Post-covid godkänd som arbetsskada
Lena Bojarv var inte rädd. När hon fick frågan om hon ville ingå i Kävlinge kommuns speciella covidteam för att jobba ute på fältet med smittade omsorgstagare tackade hon ja.
Nu har hon fått sin post-covid klassad som arbetsskada av AFA.
Det var i december 2020 som Lena blev sjuk i covid. Själva den akuta sjukdomstiden var mest som en jobbig förkylning. Det var sen det började med yrsel, illamående och liksom vågor i huvudet. Och så tröttheten, den oändliga tröttheten.
- Det känns som om jag haft influensa i ett år. Det sliter på kroppen, berättar Lena, som varit helt sjukskriven i snart ett år.
- Nu funderar jag på om jag någonsin kommer tillbaka fullt ut och om jag ska gå i tidigare pension. Pengar är inte allt.
Lena är undersköterska anställd i bemanningsenheten i Kävlinge kommun. En enhet som jobbar brett inom vård och omsorg, inom LSS (lagen om särskilt stöd), på särskilt boende, i hemtjänst och i hemtagningsteamet. När aidsviruset kom på 1980-talet jobbade hon på intensiven i Lund och det var därför hon fick frågan om att ingå i kommunens covidteam.
- Jag är van att arbeta med smittade och jag har förmågan att kavla upp ärmarna när det behövs.
Exakt av vem hon blev smittad med covid vet hon inte. Men det var inte bara hon som insjuknade på jobbet. Viruset drabbade både personal, boende och brukare.
- Då i början av pandemin var det både brist på kunskap och skyddsutrustning. Sen dess har vi lärt oss en del, menar Lena.
Själv har hon läst på både om viruset och om de försäkringsskydd som finns. Och hon har haft stor nytta av sitt fackliga engagemang när hon skulle skriva sin arbetsskadeanmälan.
- Jag har varit aktiv här på sektionen i Kävlinge både som ledamot i styrelsen och som ansvarig för arbetsplatsombuden. All den kunskapen har jag kunnat använda nu.
I början av juli i år skickade Lena sin arbetsskadeanmälan till AFA. I slutet av oktober fick hon besked om att den accepterats som arbetsskada och att hon kommer att få totalt 50 000 kronor i ersättning.
- Det gör att det blir ungefär plus minus noll i och med att jag förlorat inkomst i och med sjukskrivningen.
Lena har också anmält arbetsskada till försäkringskassan men inte fått något svar från dem.
- I och med att jag läst på och har en massa kunskap så hjälper jag andra att skriva arbetsskadeanmälningar.
I början av nästa år är planen att Lena ska börja jobba så smått på 25 procent.
- De påstår att det ska gå över. Men det är det ju ingen som vet. Jag har accepterat att jag inte kommer att bli den jag var innan och jag hade tänkt jobba till jag är 66 men det kommer inte att bli så även om jag kommer att förlora mycket ekonomiskt så kommer jag att behöva gå i pension tidigare, säger Lena Bojarv.