Ett svenskt jordbruk kräver jordbrukare


Jörgen Gustavsson

Blogginlägg

av Jörgen Gustavsson

Under pandemin och sedan krigsutbrottet i Ukraina har vi blivit bryskt uppmärksammade på att det svenska jordbruket endast står för en del av den mat vi konsumerar i Sverige. Om vi vill ha kvar ett fungerande jordbruk som skyddar oss i oroliga tider måste arbetsgivare, politiker och i slutändan även konsumenter vara beredda att betala för det.

Det är tydligt att sårbarheten är stor inom det svenska jordbruket – inte minst när det gäller transportvägar. I stort har vi gått från en självförsörjningsgrad på 85–90 procent till 50 procent på 25 år.

Sverige har över tid producerat mat på ett långsiktigt och hållbart sätt och med ett djurskydd som är bland de bäst reglerade i världen. Viktiga delar är djurhållning och en restriktiv användning av antibiotika som bara får ges till djur som är sjuka, inte som i många andra länder där antibiotikan blandas i djurfodret i förebyggande syfte. Ofta görs detta för att djurhållningen är så bristfällig att risken för sjukdomar är hög.

Vill vi ha ett svenskt jordbruk och en självförsörjning som skyddar oss i en orolig omvärld måste vi betala för det.

När det gäller växtodlingen i Sverige sker den också på ett hållbart sätt där växtskydd och gödningsämnen används ansvarsfullt och där miljö och klimat är en naturlig del av livsmedelsproduktionen. 

Jag är fullt medveten om att de ekonomiska möjligheterna skiljer sig åt, inte minst i tider av en hög inflation, och självklart kan produkterna från Sverige få ett något högre pris, men som någon sa, vad får vi för pengarna? Svaret är kvalitet, god djurhållning och hållbar produktion.

Ur ett klimatperspektiv är det inte hållbart att importera livsmedelsprodukter från andra länder när det inte behövs. Inte sällan sker importen från andra sidan jordklotet med långa transporter, sämre djurskydd och högre antibiotikaanvändning som följd vilket ger resistenta bakterier och en osund arbetsmiljö för de som arbetar med djuren.

Ur ett klimatperspektiv är det inte hållbart att importera livsmedelsprodukter från andra länder när det inte behövs.

Vill vi ha kvar svenskt jordbruk måste finansieringen fungera. Dessutom behöver arbetsvillkoren vara bra för att någon ska vilja arbeta i jordbruket. Löner, arbetsmiljö och arbetstider måste vara attraktiva för att kvalificerad personal med rätt utbildning och kompetens ska söka sig till den gröna sektorn. Det är en förutsättning för att upprätthålla den höga nivå på produkter som det svenska jordbruket har upparbetat under lång tid.

Här har hela Sverige ett ansvar – från arbetsgivare till politiker och i slutändan konsumenterna. Vill vi ha ett svenskt jordbruk och en självförsörjning som skyddar oss i en orolig omvärld måste vi betala för det.

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar