Kommunal kräver en hållbar budget för välfärden


Kommunal vill se en statsbudget för 2025 som ger utrymme för höjd bemanning inom välfärden och slopat karensavdrag för alla. - Välfärden måste prioriteras, men det gör den inte idag, säger Malin Ragnegård, Kommunals ordförande.

Malin Ragnegård talar på Mynttorget.
Malin Ragnegård framförde medlemmarnas krav i en manifestation på Mynttorget i Stockholm.
Foto: Kommunal.

Inför regeringens höstbudget har Kommunal tagit fram egna förslag på de viktigaste satsningarna. Vi vill se en hållbar budget för välfärden. 

-  Någonting som jag tror att de allra flesta av oss kan hålla med om, det är att välfärden måste prioriteras. Men det gör den inte idag.  Det tillsätts inte de resurser som krävs. Istället tvingas välfärdsarbetarna springa fortare och fortare på bekostnad av sin egen hälsa, säger Malin Ragnegård.

I Kommunals förslag ingår bland annat slopat karensavdrag för alla och höjd bemanning inom förskolan och äldreomsorgen. 

Höj bemanningen

Medlemmarna i Kommunal som jobbar inom välfärden sliter orimligt hårt. Gapet mellan krav och resurser bidrar till att de som arbetar inom förskola och äldreomsorg har Sveriges högsta sjukfrånvaro. Kommunal har beräknat att Sverige kommer behöva höja bemanningen med ytterligare cirka 2 800 anställda i förskolan och 8 200 inom äldreomsorgen per år för att nå en bra bemanning år 2030.

Beräknad kostnad: Öka resurserna i förskolan med 1,4 miljarder kronor och inom äldreomsorgen med 4,1 miljarder kronor per år till och med år 2030.

Slopa karensen

Det orättvisa karensavdraget drabbar framför allt arbetare som inte kan jobba hemifrån. Medlemmarna i Kommunal har inte längre råd att vara sjuka. I förlängningen skadar detta verksamheten i förskola och äldreomsorg.

Att prioritera välfärden är möjligt. Kommunal har förslagen, nu behöver politikerna lyssna och bestämma sig.

Beräknad kostnad: 16 miljarder kronor.

Läs hela förslaget från Kommunal i pdf-filen nedan. 

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar