Kommunal visar vägen – dags för SKR att följa efter
Medlemmarna i Kommunal har stått i frontlinjen för välfärden, både under pandemin och nu, mitt i ekonomiska prövningar med inflation och svag tillväxt. Medlemmarnas insats har varit avgörande, och deras engagemang obestridligt. Men när vi med välgrundade och rättvisa yrkanden satte oss vid förhandlingsbordet, möttes vi av en ovilja från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona att ens överväga nödvändiga lösningar. Bristen på dialog och förståelse har därför drivit oss till en punkt där vi sett oss tvingade att varsla om konflikt.
Under pandemin var det medlemmarna inom Kommunal som stod i frontlinjen och riskerade liv och hälsa för att upprätthålla samhällskritiska funktioner. I ekonomiskt utmanande tider, med kraftiga prisökningar och låg tillväxttakt, fortsätter medlemmarna i Kommunal att dra sitt strå till samhällsstacken genom att acceptera små, eller inga reallöneökningar alls. Tvärtemot har vi yrkat om följande:
- Det ska vara ordning och reda i lönesättningen – vi vill i framtiden ha ett nytt, rättvist lönesystem. Fram till dess ska det vara ordning och reda, och lönesamtal ska dokumenteras.
- Medlemmarna i Kommunal lånar inte ut sina pengar till arbetsgivaren – nya löner ska ut i samband med att avtal undertecknas, inte nio månader efter.
- Dygnsviloreglerna måste förenklas – besluten om schemaläggningen ska inte tas i Stockholm utan på arbetsplatserna.
Yrkanden i vilka SKR och Sobona inte velat gå oss till mötes. I stället har de presenterat ett motbud som inte bara riskerar att äventyra dygnsvilan för stora medlemsgrupper, däribland personliga assistenter, utan även försämrar de redan ansträngda schemaläggningarna inom räddningstjänsten. En sådan utveckling kan Kommunal inte acceptera.
Vi står inför ett bud som inte löser verksamheters schemaläggningsproblem och därmed riskerar att undergräva den nationella beredskapen i samhällskritiska branscher. Till det profiterar arbetsgivarna på medlemmarnas redan påfrestade fickor genom försenade löneutbetalningar och ett löneavtal som skapar godtycklighet i lönesättningen.
Villkor vi omöjligt kan underteckna. Därför tar vi ställning genom att varsla om konflikt, en handling som står upp för alla samhällsbärande yrkesgrupper på vårt kollektivavtal.
Det är nu upp till SKR och Sobona att ta sitt samhällsansvar och öppna för dialog: Dörren till förhandlingsbordet är och förblir öppen.