Kommunal är en del av initiativet "Schysst stall" som lanseras idag


Sveriges största hästorganisationer presenterar tillsammans med arbetsmarknadsparterna Kommunal, Almega och Gröna arbetsgivare initiativet "Schysst stall! – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen" för att tillsammans arbeta mot trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen.

Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen.
Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen.
Foto: Prevent

En förstudie om sexuella trakasserier som har genförts av arbetsmiljöorganisationen Prevent visar att kunskapen om sexuella trakasserier generellt är låg inom hästnäringen. Studien visar även att det kan föreligga skeva maktförhållanden inom branschen och att det finns en utbredd tystnadskultur. Detta är inte unikt för hästnäringen, men redan före #metoo valde Sveriges hästorganisationer med hjälp av arbetsmarknadens parter att ta tag i frågan och påbörja arbetet som lett fram till "Schysst stall".

– Vittnesmålen som kommit fram i vår förstudie och genom hästnäringens me too-upprop #visparkarbakut är bedrövliga. De visar att kunskapen om sexuella trakasserier generellt sett är låg och att man inte pratar om frågorna på arbetsplatsen. Det finns en utpräglad tystnadskultur när det gäller sexuella trakasserier. Många blundar för sanningen för att man inte vill att det ska vara så här.

Anja Westberg, ombudsman på Kommunal

För att börja jobba för en förändring har nu Prevent tagit fram "Schysst stall – arbetet mot sexuella trakasserier i hästnäringen", tillsammans med Sveriges hästorganisationer och arbetsmarknadsparterna Kommunal, Almega och Gröna arbetsgivare..

www.schysststall.se får arbetsbetsgivare värdefulla verktyg i hur de kan arbeta förebyggande mot kränkande jargonger, trakasserier och övergrepp. Arbetstagare och elever får lära sig vilka krav man kan ställa på arbetsgivare samt vart man kan vända sig om man blir utsatt. Om man arbetar som lärare finns ett rikt utbildningsmaterial som man kan använda sig av.

– Med "Schysst stall" vill vi utbilda och informera om vad sexuella trakasserier är, hur arbetsgivare kan jobba förebyggande för att undvika att trakasserier förekommer och lära arbetstagare och elever vad de kan göra om de blir utsatta, säger Sara Westholm, ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Vi som står bakom "Schysst stall" är med och arbetar för en nolltolerans mot sexuella trakasserier i hästnäringen. Tillsammans kan vi sätta stopp för trakasserier, övergrepp och en kränkande jargong i stallen.


Alla som är aktiva i ett stall – antingen som ägare, arbetsgivare, anställd, elev eller på annat sätt engagerad – kan vara med och bidra. 

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar