Nu är det upp till regeringen att visa att de tar omställningsstudiestödet på allvar
Om några dagar öppnar nästa ansökningsperiod för det nya omställningsstudiestödet och jag vill passa på att uppmuntra alla medlemmar som är intresserade av vidareutbildning och kompetensutveckling att ta chansen att söka. En nyhet i år är att fler har rätt till utbildning, inte minst visstidsanställda som nu kan ha rätt att få stöd.
Stödet togs fram inom ramen för LAS-förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter och regeringen. Med förändringen av lagen om anställningsskydd gavs också en unik möjlighet för redan yrkesverksamma att plugga vidare med ekonomiskt stöd. Genom kompetensutveckling kan vi stärka vår position arbetstagare att få tryggare jobb.
Under det första året har stödet präglats av många problem, inte minst extremt långa handläggningstider. Här måste regeringen ta sitt ansvar.
För dig som ännu inte har koll på hur omställningsstudiestödet funkar så riktar det sig till dig som har ett jobb och vill vidareutbilda dig eller byta yrke. I stödet ingår även karriärs- och studievägledning. Krav är att du ska vara mellan 27 och 62 år med minst åtta års anställning. Här hittar du en viktig checklista om hur du ansöker och en instruktionsfilm från CSN. Du kan även läsa mycket mer om omställningsstudiestödet här på kommunal.se.
Om du redan vet vad vill studera - häng på låset och skicka in din ansökan direkt!
Om du inte har bestämt dig och skulle vilja få stöd med din karriär- och yrkesutveckling kan du kontakta din omställningsorganisation för att boka en personlig rådgivning. De kan också hjälpa dig att avgöra vilka studieval som stämmer överens med kraven i regelverket. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal är det myndigheten Kammarkollegiet som kan ge vägledning och stöd.
Funderar du på att vidareutbilda dig eller byta yrke, så tveka inte att ta chansen och ansöka om det nya omställningsstudiestödet.
Jag vill också passa på att rikta ett varningens finger till politiken. Under det första året har stödet präglats av många problem, inte minst extremt långa handläggningstider. Här måste regeringen ta sitt ansvar. Omställningsstudiestödet är en central del av den trepartsöverenskommelse som gjordes mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. Vi har gått med på förändringar i lagen om anställningsskydd i utbyte mot förstärkta möjligheter till utbildning och kompetensutveckling genom arbetslivet. Givetvis måste regeringen nu hålla den överenskommelse som gjorts, för att acceptansen för förändringarna i anställningsskyddet ska finnas kvar.
Det är viktigt att vi kommunalare kan söka stödet utan oro för att få besked i tid. Funderar du på att vidareutbilda dig eller byta yrke, så tveka inte att ta chansen och ansöka om det nya omställningsstudiestödet. För det är just till dig som omställningsstudiestödet riktar sig till. För att du ska få mer eller annan kompetens och för att vi tillsammans tar ansvar för en välfärd i världsklass.
Relaterat innehåll
Blogginlägg av Barbro Andersson
En bra a-kassa för välfärdsarbetarna ger en bättre arbetsmarknad för alla
Förra veckan kom utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring. En utredning som fick märkbart lite uppmärksamhet i relation till dess påverkan på arbetsmarknaden i stort. Utredningen föreslår i huvudsak att ersättningen ska trappas ned efter tid i arbetslöshet och att skillnaden i a-kassa mellan höginkomsttagare och låginkomsttagare ska öka.Blogginlägg av Barbro Andersson
Facket måste stå upp för medlemmarna med utländsk bakgrund
Jag får ont i magen när jag läser Kommunals senaste rapport ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” Den visar bland annat att medlemmarna i Kommunal som är födda i ett land i Afrika löper 300 procent större risk att inte få ett fast jobb än svenskfödda. Ett fast jobb är ofta förutsättningen för att kunna få en permanent bostad med allt vad det innebär av trygghet, kontinuitet i skola och sociala relationer.