Kommunals krav på SKR och Sobona: Satsa på de lägst avlönade


Generella löneökningar och en särskild satsning på lägstlönerna, tillsammans med ett nytt löneavtal. Samt mer hållbara arbetstider – där det bland annat ska bli svårare för arbetsgivare att använda sig av obetalda håltimmar. Det är några av de Kommunals krav till Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona inför avtalsrörelsen 2025.

Malin och Johan
Malin Ragnegård, ordförande och Johan Ingelskog, avtalssekreterare för Kommunal.
Foto: Kommunal

Idag överlämnar Kommunal avtalskraven inför avtalsrörelsen 2025 till arbetsgivarna i SKR och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. 

- Ingen ska bli fattig av att arbeta i välfärden. Medlemmarna i Kommunal har drabbats hårt av det tuffa ekonomiska läget. Därför kräver Kommunal att vi ska fortsätta stärka medlemmarnas löneutveckling och värna särskilt om de med lägst inkomster, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Avtalsrörelsen 2025 kommer genomföras i en tid av lågkonjunktur, hög arbetslöshet och stora nedskärningar inom välfärden. Detta samtidigt som behoven av personal är skriande inom alla branscher som kommunal organiserar. Medlemmarna i Kommunal pressas från flera olika håll och de betalar ett högt pris.

- Vi har verkligen medlemmarnas mandat nu att göra större förändringar, framför allt i löneavtalet. Det måste bli mindre godtyckligt och det ska löna sig att utbilda sig och utvecklas inom sitt yrke. Så är det inte idag, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Kommunal vill se 

En lön att leva på, inte bara att överleva på. Vi behöver fortsätta satsa på de lägst avlönade. Vi ska inte ha fattiga arbetare i Sverige.  

Tydliga och transparenta löneavtal där utbildning och erfarenhet syns i lönekuvertet. En lönemodell inom offentlig sektor ska inte gå ut på att befintliga arbetstagare är de som finansierar kompetensutvecklingen genom en sämre löneutveckling.  

Hållbara arbetstider som gör att du orkar och kan jobba ett helt arbetsliv. Vi ser en konstant uppluckring och upphackning av medlemmarnas arbetstider till förmån för en så precisionsbemannad verksamhet som möjligt.  

Heltid ska vara norm på svensk arbetsmarknad och det ska inte begränsas av att arbetsgivarna vill ha flexibla kostnader. 

De yrkanden som Kommunal bär fram i denna avtalsrörelse syftar till största delen till att vi ska gå i dessa riktningar. 

Frågor och svar

Fyllnadstid

Kommunal yrkar att ersättningen för fyllnadstid justeras upp så att den likställs med ersättningen för övertid för att diskriminering av deltidsanställda ska upphöra.  

Vad innebär justering av fyllnadstiden uppåt för mig som är anställd deltid och varför tar Kommunal upp detta?  

Vi vill att diskrimineringen av deltidsanställda ska upphöra och att de inte ska få lägre ersättning när de arbetar utöver sin schemalagd tid. Detta är i linje med EU-reglerna.

Övertid

Kommunal yrkar att all tid utöver schemalagd tid ska vara kvalificerad övertid.

Kan justering av all övertid utöver schemalagt tid betyda att jag alltid får övertid om jag blir inkallad utöver min schemalagda tid? Varför är det så viktigt?

Det ska vara dyrare för arbetsgivaren att beordra mig arbeta utöver schemalagd arbetstid. På sikt blir det även en arbetsmiljöfråga för våra medlemmar.  

Obekväm arbetstid

Kommunal yrkar att helg ob ske utges från fredag klockan 16.00.

När börjar ob att gälla på fredagar idag?

Idag gäller helg ob från 19.00 .Medlemmarna i Kommunal anser att fredag eftermiddag och kväll ska ingå i helgen.

Kan arbetsgivaren ge mig mindre grundlön när Kommunal vill införa andra tillägg?

Ett eventuellt införande av erfarenhetstillägg ska inte resultera i mindre lön.

Vad kan jag göra om arbetsgivaren inte betalar reviderade lönen i tid?

Ta kontakt med Kommunal lokalt för att få hjälp

Arbetstider och arbetstidsförläggning  

Varför vill Kommunal reglera ännu mer hur arbetstiden får förläggas, det görs väl lokalt?

Idag ändrar arbetsgivaren med kort varsel, arbetstiden för medlemmarna i redan färdigt schema. Detta leder till ohälsa och sjukskrivning. Med central reglering och möjlighet till lokal påverkan för medlemmarna i Kommunal så förbättras möjligheten att få ett friskt arbetsliv ända till pensionen.  

Kommunal yrkar att titulaturerna i HÖK centrala och lokala protokollsanteckningar, anteckningar till AB, arbetstider stryks ur avtalet och i stället ska arbetstidsmåttet om 37 timmar per vecka baseras på aktuell arbetstidsförläggning i enlighet med nuvarande skrivning.

