Kommunals synpunkter på Kungsbacka kommuns nya sjukskrivningspolicy


Som ni kanske känner till har Kungsbacka kommun beslutat om en ny rutin när det gäller personalens sjukfrånvaro. Vi har från sektionen en del synpunkter och farhågor när det gäller detta och vill förtydliga för er medlemmar vad som gäller.

Vi kunde läsa om Kungsbacka kommuns nya rutiner gällande sjukfrånvaro i Kungsbacka Posten den 7 maj, där Kommunals skyddsombud Marie Hoffman uttalar sig.

Det här är vad som gäller när du blir sjuk

Under de första sju dagarna av din sjukfrånvaro behöver du inget sjukintyg från läkare. Enligt lag behöver du inte meddela på vilket sätt du är sjuk. När man ska lämna läkarintyg, dag sju, är man inte heller skyldig att lämna in första sidan av läkarintyget.

Enligt den nya rutinen ska du anmäla sjukdom både till din närmaste samordnare och din chef. Det är viktigt att du följer detta.

Din chef kan föreslå att du kommer till arbetet och utför andra arbetsuppgifter, om du inte är helt förhindrad att arbeta. Till exempel om du är sjukskriven för en skadad fot, skulle hen kunna erbjuda dig arbete som är stillasittande, om det finns något lämpligt sådant inom verksamheten.

Din chef får inte beordra dig att ta andra arbetsuppgifter när du har ett sjukintyg från läkaren som säger att du inte ska gå till arbetet. Det är ett erbjudande, inte ett tvång. Det ska bestämmas gemensamt av chefen och dig som är anställd.

Från Kommunals håll ser vi positivt på att arbetsgivaren försöker hitta andra arbetsuppgifter som kan genomföras, så att personalen inte behöver vara hemma mer än nödvändigt. Det ligger i regel i den anställdes intresse att vara på arbetet och få full lön, i stället för att gå hemma med sjuklön.
Vi välkomnar att arbetsgivaren tar sjukskrivningarna på allvar och ser att det här är ett sätt att snabbare komma i gång med rehabilitering, om man faktiskt har möjlighet att utföra arbete. Syftet med rutinen är alltså inte att du ska gå till arbetet om du har feber eller annan infektion i kroppen.

Kommunal anser dock att policyn är för hård. Det har kommit till vår kännedom att medlemmar känt sig ifrågasatta då chefen har ringt upp dem flera gånger för att fråga om hälsotillståndet. Från sektionens håll är vi oroliga för att arbetsgivaren ska missbruka den nya rutinen och ställa otillåtna krav på den anställda. Vi kommer att bevaka noggrant hur det här sköts och agera om cheferna går för långt.

När arbetsgivaren beslutar om policys har Kommunal möjlighet att lämna synpunkter men vi är aldrig med och tar beslut. En policy är ett viljeinriktningsdokument från arbetsgivarens sida och kan aldrig väga mer än lag och avtal.

I det här fallet har vi från sektionens håll haft synpunkter på delar av policyn. Främst att det inte är tydligt att chefen saknar rätt att fråga efter din sjukdom och att anställda inte ska behöva vara oroliga för att kallas in till arbete när de är sjukskrivna, oavsett anledning till detta. Vi menar också att arbetsgivaren borde ha varit tydligare med sin information om detta och inhämtat synpunkter från facket innan de gick till beslut.

De åsikterna kommer vi att framföra på nästa samverkansmöte med Kungsbacka kommun, den 18 maj, och vi kommer att begära att det förs in i protokollet, vilket inte gjorts då vi tidigare framfört våra synpunkter om detta. 

Josefine Granath och Fredrik Rohdén,
Kommunal Kungsbacka

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar