Djurvårdare, grundnivå och utökad

Jobbar du som djurvårdare? Då ska du vara medlem i Seko.

Från 1 november ska du som jobbar som djurvårdare vara medlem i Seko 
Efter LO-kongressens beslut om en ny organisationsplan är det Seko som kommer att organisera och ha avtalsrätten för din arbetsplats. Läs mer och bli medlem på: Seko välkomnar nya medlemmar inom djursjukvård och sällskapsdjursverksamheterna!

Är du medlem i Kommunal idag? 
Då behöver du flytta över ditt medlemskap till Seko, det gör du enkelt via bytlofack.se/byt

Medlemsavgiften i Seko
Som ny medlem i Seko betalar du bara 50 kronor i månaden det första halvåret, förutsatt att du tecknar dig för att betala med autogiro. A-kasseavgiften tillkommer. 

A-kassan 
Du som ska byta till Sekos a-kassa ansöker om medlemskap på sekosakassa.se/blimedlem och markerar ”Jag vill ha hjälp med att byta a-kassa” i ansökningsformuläret. Då hjälper a-kassan dig att avsluta medlemskapet i Kommunals a-kassa och säkerställer att du inte får något uppehåll i din medlemsperiod. Viktigt! Om du är inne i en ersättningsperiod behöver du kontakta Kommunals a-kassa för att ta reda på vad som gäller för just dig innan du ansöker om byte av a-kassa. Du kan antingen kontakta dem på telefon 0771-25 80 00 eller via e-post medlem@kommunalsakassa.se 

Hemförsäkring utan extra kostnad - kontakta Folksam  
Även i Seko-medlemskapet ingår ett antal försäkringar via Folksam. Sekos försäkringspaket ser dock lite annorlunda ut, exempelvis ingår normalt inte hemförsäkringen. För att din övergång till Seko ska bli så smidig som möjligt har vi ändå säkrat att hemförsäkringen utan extra kostnad ingår i ditt Seko-medlemskap från 1 november 2024 till 31 december 2025. Viktigt! Förutsättningen för detta är att du själv meddelar Folksam på telefon så snart som möjligt efter att du har ansökt om byte av fack från Kommunal till Seko när du att du vill att din hemförsäkring ska ingå i Seko-medlemskapet. 

Om yrket

Vanligast är att på grundnivå arbeta med omvårdnadsuppgifter som inte bryter mot behandlingsförbudet. Djurvårdare på grundnivå får dessutom utföra enklare sårvård och enklare skötselåtgärder på djur under lokal eller allmän bedövning. En förutsättning är att det görs på ordinerande veterinärs ansvar.

Den som vill arbeta som djurvårdare på utökad nivå ska ha gått en godkänd grundkurs i läkemedelshantering. De får då utföra enklare sårvård och enklare skötselåtgärder på djur under lokal eller allmän bedövning. Dessutom, med vissa undantag, ge injektioner intramuskulärt och subkutant och även ge injektioner intravenöst. En förutsättning är att det görs på ordinerande veterinärs ansvar.

Som grund för arbetet ligger det så kallade behandlingsförbudet. Behandlingsförbudet innebär att djurvårdaren…

  • inte får utföra operativa ingrepp eller ge injektioner
  • inte får utföra behandlingar som kan orsaka ett lidande som inte kan anses obetydligt
  • inte får behandla djur som har fått lugnande medel, är sövda eller är lokalbedövade genom injektion
  • inte får behandla djur som kan misstänkas ha en epizooti eller en zoonos

Tidigare benämndes djursjukskötare djursjukvårdare men det yrket har delats upp i omvårdnadsyrket djurvårdare och legitimationsyrket djursjukskötare.

Det här gör Kommunal för dig

Kommunal driver djurvårdares frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen. 

Läs mer om Kommunals arbete inom branschen grön sektor.

Få koll på lönen!

Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.

Läs mer om löner

Engagera dig!

Glöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.

Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor. 

Behöver du stöd?

Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta  din sektion eller Kommunal Direkt för rådgivning.

Bli medlem!

Nyfiken på medlemskap?

Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.

Till formuläret!

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar