Värvande samtal: Medlemskap i Kommunal ger trygghet, koll och utveckling
När man pratar medlemskap med en potentiell medlem kan det vara svårt att hålla reda på godbitarna. Med medlemskapet följer försäkringar, kollektivavtal, stöd, kompetensutveckling, rättigheter, förmåner och mycket mer. Här får du tips på hur du kan tänka när du pratar medlemskap i Kommunal.
Det är schysst att informera om vad ett medlemskap i Kommunal innebär
Du kan göra andra väldigt glada med ett medlemskap i Kommunal. Både av innehållet och av själva frågan om att gå med. För en vanlig anledning till att man inte är medlem är att ingen ställt frågan! Ge så många som möjligt chansen att gå med. Det är schysst.
Här är några tillfällen där ett medlemskap hade varit bra:
- ”Jag hade velat veta att jag haft rätt till löneutveckling, även de år jag var timanställd! Det hade Kommunal kunnat hjälpa mig med om jag varit medlem.”
- ”Det hade varit toppen om jag varit medlem i Kommunal redan förra sommaren. Vår familj hade sparat flera tusen kronor med medlemsrabatterna som Kommunals medlemskort ger.”
- ”Jag önskar att jag hade varit medlem då jag välte med cykeln på väg hem från gymmet! Då hade fritidsförsäkringen som ingår i medlemskapet gjort att jag fått ersättning för mitt skadade knä.”
Allt detta och mycket mer får man genom ett medlemskap i Kommunal. Dela gärna med dig av alla fördelar med Kommunal, det kommer att uppskattas!
Värva en kollega – få ett presentkort
Du som redan är medlem är avgörande för att vi ska fortsätta växa och kunna göra skillnad på riktigt. Just nu får du ett riktigt bra presentkort på 200 kronor när du värvar en arbetskamrat. Bra va?
Vem ska jag börja prata med, då?
Om det känns svårt att prata medlemskap, är det enklast att börja prata med dem som redan är lite intresserade. De som har ställt frågor om facket och om olika frågor som berör arbetsplatsen. Det är ett bra sätt att komma igång.
Ett annat sätt är att fundera kring vilka behov som kan finnas just nu på arbetsplatsen:
- Är många till exempel anställda på deltid, men skulle önska en heltidsanställning?
- Är det många vikarier och ”timmisar” på arbetsplatsen, har de frågor om vad som gäller och har de fått frågan om medlemskap?
- Är det mycket diskussioner om scheman och arbetstider?
- Saknar ni arbetskläder och arbetsskor?
En analys av vad som pågår på arbetsplatsen kan ge dig en bra idé om vem som behöver Kommunal lite extra just nu.
Hur inleder man samtalet?
Enkelt! Börja med att lyssna: Vem är det du pratar med? Vad är intressant och relevant för just hen?
Att hemförsäkring ingår i medlemskapet är nog intressant för alla. Men säg att man är timanställd, vad är viktigast då? Antagligen vill man veta när man har rätt att bli fast anställd. Och att inkomstförsäkring ingår om man också blir medlem i a-kassan.
Den du pratar med kanske vill skaffa barn och har ett fysiskt krävande arbete. Då är information om graviditet och föräldraskap i kombination med jobb väldigt givande.
Det kanske är dags för lönesamtal på arbetsplatsen? Tipsa då om hur Kommunals expertråd maxar lönesamtalet. Du kan också informera om hur kollektivavtalet ser ut.
Kort sagt: berätta om det som verkar intressantast för just den du pratar med.
Ett bonustips:
Be dina kollegor som är medlemmar att nämna någon fördel de haft av medlemskapet – på just er arbetsplats. Det kan finnas fördelar som varit extra relevanta för just er, som du kan informera potentiella medlemmar om.
Hur beskriver jag medlemskapet?
Stanna upp och tänk tillbaka: Hur blev jag medlem? Vad gjorde mig intresserad av medlemskapet från första början?
Ta fram den känslan och de minnena. Dela med dig av din egen upplevelse, så har du kommit en bra bit på vägen i hur du kan beskriva medlemskapet. Tips! Använd helst inte interna fackord och förkortningar. Då blir det enklare att förstå och du inkluderar den du pratar med.
Vi erbjuder så många olika saker – måste jag kunna och veta allt?
Nej, du behöver verkligen inte vara expert på allt! Det är inte möjligt att ha allt i huvudet. Här hittar du samlad information om vad som ingår i medlemskapet. Och det är inte alls fel att be att få återkomma med information. Tar du reda på vad som gäller och sedan återkommer, är du både omtänksam och engagerad.
Hjälp till att fylla i ansökan om medlemskap
I den stressade värld vi lever i, kan det vara skönt att i lugn och ro tillsammans fylla i medlemsansökan. Om något känns oklart i ansökan, kan ni lösa det där och då. Faktum är att det oftast är roligast att göra saker tillsammans. Självklart får man respektera om någon vill sköta ansökan själv, men man kan alltid fråga om hjälp önskas.