Söka jobb – tips inför anställningsintervjun och löneförhandlingen
Söker du jobb aktivt eller funderar du på vad nästa steg är i ditt arbetsliv? Här får du värdefulla tips om hur du skriver en bra jobbansökan, förbereder dig inför anställningsintervjun och hur du löneförhandlar.
Söka jobb
Första steget mot drömjobbet är ett slipat CV och personligt brev. Det kryllar av regler, och ibland kan det vara svårt att veta hur man ska tänka. Utöver att berätta om dig själv och dina kompetenser, kom ihåg att lämna löneanspråk när du söker nytt jobb.
1. Skilj på CV och personligt brev
Ditt CV visar att du kan rätt saker, och att du har tillräckligt med erfarenhet för jobbet du söker. Det personliga brevet handlar mer om vem du är som person. Hur du passar in i gänget, hur du hanterar olika situationer och vad som får dig att trivas på jobbet. Tänk på att hålla isär CV och personligt brev.
2. Sätt en bra CV-struktur
Den som anställer ser ofta väldigt många ansökningar. Gör det lätt för den som läser genom att hitta en tydlig struktur för ditt CV. Ofta kan det vara bra att använda punktlistor. Då blir det lätt att få en överblick av vad du kan och vad du har gjort tidigare. Det går helt enkelt snabbt att se att du passar för jobbet.
3. Vad ska jag ta med i mitt CV?
Ta bara med det som är viktigt för jobbet du söker. Du behöver inte ta med alla jobb du någonsin haft. Skriv alltid ut arbetsgivare, hur länge du jobbade där och vad du hade för arbetsuppgifter. Kom ihåg att alltid skriva allt i samma ordning så att det blir tydligt.
4. Hur långt ska ett personligt brev vara?
Håll det kort, helst inte längre än en halv A4. Då är chansen större att den som anställer faktiskt läser hela brevet och inte missar något viktigt.
5. Övertyga med exempel i ditt personliga brev
Undvik klyschor som att du kan ”hålla många bollar i luften” eller är ”spindeln i nätet”. Tänk i stället igenom exempel som konkret visar att du kan rätt saker. Ett tips är att be en vän eller kollega beskriva dig som person för att komma på bra exempel till brevet.
6. Låt någon annan läsa din ansökan
När man har jobbat ett tag med sin ansökan är det lätt att bli hemmablind. Ett par nya, fräscha ögon är alltid bra för att undvika upprepningar och stavfel. Be någon vän eller kollega läsa igenom din ansökan. Då kan du också testa om du verkligen får fram det du vill säga.
7. Var modig!
När du söker jobb gäller det att sticka ut hakan. Våga ta i lite när du beskriver vad du kan och vill. Både i ditt CV och i det personliga brevet.
Gå på anställningsintervju
Inför intervjun
På anställningsintervjun får du chans att berätta varför just du är rätt person för jobbet. Tänk på att intervjun är ett möte som är till för båda parter. Du ska även bli lockad att jobba på just den här arbetsplatsen.
1. Läs på
Ta reda på så mycket du kan före intervjun. Det kan kännas tryggt att kolla upp praktiska saker – till exempel var intervjun kommer att hållas, hur många ni blir och liknande. Läs också på om arbetsgivaren. Om du vet vem du ska träffa kan du också ta reda på om det finns något att läsa om den personen. Fundera också över om du känner någon som jobbar på arbetsplatsen. Om så är fallet kan du kontakta hen och fråga om jobbkulturen.
2. Öva, öva, öva
Om du har tränat inför intervjun kommer det vara lättare att hålla fokus på själva mötet. Tänk igenom vad du skulle svara på olika frågor (här finns exempel på de vanligaste intervjufrågorna). Säg gärna svaren högt tillsammans med en vän eller kollega. Då kommer du känna dig säkrare på den riktiga intervjun. Även om du inte får exakt samma frågor har du gett dig själv chansen att sätta igång tankarna. Då kommer svaren ofta lättare när intervjun väl sätter igång.
3. Praktiska exempel
Försök att undvika floskler. Att säga att du har lätt att ”hålla många bollar i luften” gör lätt att intervjuaren tappar intresset. Tänk i stället på situationer där du har visat detta i praktiken. Det behöver inte bara vara situationer från jobbet. Även sammanhang från det privata kan vara bra för att visa på en särskild förmåga. Har du svårt att komma på exempel kan du testa att bolla med en kollega eller vän.
