Vad har vi egentligen fått för skattesänkningarna?


Anders Bucht

Blogginlägg

av Anders Bucht

Skattesänkningarna i 2025 års budget är bara skummet på vågen som svept över Sverige sedan början av 90-talet. Ofattbart stora resurser har flyttats från gemensam till privat konsumtion. Sänkta skatter har av högern länge beskrivits som mirakelmedicinen som botar de flesta samhällsproblem, men hur kommer det sig då att vi, sänkningarna till trots, har en skola i kris, en omsorg som går på knäna och en allt våldsammare kriminalitet?

När regeringen lade fram höstbudgeten var det den 13:e borgerliga budgeten på 19 år. Vi har haft en högermajoritet i riksdagen sedan 2006. Under samma period har vi minskat skatteintäkterna med ungefär fem procentenheter – från 46 till 41 procent av BNP. Det kanske inte låter så mycket, men i runda slängar motsvarar det 360 miljarder kronor per år. Det är för de allra flesta en fantasisumma.

Kommunals prioriteringar

Här kommer därför några saker det kan jämföras med från Kommunals budgetförslag inför 2025:

  • Att avskaffa karensavdraget – kostnad cirka 16 miljarder
  • Bemanningsriktlinjer i förskolan enligt Kommunals modell – fullt utvecklad till en kostnad på cirka 8,6 miljarder
  • En god bemanning för friska medarbetare i äldreomsorgen – kostnad cirka 24,9 miljarder

För 50 miljarder skulle vi på allvar skapa förändring för miljontals arbetare, brukare, barn och elever i den svenska välfärden. Vi skulle få en omsorg värd namnet – till en kostnad av knappt 14 procent av skattesänkningarna.

Det som är ställt bortom allt rimligt tvivel är att klyftorna ökat. De rika blir rikare och de fattiga fattigare.

En annan bra jämförelse är Arena idés beräkningar på vad det skulle kosta att på allvar ta tag i investeringsunderskottet i några av de mest centrala samhällsfunktionerna som idag är på bristningsgränsen. Det handlar om mycket omfattande satsningar inom områden som:

  • Vatten och avloppssystem
  • Bostäder
  • Elnät
  • Elproduktion
  • Livsmedelsförsörjning och jordbruk
  • Nya stambanor
  • Statliga väg- och järnvägsnät
  • Stöd till Ukraina

Vansinnigt dyrt

Låter det som dyra saker? Det är det såklart – vansinnigt dyra, men inte i relation till skattesänkningarna som initierades av Alliansen 2006. Kostnad? Enligt Arena Idé 171 miljarder årligen, om vi väljer delux-varianten som på allvar skulle möta de omfattande investeringsbehoven. Den mer sparsamma varianten, med en högre andel privat finansiering, skulle landa på ca 50 miljarder per år. Delux kostar alltså hälften av de sammantagna skattesänkningarna varje år. Om 15-20 år skulle vi vara ikapp.

Vi måste prata om det här. Har det varit värt det? Vad har vi egentligen fått för skattesänkningarna?

Har du själv fått det bättre? Kanske. Framför allt om du har en bra lön och en dyr villa eller bostadsrätt. Detta förutsatt att du inte varit sjuk eller arbetslös såklart. Det som är ställt bortom allt rimligt tvivel är att klyftorna ökat. De rika blir rikare och de fattiga fattigare.

Har barnen fått det bättre? Nej. Resultaten i skolan har rasat, Ungdomsarbetslösheten rusat och barnen i förskolan har fått har drabbats av en stadigt försämrad kvalitet. Bland mycket annat elände som kan härledas till detta.

De gamla då? Såklart inte. Äldreomsorgen monteras ner lite varje år. Allt färre får hjälp och de som får stöd är allt sjukare. Anhörigvård blir (av tvång) allt mer nödvändigt för många.

Många arbetare i Sverige får, skattesänkningarna till trots, inte ihop ekonomin om de råkar bli sjuka och tvingas till ett karensavdrag.

Klyftorna fortsätter att öka

Har Sverige blivit ett bättre land att leva i under den här perioden? Högst tveksamt. Frågar du medlemmarna i Kommunal tror jag få skulle säga att den generella utvecklingen varit positiv. Personalen inom välfärden sjukskrivs på löpande band, framför allt på grund av fysisk och psykisk stress. Många arbetare i Sverige får, skattesänkningarna till trots, inte ihop ekonomin om de råkar bli sjuka och tvingas till ett karensavdrag. Försämrad skola, ökad arbetslöshet och förvärrad kriminalitet drabbar såklart de flesta direkt eller indirekt.

Det ska också sägas att vi nu pratar om förändringarna sedan 2006. Om vi backar till 1990 har skatterna sänkts med 20 procent (nästan 10 procentenheter). Var femte skattekrona är borta. Då pratar vi mellan 600 och 700 miljarder per år. 

När ska vi säga ”det räcker nu?” 

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar