Heltidsresan i Värnamo - en fråga om jämställdhet
I Värnamo kommun arbetar man aktivt med att alla som vill ska arbeta heltid. Sedan projketet drog igång för ett år sedan har man sett att fler inom omsorgsförvaltningen har valt att arbeta heltid. - Det är en fråga om jämställdhet, säger sektionsföreträdaren Heiko Stone, sektion Vaggeryd/Värnamo.
Sedan januari 2018 har Värnamo kommun arbetat med heltidsarbete som norm. Man har valt att börja med arbetet inom omsorgsförvaltningen där man sett att flest personal arbetar deltid. Genom de undersökningar man gjort har man kunnat konstatera att det finns många som är deltidsarbetslösa.
- Vi har också sett att man får jaga tid för att bygga sin egen heltid, säger omsorgschefen Ulrika Gustafson som är positiv till projektet. Genom god dialog med Kommunal, sektion Vaggeryd/Värnamo, har arbetet fungerat väl än så länge. Heiko Stone pekar på vikten av fortsatt god kommunikation så att projektet även kan landa väl hos Kommunals medlemmar.
- Vi har sett att det funnits brister i kommunikationen på en del arbetsplatser. Men vi tror på vår heltidsplan och att det i slutändan kommer att vara en positiv utveckling för medlemmarna, säger Heiko Stone.
Sedan starten förra året har fler valt att arbeta heltid. En utav dem är Annie Alkemark som är undersköterska i Bors hemtjänst.
- För mig är det självklart, så när jag fick frågan tackade jag ja direkt, säger hon som arbetat inom hemtjänsten sedan hon tog studenten för 5 år sedan.
God arbetsmiljö är en förutsättning för heltidsarbete
Kommunen och Kommunal är eniga om att heltidsarbete som norm ställer högre krav på arbetsmiljön. Det är också ett område man frekvent diskuterar och ser vikten av att genomlysa. Därför är det viktigt att medlemmar reagerar direkt om något skulle gå fel till.
- Meningen är inte att din situation på jobbet ska försämras för att du går upp till heltid, säger Ulrika Gustafson som fortsätter diskussionen med Kommunal genom återkommande möten.