Kay fick 162000 med Kommunals hjälp
Kay Jurgensen fick nyligen 162000 kronor i övertidsersättning med hjälp av Kommunal sektion Skärholmen. Hans arbetsgivare hade missat att betala ut pengarna.
"Kolla lönespecifikationerna", är hans råd till alla arbetstagare.
Kay började gå på timmar som behandlingsassistent 2014. Att vara behandlingsassistent innebär att ta hand om människor som inte har någonstans att bo, som har narkotika-, alkohol- och/eller psykiska problem. Han insåg snabbt att det var behandlingsassistent han ville vara. Han ville även spara ihop pengar och tog alla timmar han kunde få på alla boenden som staden har och det var många.
–Som timmis vet du inte om du har tillräckligt mycket pengar vid månadsslutet, då måste du hela tiden se till att du har en buffert, säger han.
Det var för ungefär en månad sedan han fick ut 162000 kronor före skatt i övertidsersättning som hans arbetsgivare Stockholm stad missat att betala ut.
–Bara den summan visar ju att det var riktigt mycket övertid. Jag satte mig ju ner när jag fick höra det, säger han.
Hoppade runt på olika arbetsplatser
Det var när Kay fick veta att Maria Stark fått tillbaka övertidsersättning som Stockholm stad missat att betala ut som han också bestämde sig för att gå igenom sina lönespecifikationer och insåg att han fått för lite pengar.
–Staden räknade inte på övertidsersättningen, de meddelade oss inte ens. Det var det som var grejen att vi skulle ta ut kvalificerad övertid och så vidare. Jag blev så förvånad när Maria hade gjort det och tänkte att då måste jag också kunna göra det.
Kay hade skrivit sitt anställningsavtal på boendet Grimman och hoppade sedan runt på olika arbetsplatser, vilket innebar att de på Grimman inte visste hur mycket han jobbade på de andra ställena.
–Jag vet inte alls hur de har kommunicerat, någon borde ha reagerat för när jag räknade så hade jag en ofantligt massa timmar. De behövde ju folk. Jag jobbade alldeles för mycket. Jag kunde åka från ett ställe där jag jobbat dag till ett annat ställe där jag jobbade natt och sen efter det åka hem och sova några timmar och börja jobba igen klockan 10 och det gjorde jag en hel sommar, säger han.
Nu har både Maria och han fått ut övertidsersättning med hjälp av Kommunal, men ingen annan av deras kolleger har gjort samma sak.
–Det är så märkligt att de inte kollar igenom sina lönespecifikationer, hur mycket de har jobbat och hur mycket extra de har jobbat. Man kanske tänker att, ja, det är bara småpengar, men om du har jobbat övertid i 4-5 timmar eller mer i en månad då blir det pengar. Och även om det rör sig om några tusenlappar eller 500 spänn, rätt ska vara rätt.
Blev förtroendevald
Det är Gisela Norrman, förtroendevald i sektion Skärholmen, som hjälpt både Kay och Maria med processen.
–Det är svårt att göra det själv, det är så mycket siffror och det går knappt att hålla koll på det. Jag behövde inte göra så mycket. Hon lämnade in pappren och sa att det här måste ni fixa. Det gick jättefort, tre månader kanske så var det klart.
Numera har Stockholms stad ett annat lönesystem, “mycket bättre”, säger Kay. Och det är även striktare regler för övertidsarbete.
I dag är han också tillsvidareanställd på Grimman. Han är sedan tidigare skyddsombud på sin arbetsplats och tack vare den hjälp han fick av Gisela Norrman på sektion Skärholmen blev han så intresserad av fackligt arbete att han nu arbetar tillsammans med henne en dag i veckan på sektionen.
–Just nu lär jag mig och så går jag Kommunals kurser. Det är jäkligt kul, säger Kay.