Kommunals förslag för räddningstjänsten: nationell yrkesutbildning och skyddad yrkestitel
En räddningstjänst med modern utrustning och god bemanning är avgörande för att rädda liv, egendom och miljö. I Kommunals nya rapport förklarar vi varför Sverige behöver en skyddad yrkestitel för brandmän och en statlig reglering av utbildningskraven i räddningstjänsten.
Idag är utbildningskraven alltför för låga och det saknas nationella krav på examensbevis för att bli brandman. I stället är det upp till de lokala räddningstjänsterna i kommunerna att själva avgöra vilken utbildningsbakgrund som behövs, trots att yrket är krävande och förenat med stora risker.
- Personalen måste ha relevant kompetens för att hantera dagens och framtidens utmaningar, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.
En medlemsundersökning som Kommunal genomfört 2024 visar att endast 60 procent av brandmännen och brandbefälen har genomgått MSB:s tvååriga brandmansutbildning (SMO). Det räcker inte. En framgångsrik räddningstjänst är beroende av personal med rätt utbildning och erfarenhet.
Kommunals förslag: En nationell yrkesutbildning och skyddad yrkestitel för brandmän
I rapporten ”Brandmännens utbildning och kompetens - för en robust framtida räddningstjänst” ger Kommunal flera förslag.
Kommunal anser att en statlig reglering av utbildningskraven i räddningstjänsten är nödvändig. Vi ställer krav på en nationell, tvåårig yrkesutbildning av hög kvalitet och att yrkestiteln brandman skyddas. I framtiden ska man kunna veta säkert att en brandman genomgått en kvalitetssäkrad utbildning.
Med rapporten slår Kommunal fast att personalen måste få bättre förutsättningar att kunna agera snabbt och säkert. Tillsammans står vi upp för en räddningstjänst med hög kompetens och trygga villkor.