Facket hörde av sig: Då fick Maria 637 000


637 000 kronor. Så mycket fick timvikarien Maria Stark i slutet av förra året i utebliven lön sedan 2019. Det var när en facklig förtroendevald från Kommunal hörde av sig till Maria i ett annat ärende som löneluckorna uppdagades.

Maria Stark
Maria Stark arbetade mycket övertid som timvikarie och Stockholm stad missade att betala ut övertidsersättning på flera hundra tusen till henne. Men hon fick hjälp av Kommunal.
Foto: Lotta Ljungberg/Kommunal

Det var 2017 som Maria Stark beslutade sig för att säga upp sig från sin fasta tjänst på ett stödboende och bli timvikarie på akutboenden i Stockholms stad. Det gick bra, hon kunde välja att arbeta på några få boenden och uppsökeri som hon trivdes med. Hon kände sig uppskattad och hon jobbade mycket.

Jag mådde så bra på de här arbetsplatserna, men lönen är ju inte så bra så då tog jag in pengarna på timmarna, så även om någon chef sa till mig ibland att jag jobbade för mycket så visste jag ju förutsättningarna, hade fantastiskt bra chefer och kände mig inte utnyttjad.

Men så en dag hörde Gisela, som är facklig förtroendevald i sektion Skärholmen av sig till Maria och sa att det blivit något fel och att Maria inte blivit inlasad.*

Hade inte hon sagt till mig hade jag inte gjort något åt det för att jag hade en bra situation. Dels tycker jag om att jobba, dels måste jag göra det på grund av speciella omständigheter. 

Var var övertidsersättningen?

Gisela bokade därför ett möte där de träffade en person på Stockholm stads HR-avdelning. Maria hade heller inte fått ta del av de lönerevisioner som sker varje år under flera års tid och ville passa på att ta upp det.

Det kände jag mig lite uppretad över för jag är en bra vikarie. Jag tror att det är ett systemfel som jag heller inte brytt mig så mycket om men när Gisela ändå ringde mig så kände jag att nu jävlar ska de få höra på HR vad jag tycker om det här. 

Men istället hände något annat under mötet. 

Gisela frågade HR-personen: Varför har Maria inte fått någon övertid?

Sedan 2019 har Maria arbetat övertid, någon chef har nämnt att hon skulle få ersättning för det, men sedan har det fallit bort. 

Jag har aldrig fått det. Mina lönespecifikationer var på fyra sidor och jag har själv varit slarvig. 

HR var dock överens med Gisela om att Maria måste få rätt övertidsersättning och det beslutades att det skulle räknas på Marias löner. Hon hämtade lönelistor som visade sig vara ofullständiga.

Jag gjorde excelfiler men det var så mycket luckor. Jag tänkte att det här är ju jättejättekonstigt, hur ska de kunna rekonstruera det här. Vissa månader hade jag jättemycket timmar, men jätteliten lön som om jag hade två kronor i timmen. 

Tiden gick, men Maria hörde inget mer från HR. När det gått två månader efter mötet utan någon kommunikation hörde Maria av sig till HR.

Jag behövde kommunikationen, annars blir jag uppretad.

Ytterligare en månad hann gå när Kommunal hörde av sig och berättade att Maria skulle få 637 000 kronor för utebliven övertidsersättning från 2019 till 2023

Det är klart att jag ville ha pengarna, man ska inte jobba gratis. Men jag var inte så exalterad dels visste jag på ett ungefär att det blir de här pengarna, dels hade jag inte räknat med dem från början.

"Snyggt jobbat av facket"

Men Stockholm stad ville betala ut pengarna nästa räkenskapsår och Maria, som arbetat som ekonom tidigare, satte ned foten och fick pengarna precis innan julen 2023.

Situationen för alla inom vård och omsorg är inte jättekul. De vi arbetar med är inte de högst prioriterade. Och vi har sämst betalt. Så jag tyckte att det var orättvist att jag måste vänta. 

Maria hade inte så värst positiva erfarenheter av facket sedan tidigare, men hon är väldigt glad över den hjälp hon fick av Kommunal den här gången. 

Det var snyggt jobbat av facket. Det är jättefint att jag fick de pengarna. Det här är en bonus i mitt liv, men det är inte mitt liv. 

I dag har Maria ett vikariat som uppsökande socialsekreterare och hoppas att hon ska få fortsätta med det.

Fotnot: Lag om anställningsskydd förkortat LAS, är i Sverige den lag som reglerar anställningsförhållandet (mellan arbetstagare och arbetsgivare), bland annat vilka regler som gäller vid anställning, uppsägning och avskedande.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar