Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa
Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även orolig för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar Kommunals enkät.
Enkäten, som är gjord bland Kommunals arbetsplatsombud inom skola, förskola och fritids, visar att en ny våg av nedskärningar kommer att drabba välfärden i år. Nästan varannan svarande uppger att det planeras neddragningar, eller att dessa redan gjorts under föregående år på deras arbetsplats. Något som resulterar i minskad personaltäthet, större barngrupper och att vikarier inte tas in vid sjukdom.
- Vi står nu mitt i en välfärdskris. Läget är akut och regeringen måste agera nu med omedelbara krisstöd till välfärden. Men tyvärr ser vi raka motsatsen. Välfärden och medlemmarna i Kommunal lämnas till sitt öde, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.
Barnens hälsa och framtid måste gå före skattesänkningar för de allra rikaste.
Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
Riskerar påverka barns hälsa
Oron bland personalen är stor. Sex av sju uppger att de är mycket eller ganska oroliga för hur nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön. Lika många uppger att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka möjligheterna att leva upp till läroplanen. nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa. Nio av tio uppger att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa.
- Barnens hälsa och framtid måste gå före skattesänkningar för de allra rikaste. Finansministern har öppnat upp för nya skattesänkningar i år, och jag vill därför bjuda med henne att praktisera en dag som barnskötare, för att lyssna på personalens oro och förstå att välfärden måste prioriteras, säger Malin Ragnegård.
Enkäten i korthet
Arbetsplatsombud inom skola, förskola och fritids uppmanades mellan 27 november 2023 och 7 december 2023 via e-post att svara på en webbaserad enkät. Efter en påminnelse 5 december 2023 hade 44 procent svarat (2130 svarande / 4876 mottagare)
- 47 procent uppgav att det skett eller ska ske neddragningar på deras arbetsplats.
- 86 procent uppgav att de är mycket eller ganska oroliga för hur nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön.
- 91 procent uppgav att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa.
- 86 procent uppgav att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka möjligheterna att leva upp till läroplanen.
- 93 procent uppgav att de var oroliga för vad nedskärningarna kommer innebära för barn och elever i behov av särskilt stöd.
Artikel i DN: Kommunal: Förskolor tvingas spara på fruktstund och pyssel
Var med och påverka
Tillsammans med personal på förskolan och föräldrar behöver vi skapa det nödvändiga politiska trycket för att öka bemanningen i barngrupperna. I Kommunals verktygslåda hittar du tips och verktyg som du kan använda för att skapa förändring.