#Metoo
Var går gränsen för sexuella trakasserier? Kommunals svar är alltid nolltolerans. Oavsett om det är en kollega, en patient eller anhörig som utsätter dig så är det helt oacceptabelt! Här har vi samlat information och råd om vad du ska göra om du känner dig trakasserad på din arbetsplats.

Många medlemmar i Kommunal har tillfälliga anställningar och vi vet från LO:s rapport från 2018 att de är mer utsatta för sexuella trakasserier, främst från brukare och anhöriga. Det är kvinnor med otrygga anställningar som har svårast att säga ifrån mot sexuella trakasserier, ställa krav på arbetsmiljö eller villkor i stort. De är rädda att mista sitt arbete.
Råd till dig som blivit utsatt:
- Ta din egen upplevelse på allvar.
- Säg ifrån – du har rätt att säga ifrån om sådant du upplever är kränkande.
- Dokumentera genom att anteckna tid, plats, vad som hände och sades, samt hur du reagerade. Anteckningarna kan komma att bli viktiga i en eventuell utredning.
- Tala om för din närmaste chef att du har utsatts för kränkningar. Om du blivit utsatt av din chef, eller av annan anledning inte vill anmäla till chefen, kan du istället kontakta personalenheten, skyddsombud, din fackförening eller företagshälsovården.
- Ta emot erbjudande om stöd.
- Samarbeta och bidra till att hitta handlingsvägar för att lösa situationen.
Stödsamtal
Du som medlem i Kommunal har tillgång till minst tio kostnadsfria stödsamtal med legitimerade psykologer och psykoterapeuter om du har blivit drabbad av våld i hemmet.
Ring Folksams jour på 020-95 38 27
Öppet måndag-fredag 7.30–21 och lördag-söndag 9-19.
Hösten 2017 delade kvinnor, icke-binära och transpersoner sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp under hashtaggen #metoo. Uppropet fick ett omfattande genomslag i många branscher och över hela världen.
Fackföreningsrörelsens hashtagg fick namnet #inteförhandlingsbart och samlade även den många vittnesmål om sexuella trakasserier inom den fackliga världen.
Enligt lag är sexuella trakasserier ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Det är den som utsätts för kränkningen som bestämmer vad som räknas som sexuella trakasserier. Det kan handla om fysiska handlingar och oönskad fysisk kontakt och det kan vara kränkande ord, gester och en nedsättande jargong. Gemensamt är att handlingen är av sexuell natur och att den är oönskad och kränkande. Sexuella trakasserier är förbjudet enligt lag. Den som utsätts ska göra tydligt att orden och handlingarna är ovälkomna och kränkande.
Ansvaret att konfrontera kan kännas svårt, riskfyllt och ibland oöverkomligt. Det ligger i trakasseriernas natur att den utsatta känner ett starkt obehag, ångest och stressreaktioner. Ofta finns maktrelationer och beroendeförhållanden med i bilden, vilket gör allt ännu mer komplicerat att hantera. Det kan kännas som att ingen kommer att ta dig på allvar, att du riskerar mer än du vinner och att ditt jobb står på spel.
Det är här du behöver komma ihåg att din arbetsgivare är skyldig att utreda vad som hänt och att vidta lämpliga åtgärder.
Arbetsgivaren är även skyldig att förebygga hot och sexuella trakasserier genom systematiskt arbetsmiljöarbete.
Du kan också vända dig till Kommunal för stöd – vi är vana att hantera liknande situationer och kan ge dig råd längs vägen.
Kom ihåg att säga ifrån, dokumentera och berätta!
Checklista för trygga aktiviteter inom Kommunal
Kommunal kan aldrig tolerera att sexuella trakasserier och andra kränkningar förekommer ute på arbetsplatserna och självklart inte heller inom organisationens verksamhet.
Alla aktiviteter inom Kommunal ska kännetecknas av respekt och insikt om alla människors lika värde, jämställdhet och feminism.
Ingen som engagerar sig fackligt ska behöva höra kommentarer, eller på något vis känna sig otrygg eller sexuellt trakasserad. Det fackliga uppdraget ska präglas av att vara en fredad zon, vi behöver träda före inom organisationen för att det ska spilla över ut på våra arbetsplatser där våra medlemmar har sin vardag.
Till vår hjälp har vi en checklista som vi har tagit fram för att vara ett stöd vid alla våra olika träffar på olika plan i vår organisation.
Läs mer
- Uppropet #inteförhandlingsbart, en protest mot sexuella trakasserier och övergrepp i fackföreningsrörelsen "Vi kräver ett stopp på sexismen i fackföreningsrörelsen!"
- "Kommunal välkomnar #inteförhandlingsbart". Kommentar från dåvarande förbundsordförande Tobias Baudin
- Blogginlägg från Kommunals utredare "Säg ifrån, dokumentera, berätta"!
- Kommunals förhållningssätt och checklista för att förebygga sexuella trakasserier, till förtroendevalda och anställda.
- Suntarbetsliv: Sexuella trakasserier - här får du stöd för att hantera det Här hittar du verktyg, lagar, forskning och goda exempel.
- Inom räddningstjänsten har #LarmetGår initierats av ett antal medlemmar där mer än hundra berättelser har kommit in på kort tid.
- Initiativet Schysst stall arbetar mot sexuella trakasserier i hästnäringen.