Varför stryker Kommunal titulaturerna om arbetstider ur avtalet?

Kommunals yrkande om arbetstidsmått på 37 timmar i veckan rör de inom regionen vars ordinarie arbetstid är förlagd till vardag såväl som söndag och helgdag eller vardag eller helgdag.  

När detta infördes i avtalet skrevs även de titulaturer in som skulle omfattas, idag har nya titulaturer tillkommit som arbetar på detta sätt samtidigt vissa titulaturer har slutat användas.  

Kommunal vill att titulaturerna stryks ur denna skrivelse så att arbetstidens förläggning avgör veckoarbetstidsmåttet, inte titulaturen. Med denna ändring så är Kommunals uppfattning att några till kommer omfattas av skrivningen. 

Får arbetsgivaren alltså inte be mig att avstå från en tillsvidareanställning? Kan jag själv avstå om jag vill?

Kommunal vill få stopp på möjligheten för arbetsgivaren att missbruka dessa regleringar. Arbetsgivaren ska exempelvis inte kunna komma till en medlem i Kommunal och säga att vill du ha fortsatt arbete så får du avstå konvertering till tillsvidareanställning.  Däremot om medlemmen själv vill avstå får hen göra det.

När behöver arbetsgivaren svara på semesteransökan?

Arbetsgivaren måste snarast svara på inkommen semesteransökan så medlemmarna i Kommunal kan planera sin ledighet, idag väntar arbetsgivaren in i det längsta med att ge besked.  

Vad är fördelen med en  ’’80-90-100’’modell som Kommunal vill få genom?

Detta anser vi ger medlemmarna i Kommunal möjlighet att stanna längre i arbetslivet.  Modellen ”80-90-100” innebär 80 procent arbete, 90 procent lön och 100 procent pensionsinsättning och gäller de sista fem åren innan den allmänna pensionsåldern.  

Varför tycker Kommunal att alla nyanställningar bör vara på heltid?

Kvinnodominerade yrken får fortfarande slåss för att få en heltidsanställning. Trots ändringen i LAS 2022 och parternas arbete med heltidsresan så ser Kommunal att arbetsgivare börjar frångå rätten till heltid.

Bilaga J

Kommunal yrkar att jourpass enbart får förläggas mellan 00.00 – 06.00

Varför vill Kommunal reglera om tider för jourpass?

Medlemmarna i Kommunal larmar om att arbetsgivarna förlänger jourpassen detta trots att behoven i verksamheten inte förändrats utan enbart av ekonomiska skäl. Det är helt enkelt billigare att ha personal som går på jourersättning än ordinarie lön.  

Bilaga R

Kommunal yrkar att följande skrivning tas bort ut bilaga R: Vid fullgörande av extra tjänstgöring –kan efter överenskommelse med arbetstagaren ersättning utgå motsvarande arbetstagarens timlön för varje fullgjord tjänstgöringstimme.

Varför tas skrivningen om överenskommelse med arbetsgivaren kring ersättning motsvarande arbetstagarens timlön, efter fullgörande av extra tjänstgöring bort?  

Kommunal ser att denna möjlighet används för att lösa ordinarie bemanning och inte alls som den är tänkt, uppenbart missbruk där arbetsgivaren i stället för att anställa fler använder sig av extrapass.  

BEA-avtal

Behövs det reglering kring lägsta löner och semestertrappan?

Detta är regleringar som saknas i BEA- avtalet, det är hög tid att det tillförs även för de som går på detta avtal. En harmonisering med Allmänna Bestämmelser.  

Kommer det ske ytterligare förändringar och justeringar i avtalskraven?

Kommunal förbehåller sig rätten att komplettera avtalskraven  under förhandlingarnas gång.

Räddningstjänsten

Beslut om arbetstider ska vara arbetsplatsnära 

Varför vill Kommunal att arbetstidsnämnden ska fasas ut och skötas mer lokalt?

I avtalsförhandlingarna mot SKR och Sobona som ska vara slutförda den 31 mars 2025, fortsätter Kommunal att yrka på en utfasning av arbetstidsnämnden. Syftet är att reglerna för pass längre än 20 timmar ska hanteras lokalt av fack och arbetsgivare. En viktig princip i Kommunals arbetstidspolitik är att beslut om arbetstidsförläggning ska ske så nära arbetsplatsen som möjligt, och helst på arbetsplatsen av de som berörs. Vi yrkar också på en översyn av regelverket kring dygnsviloreglerna. 

Övriga frågor

När går avtalet ut?

2025-03-31 

Vad händer om SKR och Sobona inte vill gå med på Kommunals krav?

Kommunals målsättning är att alltid få till en överenskommelse. Så länge det centrala kollektivavtalet gäller får parterna inte gå ut i konflikt. Men går det inte att komma överens kan Kommunal välja att varsla om strejk.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar