Den ideologiska kampen om tanken


Johan Ingelskog

Blogginlägg

av Johan Ingelskog

De kollektiva nyttorna i kollektivavtalet och den individuella rättigheten som är reglerad i våra stadgar går hand i hand. Jag möts ofta av olika argument om att man vill ställa dessa mot varandra – jag ser det precis tvärtom.

Tidigt insåg vi att organisationsgrad på varje arbetsplats, hos varje arbetsgivare och på varje avtal var helt avgörande för vår maktbas. Medlemmar som hade kunskap och vågade stå upp för sin rätt och vid rätt tillfällen agera kollektivt i strejk gjorde oss till världens starkaste fackförening. Men maktbasen utgick alltid ifrån arbetsplatsen.

Mellan 1960 och 1980-talets slut var det vänstern och fackföreningarnas storhetstid, mycket gick vår väg och stora och mäktiga fackföreningar byggdes upp. Vi blev världens mest organiserade folk. Vi skapade oss makt och inflytande både på våra arbetsplatser och i samhället i stort, allt gick bra.

Hur många (handen på hjärtat) kan gå in till chefen efter semestern och kräva nära 1000 kronor extra i lön utan ett kollektivavtal i ryggen?

De som var stjärnorna i föreningen var de som värvade och upprättade hög organisationsgrad. Det var agitatorerna som värvade, som samlade medlemmarna till möten och det var de som gjöt mod i medlemmarna när vi gick till strid. Det ena gav det andra i ekohjulet; samla (värva), skola (utbilda) och påverka (förhandla) gav synergieffekter och det tillsammans med en stark vänstervåg gav oss enorma framgångar.

Vår idé som reformistisk fackförening har alltid varit att samla majoriteten, vara en folkrörelse, inte sluta oss inåt som organisation hoppas på att en ”elit” ska förbättra för oss. Vår idé har alltid varit att samla och skola majoriteten av arbetarna och därigenom få en demokratisk kraft i rörelse, inte en elitistisk rörelse som byggs uppifrån.

För att lyckas med det måste man ständigt vara i rörelse, lyssna på omvärlden och förändra sig i takt med den. Det innebär inte att man ändrar sin ideologi eller syn på samhället, bara strategin för att nå dit. 

Ni som fortfarande inte är med, ni åker snålskjuts på alla andra medlemmar. Men ni är välkomna till vår förening alla dagar i veckan.

Genom den kollektiva nyttan i Kommunal får du en enorm utväxling och något som få själva skulle kunna driva igenom. Ta till exempel löneökningar – hur många (handen på hjärtat) kan gå in till chefen efter semestern och kräva nära 1000 kronor extra i lön utan ett kollektivavtal i ryggen? Bara genom årets garanterade löneökning på 450 kronor i månaden inom kommuner och regioner är ju fackavgiften i princip betald för all framtid, genom att facket förhandlat fram det för kollektivet.

Jag hör ofta att Kommunal är svaga, mesiga eller inget gör. Så kan man säkert uppfatta oss. Men vi måste ställa oss frågan: Om ingen hade varit med i facket, hade vi då fått ca 1000 kronor i löneökning i år eller skriftlig dokumentation efter vårt lönesamtal? Ni som fortfarande inte är med, ni åker snålskjuts på alla andra medlemmar. Men ni är välkomna till vår förening alla dagar i veckan. Varje ny medlem är ett steg mot en ännu starkare fackförening. 

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar