Facklig framgång: 175 000 kronor retroaktivt till lokalvårdare


Frågan om Kommunals medlemmar fått det branschvanetillägg de har rätt till enligt kollektivavtal, drog igång en process som slutade i stora retroaktiva utbetalningar till tre av Kommunal Väst medlemmar. Det lönar sig att vara med i facket!

175 000 extra till lokalvårdare i Härryda
Foto: Kommunal

Emma Nilsson är ett av Kommunal Väst duktiga ombud, som gör skillnad för medlemmarna genom sitt driv och sitt engagemang. I Emmas uppdrag som regionalt fackligt ombud (RFO) ingår bland annat löneförhandling för hushållsnära tjänster. Det var under en sådan förhandling som Emma upptäckte felaktigheter som resulterade i en sammanlagd retroaktiv utbetalning på drygt 175 000 kronor, för tre lokalvårdare i sektion Härryda.

Efter att det nya avtalet var klart för medlemmarna på den aktuella arbetsplatsen, bokade Emma in en löneförhandling med chefen på företaget. Det nya avtalet innebär en löneökning från och med april 2021, och det var dags att sätta sig ner och diskutera hur denna skulle se ut och fördelas.

Rätt till lönetillägg enligt avtal

”Första mötet med chefen blev väldigt förvirrat”, berättar Emma. ”Jag tror hon insåg att hon gjort fel och att det var därför hon betedde sig så konstigt. Jag valde att ajournera mötet och boka ett fysiskt möte lite längre fram. På det mötet framkom det ganska snabbt att Kommunals tre medlemmar inte hade fått det branschvanetillägg som alla har rätt till enligt kollektivavtalet.”

Branschvanetillägget är ett lönetillägg som finns i det privata serviceentreprenadavtal som Kommunal har med Almega. Tillägget gäller för alla som arbetar för städbolag som utför uppdrag åt kommuner och regioner på entreprenad. Man har rätt till tillägget efter tre respektive sex år i branschen.

I slutändan handlade det om sammanlagt 161 550 kronor i uteblivet branschvanetillägg. En medlem fick 16 800 kronor, en annan 19 250 kronor, och för den tredje handlade det om hela 125 500 kronor.

”När chefen berättade det här för våra medlemmar så fick hon lite blandade reaktioner, kan man säga. En blev enbart glad, en annan både glad och chockad, medan en tredje blev arg, eftersom personen kändes sig lurad av chefen, vilken man så klart kan förstå”, säger Emma och fortsätter: ”Jag frågar alltid om våra medlemmar fått branschvanetillägg. Här lät det misstänkt redan från början. Chefen hittade på, försökte slingra sig och komma på ursäkter. Förmodligen för att rädda sig själv och sitt anseende.”

Ytterligare pengar saknades

Emma lät dock inte udda vara jämnt i och med den här utbetalningen, utan fortsatte syna hur chefen skött lönerna i förhållande till gällande avtal. En närmare granskning av medlemmarnas lönespecifikationer visade att en av dem inte fått någon löneökning alls under 2018.

”Jag gav chefen två alternativ – antingen att gå igenom alla anställdas löneökningar för det året och hitta ett medelvärde, eller att ge medlemmen hela potten på 503 kronor. Hon valde att ge vår medlem hela potten och det resulterade i en retroaktiv utbetalning från september 2018, på 11 903 kronor.”

Och inte nog med det. Emma upptäckte sen ännu en felaktighet – medlemmen som inte fått någon löneökning under 2018, hade dessutom fått för lågt OB vid flera tillfällen.

”OB-tillägget varierade från månad till månad, så jag satte mig och räknade kronor och ören. Slutresultatet blev ytterligare 2 107 kronor till medlemmen.”

Öppet mål för att värva fler

Emma konstaterar nöjt att det gör skillnad att vara medlem. ”Kollektivavtalet gäller alla på en arbetsplats, men vi bevakar ju inte ickemedlemmar. Risken att den här chefen inte betalat ut branschvanetillägg till sina andra anställda – alltså de som inte är medlemmar – skulle jag säga är ganska stor.”

Nu planerar Emma att ta sig ut till arbetsplatsen och värva fler medlemmar. Och med ovan facit borde det bli ganska lätt att påvisa värdet av ett medlemskap i Kommunal och avdelning Väst, där engagemanget glöder på högsta nivå.

till Framgångslådan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar