Kattis Träff Fridebäck är Årets skyddsombud 2024 i Västra Svealand
Hon trädde för första gången in i rollen som skyddsombud för 17 år sedan och har förutom ett uppehåll på några få år haft skyddsombudsrollen som en del i sitt liv. Under året har arbetet med dygnsvilan och då många duster gentemot arbetsgivaren stått i fokus.
Som huvudskyddsombud i Region Örebro län har Kattis Träff Fridebäck ett stort fält att arbeta på. Och hon är uppskattad! Det märks.
– Jag tycker rätt ska vara rätt, säger Kattis Träff Fridebäck och lyfter att påverkansmöjligheten finns där och det går att få igenom förbättringar.
Det var ett stort gäng som hade undertecknat nomineringen som till slut fick juryn att välja att Kattis Träff Fridebäck nu är Årets skyddsombud. När vi tog kontakt och skulle överlämna en blomma för utmärkelsen var det solklart att vi skulle ses utanför ingången till IVA på Universitetssjukhuset i Örebro. Där har hon tillbringat många timmar sedan hon kom till Örebro för 15 år sedan.
Ger sig inte och har hög kunskapsnivå
Det som bland annat pekas på i nomineringen är hennes höga kunskapsnivå och att hon inte ger sig. Många gånger har hon återkommit till arbetsgivaren och påpekat hur det faktiskt bör vara. Eller rätt ofta – hur regelverket faktiskt säger att det är.
”Hon gör allt och lite till för oss på IVA i Örebro. Vi vet att hon engagerar sig även för andra enheter och företräder dom på bästa sätt”, var några ord i nomineringen av Årets skyddsombud i Kommunal Västra Svealand 2024.
Ett skyddsombud kan många gånger stöta på motstånd och det är gånger man går emot arbetsgivaren och det kan bli tufft. Vad får dig att vilja fortsätta?
– Jag tycker rätt ska vara rätt. Både arbetsgivare och arbetstagare har rättigheter och skyldigheter. Och dom är det viktigt att förhålla sig till. Vi har lagar och avtal att förhålla oss till, säger Kattis Träff Fridebäck.
Kallet som skyddsombud började för Kattis Träff Fridebäck 2007, när hon jobbade på Karolinska Sjukhuset. Då gick hon arbetsgivarens utbildning till skyddsombud, som hon sedan ett antal år senare, runt 2012, ökade på när utbildningen hade förnyats. Vid det laget hade Kattis Träff Fridebäck flyttat till Örebro, fött barn och var nu omvald till skyddsombud.
– Jag hade egentligen tänkt att ta det lugnt med att vara skyddsombud ett tag och bara jobba ett tag. Men när jag fick förtroendet så kunde jag inte låta bli att hoppa på det igen.
När vi tvekar på medlemskapets värde är hon på oss som en hök och förklarar gärna den Svenska modellen från grunden och vikten av att tillsammans är vi starka.
ur texten i nomineringen
Kattis Träff Fridebäck arbetar nu 20 procent av sin arbetstid på IVA medan de andra 80 procenten är som arbetsplatsombud, skyddsombud och huvudskyddsombud på regionen. Det blir ett brett arbetsfält och många avdelningar hon får insyn i och får finnas till för.
Vad ger du för råd till andra nyblivna skyddsombud?
– Att de ska stå på sig. Har man fakta med sig och kan plocka upp lagar och avtal och lägga fram det som står där för arbetsgivaren så gör man ett bra jobb som skyddsombud. Läs på! Då har man mycket i ryggen att stödja sig mot. Det är bra att läsa på när man upptäcker att det är något fel. Och ta hjälp vid behov.
Och till sist, varför ska man hoppa på att bli skyddsombud om man får chansen?
– För att vi är viktiga. För påverkansmöjligheterna. Vi är viktiga för en bra arbetsmiljö, säger Kattis Träff Fridebäck.
Fotnot:
Årets skyddsombud Kommunal Västra Svealand är en utmärkelse för skyddsombud i Kommunal som verkar i Värmland och Örebro län. Årets skyddsombud får en prischeck på 5 000 kronor. Men allra störst är såklart äran!