Avtal klart - Vårdföretagarna privat vård och omsorg, bransch E
Kommunal och arbetsgivarna Almega Vårdföretagarna är överens om ett nytt kollektivavtal för anställda som arbetar inom privat vård och omsorg. Avtalet löper över två år och gäller 1 juni 2023 till och med 31 maj 2025.
Efter hårda men konstruktiva förhandlingar har parterna enats. Det nya avtalet (bransch E) innehåller bland annat löneökningar, höjda lägstlöner samt en låglönesatsning i enlighet med märket. Utöver det innehåller även avtalet ett skriftlighetskrav vid lönesättning, som skapar ordning och reda vid individuell och differentierad lönesättning.
Kollektivavtalet gäller från och med den 1 juni 2023 till och med den 31 maj 2025.
Rörliga ersättningar höjs under avtalsperioden enligt märket.
Lägstalönerna höjs 2023 med 1 350 kronor och 2024 med 3,3 procent.
Löneökningar
Pott för individuella lönehöjningar den 1 juni 2023 och 1 juni 2024 Om lokala parter inte kommer överens om annat beräknas en lönepott för individuella löneökningar om 1 156 kr respektive 995 kr för varje heltidsanställd den 31 maj 2023 respektive 31 maj 2024. Deltidsanställdas bidrag till potterna bestäms i proportion till sysselsättningsgraden.
Ny lägstalön per den 1 december 2023 blir 21 297 kronor.
Ny lägstalön per den 1 december 2023 för yrkesutbildade höjs per samma datum till 24 013 kronor.
Ny lägstalön per den 1 december 2024 blir 22 000 kronor.
Ny lägstalön per den 1 december 2024 för yrkesutbildade höjs per samma datum till 24 805 kronor.
Löneavtalet
Ett förtydligande i löneavtalet om att exempelvis vårdbiträde och andra anställda med motsvarande utbildningsnivå ej ska lönesättas på den lägre lägstalönen.
Lönesamtal
Mål/utvecklingssamtal och lönesamtal ska dokumenteras och signeras eller undertecknas av både medarbetare och lönesättande chef. Lönesättande chef ska säkerställa att dokumentationen finns tillgänglig för medarbetaren inom två veckor efter genomfört samtal.
Dokumentationen ska sedan följas upp på nästkommande mål/utvecklingssamtal.
Skriftlighetskravet ska implementeras och börjar att gälla 2025.
Allmänna anställningsvillkor
Individuella överenskommelser
Tydligare texter kring förutsättningarna för individuella överenskommelser. Överenskommelsen ska ta hänsyn till kollektivavtalets ersättningsnivåer och det åligger den part som vill ingå överenskommelsen att klargöra för den andra var överenskommelsen innebär.
Delade turer
En tydligare skrivning vad som gäller vi införandet av delade turer.
Arbetsgrupper
Ob-regler
Parterna är överens om att tillsätta en arbetsgrupp som gemensamt ska ta fram förslag till eventuellt förändrade Ob-regler. Arbetsgruppens arbete ska vara klart senast 31 december 2024.
Jourmodell
Parterna är överens om att tillsätta en arbetsgrupp som gemensamt ska utreda alternativ ersättningsmodell för jourtjänstgöring.
Läs avtalet på Mina sidor
Inom kort kommer det nya kollektivavtalet att finnas tillgängligt på Mina sidor.
Hallå där Robert Kvarnström, avtalsdelegat inom bransch E!
Hur känns det?
– Det känns väldigt skönt. Avtalet känns som en bra grund att bygga på, med stort fokus på just lågavlönade och att höja lönerna i yrket. Vi är supernöjda!
Vad är det bästa med avtalet?
– Det bästa är låglönesatsningen, och att det ska bli mer tydligt varför man får den lön man får genom ett skriftlighetskrav. Det kommer att bli lättare för en medlem att förstå vad de ska jobba mot för att kunna få upp sin lön. Idag är det svårt för många att veta varför ens lön sätts så som den gör. Så det här gör stor skillnad. Att bägge, både arbetsgivare och arbetstagare, skriver under på vad man har kommit överens om.
Hur har det varit att sitta i delegationen?
– Det har varit långa dagar och sena nätter. Men vi är ett väldigt bra gäng. Vi stöter och blöter tillsammans, vrider och vänder på saker, och har haft väldigt roligt under tiden. Det har gjort underlättat mycket under förhandlingarna.