Många frågetecken innan regeringens tandvårdspolitik får oss att le
Regeringen aviserar både budgetsatsningar och nedskärningar på tandvårdsområdet. De tar från de unga och ger till de gamla.
Vid en pressträff den 6 september meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att regeringen avsätter 3,4 miljarder kronor i den kommande budgeten till ett förstärkt högkostnadsskydd till tandvården. Tanken är att de som fyllt 67 år ska få ett ökat högkostnadsskydd 2026. Samtidigt vill regeringen sänka åldersgränsen för avgiftsfri tandvård från och med 2025. Det är en stor förändring för unga som då är mellan 20 och 23 år.
Förslaget innebär att man från och med årsskiftet måste betala för sitt tandläkarbesök. En annan förändring som föreslås för 2025 är att slopa det dubbla tandvårdsbidraget för alla mellan 24 och 29 år. De får i dag 600 kronor per år i bidrag i stället för 300 kronor. Men från och med 2025 försvinner det och i stället blir det de 20–23-åringar som blir av med gratis tandvård som får dubbelt bidrag.
Under valrörelsen lovade Sverigedemokraterna ”ett reformpaket som på fyra års sikt ska leda till att alla vuxna som är svenska medborgare, eller EU- och EES-medborgare ska ha samma kostnad för att gå till tandläkaren som till doktorn”. För Kommunal är en jämlik tillgång till tandvården en självklarhet – tänderna är ju en del av kroppen. Kommunal vill att tandvård ska ingå i normala sjukförsäkringen med högkostnadsskydd.
Billigare tandvård för pensionärer är en viktig fråga för många. Till exempel ser kommunalpensionärernas organisation SKPF Pensionärerna mycket positivt på beskedet om billigare tandvård för äldre från och med 2026. SKPF konstaterar att dagens tandvårdskostnader tvingar många äldre att låna pengar från barnen, vända sig till välgörenhet eller avstå helt.
Självklart har många pensionärer med arbetarbakgrund svårt att bekosta tandvård, men enligt Tandläkarförbundet gäller inte detta pensionärer som grupp.
Pensionärsorganisationen PRO anser dock inte att det känns bra att bättre tandvård för pensionärer finansieras med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks: ”Det betyder att våra barnbarn får sämre villkor. Vi vill inte att äldres rättigheter ställs mot yngres. Alla ska ha rätt till en god tandhälsa”, kommenterar ordföranden Åsa Lindestam. Höjningen av åldersgränsen för avgiftsfri tandvård genomfördes av den förra regeringen. Målet var enligt dåvarande socialminister Annika Strandhäll, S, att säkerställa att unga fortsätter att gå till tandläkaren också när de börjat arbeta och studera.
En miljon svenskar har inte råd att gå till tandläkaren
I fjol lät Tandläkarförbundet Novus göra en opinionsundersökning om svenska folkets betalningsförmåga gällande tandvård. Enligt undersökningar har en miljon svenskar inte råd att gå till tandläkaren. Fyra av tio av de som inte har råd uppger att de inte kunnat prioritera tandläkare på fyra år eller längre. Varannan person som inte har råd att gå till tandläkaren uppger att orsaken är höjda mat-, el- och drivmedelspriser och höjda räntor till följd av inflationen.
Enligt förbundets undersökning framkom det inte att gruppen 67 år och äldre som grupp har sämre betalningsförmåga än andra grupper. Tvärtom så ansåg sig en större andel av den gruppen ha råd med den tandvård man behöver. Självklart har många pensionärer med arbetarbakgrund svårt att bekosta tandvård, men enligt Tandläkarförbundet gäller inte detta pensionärer som grupp.
Tandläkarförbundets undersökning visar att personer i åldern 35–49 år, personer som bor i en hyresrätt, personer med en hushållsinkomst lägre än 300 000 kr/år, boende i norra Sverige och arbetare i lägre utsträckning än populationen som helhet har råd att prioritera tandvårdsbesök. Sämst är situationen för boende i norra Sverige och gruppen boende i hyresrätt. Inom dessa grupper uppger drygt 25 procent att de inte har råd att prioritera de tandvårdsbesök som de behöver. Klass styr alltså mer än ålder.
Lång väg kvar till en jämlik tandvård
Enligt den svenska tandvårdslagen ska det finnas ”en tandvård på lika villkor för hela befolkningen”. Dagens självrisk på drygt 3 000 kronor är en allt för hög tröskel för dem som har knappa ekonomiska resurser, speciellt i dyrtider.
För Kommunal är en jämlik tillgång till tandvården en självklarhet – tänderna är ju en del av kroppen.
Det kan ses som ett feltänk att i det nuvarande ekonomiska läget göra ungas tandvård dyrare. Utöver finns det många andra grupper i samhället som i nuläget saknar marginaler att kunna ha råd med tandvård.
Tandfrågan är viktigt för medlemmarna i Kommunal. Ämnet återkommer i de motioner som medlemmarna skickar till kongresser. Bland kraven finns att tandvården ska bli en del av den övriga sjukvården, och att högkostnadsskyddet ska gälla även i tandvården.
Det är onödigt att ställa olika grupper emot varandra. En princip som oftast förknippats med den svenska välfärdsmodellen är principen om universalism. Med universalism avses sociala skyddssystem eller program som omfattar alla medborgare i ett land, inte endast vissa grupper, och som strävar efter att fördelningen av resurser skall ske på lika villkor. Det är en modell som är utjämnande, rättvis – och framgångsrik. Det är den bästa utgångspunkten för att garantera att det är behov och inte betalningsförmåga som styr tillgången till tandvård.
Relaterat innehåll
Blogginlägg av Mari Huupponen
Högst kvalitet på äldreboenden utan vinstkrav – graden av vinstintresse spelar roll
Sveriges bästa icke-kommunala äldreboenden drivs av aktörer utan vinstsyfte, visar ny forskning. I dag drivs omkring en femtedel av alla äldreboenden i Sverige i icke-kommunal regi. En studie visar nu att äldreboenden som drivs av icke-vinstdrivande organisationer har högst kvalitet. Lägst kvalitet håller äldreboenden som drivs av börsnoterade bolag och riskkapitalbolag.Blogginlägg av Mari Huupponen
Ambitionssänkning i svensk äldreomsorg – RUT kan aldrig ersätta undersköterskor
Befolkningens behov av hälso- och sjukvård och äldreomsorg väntas bli allt större under de kommande 20 åren. En färsk myndighetsanalys bekräftar att politikerna svält ut äldreomsorgen i smyg, trots att välfärdstjänsten har allmänhetens starka stöd.