Fackliga studier
Oavsett om du är medlem, förtroendevald eller funderar på att bli medlem så har vi något för dig. Här kan du få möjlighet att utveckla nya fackliga kunskaper eller fördjupa dig vidare inom ett område som intresserar dig.
Vi har utbildningar som du kan delta i digitalt eller på plats. Både medlemsutbildningar och kurser för dig som funderar på att bli medlem.
Som medlem i Kommunal kan du och dina arbetskamrater driva de frågor just ni vill förändra på arbetsplatsen. När vi är många som är aktiva får vi tillsammans större makt att påverka våra arbeten till det bättre.
Börja med en medlemsutbildning!
Under medlemsutbildningen får du lära dig om dina rättigheter, möjligheter och framför allt om hur du och dina arbetskamrater kan driva de frågor som är viktiga för er på er arbetsplats. Du lär dig om hur facket fungerar och om fackets roll i samhället.
Du kan gå en medlemsutbildning digitalt eller på plats. Kontakta din sektion för att få reda på när nästa utbildningstillfälle är.
Funderar du på att bli medlem?
Du som är nyfiken på medlemskap i Kommunal kan också gå en medlemsutbildning för att få mer information om vad det innebär. Hitta sektionen närmast dig eller ring 010-442 70 00 för att få hjälp.
Kompetenta och engagerade förtroendevalda är den viktigaste resursen för ett framgångsrikt Kommunal. Vi utvecklar ständigt nya möjligheter till utbildning och utveckling, för att skapa de bästa förutsättningarna för att du som förtroendevald ska lyckas i ditt uppdrag.
Utbildningar för förtroendevalda
Den här typen av utbildningar arrangeras av din sektion. Kontakta din sektion för att få information om nästa utbildningstillfälle.
Få koll med Kompetens
Undrar du vad medlemskapet innehåller? Hur du hanterar en arbetsskada? Eller hur medlemsförsäkringar funkar? Nu behöver du inte undra mer!
Allt du behöver veta hittar du i Kompetens, Kommunals digitala kurskatalog för dig som är medlem. Kompetens är fylld med relevanta och smarta utbildningar, som hjälper dig i arbetslivet. Du hittar Kompetens på Mina sidor:
Digitala utbildningar för alla
I vår öppna digitala kurskatalog kan du lära dig om allt från arbetsmiljö och kollektivavtal till hur du kan påverka på jobbet. Det finns också kurser för dig som vill ha tips när du söker nytt jobb eller blir arbetslös.
Utbildningarna är korta och du kan gå dem i mobilen eller på datorn, när det passar dig. Öppna för alla, oavsett om du är medlem eller inte.
FACKTA
Vår youtubeserie FACKTA ger dig koll på aktuella ämnen!
Vad är inflation, hur förhandlas ditt kollektivavtal och hur kan vi använda hjärnforskning för att skapa bra möten? Det är några av frågorna du får svar på i seriens olika avsnitt.
Filmer på teckenspråk
I tre korta filmer får du lära dig om Kommunal och varför det är bra att vara medlem. Vi går också igenom vad en fackförening gör, vad den svenska modellen innebär och svarar på vanliga frågor om medlemskap, arbetsvillkor och kollektivavtal.
Ledarskapsprogram för unga förtroendevalda
Är du max 35 år, förtroendevald och en stolt facklig ambassadör? Vill du utvecklas och ta nästa steg i Kommunal? Då är Kommunals ledarskapsprogram något för dig!
Facklig feminism
Vill du engagera dig för ökad jämställdhet och jämlikhet i samhället? Då kan du ansöka om LO:s fackligt feministiska stipendium. Du som är medlem i ett LO-förbund kan ansöka om det årliga stipendiet, som är värt 50 000 kronor.
Nyheter
Sök till Kommunals facklig-politiska kandidatprogram
Nu kan du som är förtroendevald i Kommunal ansöka till Kommunals facklig-politiska kandidatprogram. Programmet är en spetsutbildning för förtroendevalda som är intresserade av att fördjupa sitt facklig-politiska intresse och utveckla sitt eget ledarskap.FACKTA: Så förhandlas ditt avtal
Att förhandla medlemmarnas kollektivavtal är en central del i vad en fackförening gör. Men hur går det till? I det här avsnittet av FACKTA dyker vi lite djupare i detta och pratar om delegationer, medlemsförslag och organisationsgrad.FACKTA snackar inflation
Vad är inflation, varför blir det inflation och hur påverkar den oss i vardagen? Det senaste avsnittet av FACKTA ger dig koll på begreppen!
Gå en kurs via LO
För dig som medlem och förtroendevald i Kommunal så finns det även flera LO-gemensamma utbildningar som du kan gå.
Utbildningar hos andra organisationer
Det finns en rad andra organisationer som har utbildningar som kan vara till nytta för dig som medlem eller förtroendevald. Läs mer under varje organisation.
Suntarbetsliv är en ideell förening som drivs gemensamt av fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. På deras hemsida finns både utbildningar och digitala verktyg för dig som vill lära dig mer om eller engagera dig för en bättre arbetsmiljö.
Nordiska folkhögskolan i Genève startade 1931 och har sedan dess verkat för att ge redskap och kunskap till nordiska fackföreningar och folkrörelser för att de bättre ska kunna möta globaliseringens utmaningar, som rättvisa arbetsvillkor.
Skolan driver en årlig kurs som samlar deltagare från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Deltagarna får en unik möjlighet att träffa arbetsorganisationer från hela världen på the International Labor Organisation (ILO) konferens ILC i Genève.
Nordenskolan är en årlig facklig-politisk ledarutbildning om den nordiska modellen. Utbildningen genomförs i samverkan mellan ABF Norden och den nordiska arbetarrörelsens samarbetsorganisation SAMAK.
Utbildningen riktar sig till ledare på regional och central nivå som är eller kan bli strategiskt placerade i sin organisation.
Dina rättigheter
Du har laglig rätt att vara ledig från jobbet för att delta i facklig utbildning. I vissa fall kan du dessutom få ekonomisk ersättning för studierna. Det har vi fått tack vare fackligt engagemang.
Om du är förtroendevald har du en utökad rätt till ledighet för fackliga studier. Vissa av dessa studier har du också rätt att genomföra på betald arbetstid.
Få mer information hos din sektion
Din sektion kan berätta mer om hur det funkar med rätt till ledighet från jobbet, ersättning och lön när du går en utbildning genom Kommunal. Du når alla sektioner genom att ringa 010-442 70 00.
Har du frågor?
Du når din sektion, avdelning och förbundskontor på telefon 010-442 70 00. Om du har frågor om hur du till exempel anmäler dig till en utbildning så vänd dig först och främst till din sektion.