4. Ta med din cv
Skriv ut din ansökan och ta med till intervjun. Den kan fungera som en påminnelse om vilka styrkor och erfarenheter som du lyfte i ditt personliga brev.
5. Tänk positivt
Att gå på intervju är kul! Var glad för att du har kommit så här långt och fokusera på det som kan gå rätt. Känner du dig glad inför mötet smittar det ofta av sig på resten av sällskapet. En favoritlåt kan till exempel hjälpa till att sätta humöret i rätt stämning. Lycka till!
Under intervjun
Att bli kallad på intervju tyder på att du klarar konkurrensen och sticker ut bland andra ansökningar. Med dina förberedelser ökar chansen att lyckas på anställningsintervjun.
1. Kom i tid
Första intrycket kommer att sätta ribban för resten av intervjun. Kommer du för sent kan mötet lätt få en dålig start. Att komma i tid kan låta självklart, men det är en viktig och enkel detalj att lägga på minnet.
2. Det är ok att vara nervös
Om du känner dig pirrig inför intervjun är det helt naturligt. Åk i tid så att du hinner hämta andan lite innan mötet börjar. Att gå på intervjuer är också en vanesak. Ju fler du går på desto mindre nervös kommer du att vara. För varje intervju blir du också flera erfarenheter rikare.
3. Ställ frågor
Intervjun är din chans att ta reda på mer om tjänsten, jobbkulturen och arbetsplatsen. Så passa på att ställa frågor! Det visar att du är aktiv och intresserad. Ta med dig penna och block så att du också kan skriva ner nya frågor som dyker upp under mötet.
4. Vad säger ditt kroppsspråk?
Kroppsspråket står för en stor del av vår kommunikation. Tänk på hållningen, stadigt handslag, ha ögonkontakt med dem som intervjuar och behåll lugnet när du pratar. När det gäller kläder är det bästa att välja något som du är bekväm i, men som också passar jobbet du söker. Hur klär sig de andra anställda? Det brukar vara en bra ledtråd till en passande klädkod. I övrigt är ”hel och ren” oftast en tumregel som går att ta fasta på.
5. Prata om nästa steg
Be om feedback direkt under intervjun. Det visar att du är lyhörd och du får en chans att ta med dig direkta tips och råd. Avsluta mötet med att fråga om nästa steg i processen. Då visar du att du är mån om att behålla kontakten och att du är intresserad av den fortsatta rekryteringsprocessen.
6. Följ upp
Hör av dig och tacka efter intervjun. Det är ett bra och trevligt sätt att knyta ihop säcken. Beroende på när arbetsgivaren har sagt att de ska återkomma kan du själv ringa och följa upp ett tag efter. Det visar att du är engagerad. Då får du också koll på om du inte har gått vidare, eller om det bara är så att processen drar ut på tiden. Om du inte får jobbet – våga fråga vad som krävdes, och vad du kan träna på inför nästa intervju.
7. Klappa dig själv på axeln
Oavsett hur processen går ska du känna dig stolt över att ha genomfört intervjun. Tänk på de erfarenheter du kan ta med dig, och att du blev utvald bland många andra. Riktigt bra jobbat!
Löneförhandla
När du får ett erbjudande kan du antingen acceptera det, eller kommer med ett motbud. Genom att kolla upp vad andra inom ditt yrke och på din arbetsplats tjänar får du en tydlig bild av löneläget, så du inte accepterar ett för lågt bud. Ta gärna hjälp av oss på Kommunal. Vi kan hjälpa dig att hitta en lönenivå baserat på hur länge du har jobbat och dina erfarenheter.
Här kontaktar du Kommunal. Finns det en facklig representant brukar det stå kontaktuppgifter i platsannonsen.
1. Är du extra bra på något?
Tänk igenom vad du är bra på inom ditt yrke. Förutom din utbildning kanske du har hunnit skaffa ytterligare kunskaper från tidigare jobb? Eller kanske har du skaffat erfarenhet genom att ha jobbat länge inom branschen? Skriv ner det du kommer fram till och lyft fram det när det blir dags att prata lön.
