Tips inför lönesamtalet

Dags för årliga lönesamtalet? Med Kommunals checklista kan ni förbereda er och öka chansen att påverka lönerna.

Man med kopp i handentittar in i kameran och ser glad ut.
Foto: Kommunal
  • Förbered innan – utvärdera efter

    Att förbereda sig genom att öva på vad du vill få fram under lönesamtalet kan vara till stor hjälp. Ta hjälp av en vän eller kollega.

    Oavsett hur det har gått är det bra att ta några minuter efter mötet och känna efter. Fick du säga det du ville? Lyssnade chefen? Att följa upp är bra både för att utvärdera och för att ta med sig erfarenheter till nästa lönesamtal. 

    Är du osäker gällande din nya lön, kan du prata med oss på Kommunal. Vi tar reda på om allt har gått rätt till. Arbetsgivaren sätter din slutliga lön, men märker du att lönen har stått still länge bör en handlingsplan tas fram. Kontakta ditt arbetsplatsombud eller din sektion för att få hjälp.

  • Summera dina prestationer

    Skriv ner vad du har uppnått under året. Har du haft ett medarbetarsamtal (utvecklingssamtal) det senaste året? Vad diskuterades då mellan dig och din chef?

    Förhoppningsvis har du en individuell utvecklingsplan där du och din chef har tagit fram mål för att nå en högre lön. Använd den som underlag under lönesamtalet. Om du inte har en utvecklingsplan ännu, är det något att ta upp under nästa utvecklingssamtal

    Om du har gått en utbildning eller fått nya arbetsuppgifter kan det vara läge för ett nytt lönesamtal. Kommunal kan stötta dig i detta. Tänk på att alla kompetenser inte behöver finnas på papper. Även om du inte har gått en formell utbildning kanske du har skaffat dig samma erfarenhet på andra sätt genom jobbet.

  • Prata med kollegorna

    Ett bra sätt att få en uppfattning om hur lönerna ligger på din arbetsplats är att prata med dina kollegor. Då kan du även få värdefulla tips inför lönesamtalet. Vad är bra? Vad kan bli bättre? Vad skulle ni alla kunna ta upp eller kräva på lönesamtalet? 

  • Ställ krav på rätt lön!

    Det är lättare att ställa krav på rätt lön, när man vet hur mycket de andra i samma yrke tjänar. Med Lönekartan kan du jämföra din lön med över 300 000 löner inom Sveriges kommuner och regioner. Är du privatanställd? Lönekartan är precis lika relevant för dig. Lönekartan ingår i ditt medlemskap och du hittar den på Mina sidor.

  • Har du rätt att få lönesamtalet skriftligt?

    Kommunal har i flera kollektivavtal drivit igenom att det som bestäms i lönesamtalet ska dokumenteras. Det här skriftlighetskravet är bra på många sätt! Det ser till att lönesamtalet faktiskt blir av, och att chefen tydligt motiverar varför du får den lön du får. Då blir det lättare för dig att följa upp vad ni kommit överens om. Fråga gärna ditt arbetsplatsombud om skriftlighetskravet finns i ert avtal, och hur det ser ut.

  • Kolla upp avtalen

    Börja med att kolla upp kollektivavtalet och vilka kriterier som gäller för din lön. Ta reda på vad som står om semester, pension och försäkringar. Du kan också prata med ditt arbetsplatsombud på jobbet om vad som gäller.  Om det inte finns något kollektivavtal eller något arbetsplatsombud, kan du alltid kontakta Kommunal och få hjälp.

    Lönekriterierna för ditt yrke eller din arbetsplats kan vara en del av kollektivavtalet eller finnas i ett separat dokument.

  • Är du inte nöjd med lönen? Byt jobb!

    Ibland kan det vara värt att kolla upp nya alternativ. Det är oftast ett väldigt effektivt sätt att få upp lönen. Kom ihåg att lämna löneanspråk när du söker nytt jobb. Att berätta vilket lönespann du vill ligga inom, ökar dina chanser att få upp lönen. Nöj dig inte bara med chefens besked – sätt en egen nivå som matchar lönerna inom ditt yrke. 

    Och om du ska byta jobb, missa inte att ta hjälp av våra verktyg Kollektivavtalskollen och Cowrite

    Med Kollektivavtalskollen kan du kolla att en arbetsgivare har kollektivavtal. Det är en garant för att du får schyssta villkor kring lön, arbetstider, ja det mesta egentligen. Då är det mycket troligare att du kommer att trivas och må bra på jobbet!

    Verktyget Cowrite använder AI-teknik för att hjälpa dig skapa jobbansökningar som kan ge dig ditt nästa drömjobb. På bara några minuter får du hjälp med både CV och personligt brev anpassade till det jobb du söker. Som medlem i Kommunal får du tillgång till Cowrite helt gratis.

Inte medlem i Kommunal än?

Passa på! Nu får du två månader för bara 80 kronor totalt när du tecknar autogiro eller väljer e-faktura. Gäller för nya medlemmar.

Bli medlem idag!

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar