Arbetstid
Vi i Kommunal är anställda i en mängd olika branscher och har olika yrken och arbetsgivare. Ändå finns det en hel del som förenar. Vi har till exempel arbetstider att förhålla oss till och kanske även en vilja att förändra schemat och den arbetstidsmodell som används hos arbetsgivaren.
Här finns fakta om arbetstider, till exempel om vad som står i arbetstidslagen och hur kollektivavtalen kan göra att andra regler gäller än de som står i lagen.
Läs mer om vad Kommunal tycker är hållbara arbetstider och hur ni kan organisera er och skapa förändring på arbetsplatsen.
Har du frågor som rör just din egen arbetsplats och dina egna arbetstider? Kontakta din sektion om du inte hittar svaret här.
Arbetstidsregler i kollektivavtal
Kommunal och arbetsgivaren kan komma överens om andra arbetstidsregler än de som gäller enligt arbetstidslagen. Överenskommelsen måste stå med i centrala kollektivavtal och får inte ge sämre villkor än vad lagtexten säger.Arbetstidslagen
Arbetstidslagen styr arbetstiden och rätten till viloperioder från arbetet. Men Kommunal och arbetsgivaren kan dessutom komma överens om andra regler än vad lagen säger. I så fall ska det som skiljer sig från lagen stå med i kollektivavtalet.Kortare veckoarbetstid för yrken med obekväm arbetstid
Verksamheter som pågår på obekväm arbetstid har ofta en kortare arbetstid än lagens regel om max 40 timmar per vecka. Det är ett resultat av förhandlingar mellan Kommunal och arbetsgivarna. Vad som gäller står med i de centrala kollektivavtalen.
Arbetstidsmodeller och scheman
Få frågor engagerar medlemmar i Kommunal lika mycket som arbetstiderna och schemat. Ett bra schema gör livet lättare att leva medan ett dåligt kan skapa dålig arbetsmiljö och stress.Ersättning för övertidsarbete och obekväm arbetstid
Arbetstider, raster och vila styrs av regler i arbetstidslagen - men lagen säger inget om ersättning för övertid och obekväm arbetstid. Lön och andra ersättningar hittar du i kollektivavtalet.Kommunals arbetstidspolitik
Arbetstider, anställningsformer och bemanning går hand i hand. Det handlar om att kunna påverka hur länge vi arbetar, när vi arbetar och under vilka villkor vi arbetar.