2. Kolla lönenivåerna
Ta reda på hur lönen för ditt jobb ser ut i ditt yrke och i branschen generellt. Det kan ofta skilja sig i olika delar av landet och mellan olika arbetsgivare. Vill du ha hjälp att kolla upp löneläget på en specifik arbetsplats kan du vända dig till oss på Kommunal. Det kan ge dig ett riktmärke att utgå ifrån. Det kan även vara bra att ta reda på lönekriterierna hos arbetsgivaren du söker jobb hos.
3. Finns det kollektivavtal?
Kolla om det finns kollektivavtal som berör lön på ditt nya jobb. Det kan du enkelt göra med vår tjänst Kollektivavtalskollen. I många kollektivavtal finns en lägsta lön men inte i alla. Om det finns en lägsta lön, kom då ihåg att det är just en lägstanivå – du kan alltid begära mer i lön.
4. Vilket lönesystem används?
Det finns olika typer av lönesystem. Beroende på vilket system som används på din arbetsplats påverkar det vilken lön du kan få. Ta kontakt med arbetsplatsombudet, Kommunals lokala sektion eller din blivande chef för att få veta vad som gäller.
5. Prata lön med kollegor
Det är viktigt att våga prata lön med dina kollegor. Vad tjänad dina nuvarande kollegor? Vad tjänar man på arbetsplatsen du söker jobb hos? Den fackliga representanten kan ofta ge dig en beskrivning av löneläget, ta kontakt med hen!
6. Säg vad du vill ha i lön
Att lämna ett löneanspråk kan öka chanserna för att få bättre betalt. Kolla upp vad som är en rimlig lön för ditt jobb, och lämna ett förslag till chefen utifrån det. Oavsett vad du först blir erbjuden.
7. Våga ta för dig
Du ska vara stolt över alla saker du kan och är bra på. Berätta om dem för din blivande chef. Och våga vara tuff – du har inget att förlora.
Skriva på anställningsavtalet
Fick du jobbet? Grattis! Här är en checklista att tänka på innan du skriver under anställningsavtalet.
1. Prata med framtida kollegor
Kanske har du redan pratat med framtida kollegor när du sökte jobbet? I annat fall kan det vara bra att göra det nu. Det är alltid bra att få höra hur de anställda upplever stämningen på arbetsplatsen och jobbet i stort.
2. Anställningsavtalet
Be om att få ta med anställningsavtalet hem alternativt att få det skickat till dig innan du skriver på. Det är viktigt att du får läsa igenom det i lugn och ro. Du kan också få hjälp av oss på Kommunal att kolla igenom att allt ser schysst ut. Här kan du läsa om hur det kan gå till. Det här ska finnas med i anställningsavtalet:
Några saker som alltid ska finnas med i ditt avtal är:
- Ditt namn och personnummer
- Arbetsgivarens namn, adress och organisationsnummer
- Dina arbetsuppgifter
- Eventuella avdrag för till exempel kost eller logi
- Din uppsägningstid
- Anställningsform
- Start- och slutdatum (om din anställning är tidsbegränsad)
- Veckoarbetstid eller hur många procent du kommer att jobba
- Din rätt till betald semester alternativt semesterersättning
- Ersättning för övertid och obekväm arbetstid
- Din lön
- Vilket kollektivavtal som gäller
3. Finns det kollektivavtal?
Om det finns kollektivavtal kan du vara trygg, inte bara när det gäller lönen. Då kan du vara säker på att inget faller mellan stolarna när det gäller till exempel försäkringar, pension eller övertidsersättning. Du kan kolla om det finns kollektivavtal på ditt nya jobb genom vår tjänst Kollektivavtalskollen.
4. Är du försäkrad?
Ibland är olyckan framme. Därför är det bra att kolla upp vad som gäller kring försäkringar innan du börjar jobba. Om det finns kollektivavtal är du automatiskt försäkrad. Annars kan du fråga din chef om vilka försäkringar som finns. Det bör finnas försäkring vid sjukdom, arbetsskada, dödsfall och inbetalning av premier till din framtida tjänstepension.
5. Provjobba aldrig gratis
Att provjobba kan ibland vara ett alternativ innan du blir erbjuden permanent jobb. Då får både du och arbetsgivaren en chans att testa att allt känns rätt. Om arbetsgivaren däremot vill att du ska provjobba utan lön ska du säga nej. Du ska alltid få betalt för de timmar du jobbar.
Inte medlem i Kommunal än?
Passa på! Nu får du två månader för 80 kronor totalt när du tecknar autogiro eller väljer e-faktura. Eventuell a-kasseavgift tillkommer.