Hästskötare
Jobbar du som hästskötare? Då ska du vara medlem i Fastighets.
Från 1 november ska du som jobbar som hästskötare vara medlem i Fastighets
Efter LO-kongressens beslut om en ny organisationsplan är det Fastighets som kommer att organisera och ha avtalsrätten för din arbetsplats. Läs mer och bli medlem på: fastighets.se
Är du medlem i Kommunal idag?
Då behöver du flytta över ditt medlemskap till Fastighets, det gör du enkelt via bytlofack.se/byt
Medlemsavgiften i Fastighets
Som ny medlem i Fastighets från något av de avtal som flyttas över från Kommunal till Fastighets, enligt LO:s nya organisationsplan, betalar du det första året samma avgift som du gjort hos Kommunal. A-kasseavgiften tillkommer.
A-kassan
Du som ska byta till Fastighets a-kassa ansöker om medlemskap på fastighetsakassa.se och markerar ”Ja” på frågan om du har ett medlemskap i en annan a-kassa, i ansökningsformuläret. Då hjälper a-kassan dig att avsluta medlemskapet i Kommunals a-kassa och säkerställer att du inte får något uppehåll i din medlemsperiod.
Viktigt! Om du är inne i en ersättningsperiod behöver du kontakta Kommunals a-kassa för att ta reda på vad som gäller för just dig innan du ansöker om byte av a- kassa. Du kan antingen kontakta dem på telefon 0771-25 80 00 eller via e-post medlem@kommunalsakassa.se
Det här gör Kommunal för dig
Kommunal driver hästskötares frågor i förhandlingar med arbetsgivare, i samtal med politiker och i opinionen.
Många som verkar inom hästbranschen har blivit företagare för att de vill ägna sig åt sitt fritidsintresse på heltid, oavsett lönsamhet. Det kan handla om att offra inkomster och acceptera kompromisser, som man inte skulle göra i andra yrken. Men om man anställer andra i sin verksamhet, så har man samma ansvar som alla andra arbetsgivare.
Det finns tyvärr en risk för att du som anställd i branschen utnyttjas för att du delar det stora intresset för hästar. Det gäller att se hästskötare som ett professionellt yrkesval, och att ta reda på vilka villkor som gäller för yrket.
Det som är viktigast att tänka på när du erbjuds en anställning i hästbranschen är:
- Du ska ha ett påskrivet anställningsavtal.
- Ta reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Finns det kollektivavtal så säkerställer det vilka arbetsvillkor som ska gälla. Det gäller allt från lön, arbetstider, semesterdagar, försäkringar till pensionsavsättningar.
- Att arbeta med hästar innebär att du arbetar i en fysiskt krävande bransch, där det förekommer olyckor, belastnings- och förslitningsskador. Att vara försäkrad under arbetstid är mycket viktigt.
Läs mer om vad som är viktigt att tänka på när du jobbar i stall
Många tänker kanske inte på att det är ett arbete att vara hästskötare. Du kanske får gratis stallplats i utbyte. Men du som arbetar som hästskötare har rätt att få ett anställningsbevis och lön för utfört arbete. Om din arbetsgivare saknar kollektivavtal kan Kommunal hjälpa dig. Då blir du tryggare på jobbet.
Läs mer om Kommunals arbete inom branschen grön sektor.
Få koll på lönen!
Vilken lön ska du begära, vad ingår i lönen och hur kan du påverka den? Du som är medlem i Kommunal kan kontakta din sektion eller ringa Kommunal Direkt för att få råd och stöd.
Engagera dig!
Glöm inte att du kan påverka din arbetsplats! Genom att bli skyddsombud eller arbetsplatsombud kan du vara med och göra skillnad för dig och dina kollegor.
Läs mer om vad det innebär att vara förtroendevald eller kontakta din sektion för att höra vad det finns för möjligheter där du bor.
Behöver du stöd?
Som medlem i Kommunal får du hjälp om problem uppstår med din arbetsgivare, om du behöver expertråd kring ditt yrke eller har frågor om ditt avtal. Kontakta din sektion eller Kommunal Direkt för rådgivning.
Aktuellt om ditt yrke
Avtalsområde ridhusföretag, banarbetare vid travbanor, personal hos trav, galopptränare och golf flyttas till Fastighets
Den 20 maj kl. 13:00 klubbade LO:s kongress en ny organisationsplan. Det innebär att förslaget om att flytta vissa bransch- och avtalsområden inom grön sektor från Kommunal till andra LO-förbund blev ett officiellt beslut. Det betyder att från och med 1 november 2024 organiseras branschområdena ridhusföretag, banarbetare vid travbanor, personal hos trav, galopptränare och golf av Fastighets.Avtal klart - Fremia Ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag
Ett nytt kollektivavtal har tecknats mellan Kommunal och Fremia för området ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag. Avtalet gäller från och med den 1 oktober 2023 till den 30 september 2025.Avtal klart - Almega Tjänsteföretagen - Ridinstruktörer/ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag
Nu är förhandlingarna äntligen klara! Kommunal har träffat överenskommelse med Almega Tjänsteföretagen - Ridinstruktör/ridlärare, hästskötare och övrig personal hos ridhusföretag.
Nyfiken på medlemskap?
Vill du eller någon du känner ha mer info om vad det innebär att vara medlem? Lämna kontaktuppgifter i vårt formulär, så kontaktar vi dig eller personen du vill tipsa och berättar mer om medlemskapet.