Höjd individgaranti för medlemmar i Göteborgs Stad
Många timmar och hårt som sattes mot hårt resulterade i en höjning av individgarantin från 450 till 600 kronor för alla, även visstidsanställda, i Göteborgs Stad. Förbättringen berör 14 000 medlemmar.
– Det här är jättebra. Framför allt för att det hindrar arbetsgivaren från att justera låga ingångslöner med löneutrymmet, och för att det hjälper till att rätta till målbilderna. Vi har drivit igenom den här förändringen för cirka 14 000 medlemmar. Det känns fantastiskt, säger Sandy Westergren.
Sandy är en av Kommunal Västs löneförhandlare och den som har ställningsfullmakt att förhandla lönerna för Kommunals medlemmar anställda av Göteborgs Stad. Tillsammans med Margareta Åvall och Selam Aksungur utgör han den lönegrupp som fram tills nyligen suttit i partsgemensam förhandling kring 2024 års löneöversyn för Göteborgs Stad.
Vi var jättetydliga och visade att vi menade allvar med att vi inte tänkte vika oss.
Sandy Westergren, löneförhandlare
Bud och motkrav
I det centrala ettåriga avtalet fanns det från början ett garanterat löneutrymme på 985 kronor. Individgarantin inräknad. När det var dags för den lokala förhandlingen i Göteborg, så var arbetsgivarens bud att följa det centrala avtalet och betala ut pengarna först i oktober. Det budet var inget Kommunals lönegrupp kunde acceptera. Man gav i stället arbetsgivaren fyra olika yrkanden att ta ställning till för att det skulle bli möjligt för parterna att komma överens.
Nu har arbetsgivaren inte längre samma möjlighet att sätta låga ingångslöner, för att sedan höja dem med hjälp av pengar från det garanterade löneutrymmet.
Sandy Westergren, löneförhandlare
Sandy, Margareta och Selam gick in i förhandlingen fast beslutna att få till ett riktigt bra resultat för de anställda. Och det lyckades man med. Förutom det faktum att de anställda får lite mer pengar, så finns det en annan viktigt vinst med det här.
– Nu har arbetsgivaren inte längre samma möjlighet att sätta låga ingångslöner, för att sedan höja dem med hjälp av pengar från det garanterade löneutrymmet. När arbetsgivaren gör det så blir det mindre kvar till dem som varit anställda längre och har mer erfarenhet. Nu tvingas arbetsgivaren i stället skjuta till mer pengar för att kunna höja lägstanivån, så att säga. Det här leder i förlängningen till bättre ingångslöner för nyanställda, säger Sandy.
Gyllene medelväg
Lönegruppen fick inte exakt det de krävde, men tillsammans med arbetsgivaren hittade man en gyllene medelväg.
Vad tror du att det var som gjorde att ni kom överens till slut?
– Vi var jättetydliga och visade att vi menade allvar med att vi inte tänkte vika oss. När man sitter och förhandlar så blir det lite som ett spel, och vi gav arbetsgivaren alternativet att gå därifrån och kalla till centrala parter. Vi kämpade för våra medlemmar. Det handlar om att förtjäna och behålla deras förtroende.
Riskerar den här höjningen att påverka den individuella lönesättningen negativt?
– Nej. Lönesättande chef kan nämligen inte se individgarantin, vilket är bra.
Vad händer härnäst?
Nu när det centrala avtalet för hela staden är klart, så ska det ut i de olika förvaltningarna för yrkanden. Varje förvaltning har ju sin egen budget att förhålla sig till. Det man ska komma ihåg är att det oavsett inte kan bli sämre än det centrala avtalet. Antingen accepteras det vi kommit överens om, eller så blir det mer till de anställda. Det finns inga andra alternativ.
Individgarantin betalas ut till alla anställda – retroaktivt från april – i juni.
Har du en facklig framgång som du vill dela med andra medlemmar?
Klicka på knappen nedan och fyll i formuläret, så hjälper vi dig att berätta din story och delar den i våra kanaler.