförbunden och arbetsgivarnas organisationer som förhandlar fram de löner och arbetsvillkor som ska gälla på olika arbetsplatser.

När media rapporterar om avtalsrörelser handlar det ofta om löneökningar, men förhandlingarna omfattar även andra viktiga frågor, som arbetstider, uppsägningstid, rätten till yrkesutveckling och möjligheten till extra semesterdagar. Som medlem kan du påverka genom att föreslå vilka förbättringar Kommunal ska driva i avtalsrörelsen.

Vill du också bli medlem i Kommunal? 

Nu får du två månader för 80 kr totalt. 
Läs mer om medlemskapet

Just nu två månader 80 kr
Foto: Kommunal

Värva din kollega!

Du som är medlem i Kommunal får ett riktigt bra presentkort på 200 kr för varje medlem du värvar.

Värva kollega få presentkort
Foto: Kommunal

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar