Slopa karensen
Kommunal kräver att karensavdraget ska avskaffas. Anställda som tar sitt ansvar och stannar hemma när de är sjuka ska inte drabbas ekonomiskt. Idag kan en barnskötare eller undersköterska gå miste om tusentals kronor i månaden i händelse av sjukdom. Det är oacceptabelt - nu kräver vi att politikerna tar sitt ansvar och slopar karensen.
Medlemmarna i Kommunal arbetar ofta i yrken där hemarbete inte är ett möjligt alternativ. Det handlar om kontaktnära branscher där virus och infektioner snabbt kan få fäste och spridas. För att minska risken för smittspridning är det viktigt att det finns möjlighet att stanna hemma. Men för många innebär karensavdraget en avvägning mellan den egna hälsan och hushållsekonomin. Självklart ska du kunna återhämta dig och tillfriskna utan ekonomisk stress.
Ett avskaffande av karensavdraget skulle få många positiva konsekvenser för både samhället i stort och för dig som jobbar. Smittspridningen på arbetsplatserna skulle minska och så även risken för långvarig sjukdom. Att behöva jobba sjuk är inte hållbart - för någon.
Kommunal vill också se en bättre sjukförsäkring. Dessutom måste arbetsgivarna skapa en tryggare arbetsmiljö och bättre arbetsvillkor för att minska antalet sjukskrivningar.
Kommunal kräver förändring. Det är dags att prioritera de som får samhället att fungera.
Därför vill vi avskaffa karensen
Vi jobbar nära många människor.
Vi tar hand om sjuka personer.
Vi sköter om barn.
Vi kan inte jobba hemifrån.
Bakgrund
Karensdag blev karensavdrag
År 2019 ersattes karensdagen av det nuvarande karensavdraget. Tidigare fick du ingen lön alls första dagen du var sjuk (karensdagen). Sedan 2019 görs istället ett avdrag på 20 procent av den sjuklön du skulle ha fått för en genomsnittlig arbetsvecka. Det betyder att du förlorar ungefär lika mycket pengar som innan regeländringen 2019, men innebär en viss förbättring för dig som jobbar oregelbundna tider eller långa pass.
Vad hände med karensavdraget under pandemin?
Under Covid-19 ersatte regeringen karensavdraget med ett schablonbelopp för att minska risken att anställda gick till jobbet sjuka. Reglerna som fanns under pandemin, som slopad karens och höjd sjukpenning, var tillfälliga åtgärder för att minska smittspridning och ekonomisk press på sjuka personer. När pandemin avtog ansåg regeringen att det inte längre fanns samma behov av extra stöd. Kommunal menade däremot att pandemin visat varför karensavdraget bör avskaffas.
Allt fler ställer krav
Pandemin visade med tydlighet att karensavdraget drabbar de som inte kan jobba hemifrån hårt, till exempel anställda inom vården och barnomsorgen. Ändå återinfördes karensavdraget år 2022.
Kommunal påverkar makthavare och opinionsbildare, bland annat genom LO, för att karensen ska avskaffas för gott. Tillsammans kräver LO-förbunden att du istället ska få sjuklön från första sjukdagen. Även andra organisationer och fackföreningar vill se ett borttaget karensavdrag.
Kommunal påverkar politiken
Kommunal ville görakarensavdraget till en viktig fråga på Socialdemokraternas kongress år 2021. Kongressen ansåg att karensen ärorättvis och särskilt drabbar utsatta yrken. Socialdemokraterna tillsatte därefter en utredning som skulle redovisas senast september 2023. I januari 2023 beslutade dock den nya regeringen att lägga ned utredningen.
Inför valet 2022 ville Kommunal att Socialdemokraterna skulle driva karensavdraget som en valfråga. I april samma år överlämnade Kommunal närmare 130 000 namnunderskrifter från medlemmar som ville avskaffa karensavdraget till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.
Karensavdraget – vad händer nu?
2022 förlorade Socialdemokraterna valet och Ulf Kristersson från Moderaterna bildade en ny regering. Den nytillträdda regeringen lade ned utredningen som Socialdemokraterna tillsatt. I nuläget har regeringen inga planer på att avskaffa karensavdraget. Kommunal fortsätter att driva frågan på alla nivåer. Karensen ska bort!
Karensavdrag - det här gäller idag
Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som du som arbetsgivare ska göra när en medarbetare är sjuk. Avdragets storlek beror på typ av anställning. Vill du veta mer om reglerna och vad som gäller för just dig så kan du kontakta Försäkringskassan.
Så har Kommunal påverkat för slopad karens
Regeringen backar om försämrad sjukförsäkring
Regeringen har lyssnat på remissinstanserna och erkänner att mer tid behövs för att utvärdera effekterna av sjukförsäkringens regelverk som infördes 2021–2022. Förbundsordförande Malin Ragnegård vill tacka alla som delade sina berättelser om sjukförsäkringen för att stoppa regeringens planerade försämringar.Rädda sjukförsäkringen - 945 berättelser överlämnade av Kommunal
Kommunals ordförande Malin Ragnegård har nu lämnat över Kommunals remissvar kring utredningen ”Sjukförsäkringen i förändring”. Samtidigt lämnar vi över 945 berättelser som Kommunal har samlat in. Berättelserna beskriver bland annat hur hårt det tidigare systemet slog mot välfärdsarbetare.Blogginlägg av Maria Ahlsten
Tre förslag för en bättre arbetsmiljö - som kan spara miljarder
Medlemmarna i Kommunal har bland de högsta sjuktalen på arbetsmarknaden. I veckan släppte Facken i välfärden rapporten ”Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön. Om kommunernas och regionernas kostnader till följd av sjukfrånvaro”. Rapporten presenterar åtgärdsförslag som kan bidra stort till att skapa ett friskt och attraktivt arbetsliv inom välfärden.