Medvetenhetsdag om förartrötthet 21 juni 2024


Den 21 juni 2023 lanserade organisationen ETF den allra första "Awareness Day on Driver Fatigue" i Europa. ETF och dess anslutna organisationer inom vägtransportsektorn syftar till att uppmärksamma hur kritiskt problemet med förartrötthet är inom vägtransport.

Bussförare kör buss vid ett övergångsställe
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Den 21 juni är årets längsta dag – men för yrkesförare är den längsta dagen varje dag!

För att öka allmänhetens medvetenhet om detta kommer ETF och dess anslutna organisationer inom vägtransportsektorn för andra året i rad att organisera flera aktiviteter över hela Europa. Syftet är att förbättra standarderna och säkerställa anständiga arbetsförhållanden inom vägtransportsektorn.

Med tanke på den pågående bristen på yrkesförare i Europa har frågan om förartrötthet blivit ännu mer angelägen.  

En ETF-studie från 2021 visar att kronisk trötthet är normen för yrkesförare i hela Europa, där 60% av lastbilsförarna och 66% av bussförarna (inom beställningstrafik), av nästan 2 900 tillfrågade berättat att de regelbundet har tvingats köra medan de varit trötta. Enligt samma studie är dåliga arbetsförhållanden, såsom långa arbetstider, oregelbundna och långa scheman, dåliga viloförhållanden och otillräcklig vila och pauser, de främsta orsakerna till förartrötthet.

Med de kommande aktiviteterna inom vägtransport vill ETF skicka ett tydligt budskap om att det enda svaret på att hantera förartrötthet – som främst orsakas av dåliga arbetsförhållanden – är att säkerställa att förare arbetar under goda förhållanden, får rättvis lön och skyddas av rättvisa regler.  

Dessutom är förbättringen av förarnas arbetsförhållanden avgörande för att behålla och locka nya förare till yrket, med direkta fördelar för yrkesförarnas välbefinnande och trafiksäkerheten i allmänhet.

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar