Reseräkning
Du gör en reseräkning när du till exempel gått en kurs genom Kommunal, haft ett fackligt uppdrag eller har ett förtroendeuppdrag där du har förlorat arbetsinkomst. Kommunal har infört digitala reseräkningar, som ersätter pappersblankett. Den digitala reseräkningen gör du inne på Mina sidor.

Så gör du en reseräkning
Instruktionsfilmer
- Så här hittar du till reseräkning via inloggning i Mina sidor
- Registrera ny reseräkning när du deltagit vid kurs
- Registrera ny reseräkning när du haft uppdrag och övernattat borta
- Registrera ny samlad reseräkning förtroendevald medlem
- Registrera ny reseräkning när du varit kursledare
- Se status på sin inskickade reseräkning
- Komplettera och rätta en underkänd reseräkning
Digitala utbetalningsbesked
Sedan oktober 2021 skickar vi reseräkningarnas utbetalningsbesked/ lönespecifikationer via Kivra, istället för med fysisk post. Det är därför viktigt att man ansluter sig till Kivra, så att man får reseräkningens lönespecifikation. Du ansluter dig till Kivra på Kivra.se.
Kontrollera också att din e-postadress och mobilnummer stämmer på Mina sidor, så att vi kan kontakta dig ifall vi har frågor om din reseräkning.
Registrera reseräkningen online
Sedan januari 2021 kan alla medlemmar göra sin reseräkning digitalt på Mina sidor (några undantag finns, läs mer nedan). Med digital reseräkning blir det enklare att registrera sin reseräkning. När du har gjort din digitala reseräkning kan du följa den online och se status för när du får din ersättning.
Undantag: Du som har skyddad adress, har gjort en utlandsresa, registrerar sjukersättning, får barnomsorgsersättning eller får månadsförskott behöver även i fortsättningen göra din reseräkning på pappersblankett.
Instruktionsfilmer
Så här hittar du till reseräkning via inloggning i Mina sidor
Via dator:
OBS! Menyn på Mina sidor har ändrats sedan videon gjordes. När du loggat in: Klicka på "Mitt medlemskap" i menyn och sedan "Digital reseräkning".

Via mobil:
OBS! Menyn på Mina sidor har ändrats sedan videon gjordes. När du loggat in: Klicka på "Mitt medlemskap" i menyn och sedan "Digital reseräkning".

Registrera ny reseräkning när du som är medlem deltagit vid kurs






Stickprovskontroll

Kvitton vid utlägg
När du begär ersättning för utlägg och använder digital reseräkning är det obligatoriskt att bifoga ett fullt läsbart foto av kvittot eller ett digitalt kvitto. Du behöver alltså inte bifoga originalkvitton.
Dessutom behöver du inte längre spara originalkvitto i pappersform. Utan efter att du har laddat upp ett kvitto digitalt (inklusive säkerställt att filen är korrekt och att den sparats på avsedd plats) samt fått din ersättning utbetald, kan du slänga det fysiska kvittot (original-handlingen).
Har du fler funderingar kring reseräkningar?
Här nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om reseräkningar. Du kan även kontakta din sektion om du har frågor om reseräkningar. Du hittar kontaktuppgifter till din sektion på Mina Sidor, under "Kontakta oss" i huvudmenyn.
Svar på vanliga frågor om reseräkningar
De som är medlemmar i Kommunal, både förtroendevalda och övriga, kan använda digital reseräkning. Men det finns några undantag: du som har skyddad adress, har gjort en utlandsresa, registrerar sjukersättning, får barnomsorgsersättning eller får månadsförskott behöver använda pappersblankett för att göra din reseräkning.
Pappersblanketten får du av din lokala sektion. Kontaktuppgifter till din sektion hittar du inne på Mina sidor, klicka sedan på "Kontakta oss" i menyn och sedan på "Min sektion".
Du loggar in på Mina sidor som du kommer åt via minasidor.kommunal.se. Klicka sedan på "Mitt medlemskap" i menyn, och därefter på "Digital reseräkning". Det finns även en instruktionsfilm högre upp på den här sidan som visar hur du gör för att logga in på Mina sidor.
Ja, det går bra.
Ange sektionens kostnadsställe på de rader det gäller.
Logga in på Mina Sidor, klicka på "Mitt medlemskap" i menyn och därefter på "Digital reseräkning". Väl inne på sidan klickar på du knappen "Reseräkning" för att se dina registrerade reseräkningar. Se även instruktionsfilm högre upp på den här sidan.
Om du har uppdaterade kontaktuppgifter med mobiltelefonnummer kommer du att få ett sms. Du kan gå in på Mina Sidor för att komplettera reseräkningen och skicka in den på nytt. Det går även att radera den.
Nej, du behöver inte skicka in originalkvitto i pappersform. Istället går det bra att du laddar upp kvittot digitalt, säkerställer att filen är korrekt och att det sparats på avsedd plats. När du sedan erhållit utbetalningen kan du slänga det fysiska kvittot (original-handlingen), du behöver inte längre bevara originalet i pappersform.
Skapa en ytterligare utläggsrad med noll i belopp och lägg intyget på den raden.
Nej, det går bra att slå ihop den totala körsträckan bara det blir tydligt beskrivet i körvägen.
För en reseräkning av typen ”enstaka tillfälle” är inte kontering med verksamhetsgren och kostnadsställe obligatorisk (men det är bra om man har möjlighet att ange den). För en samlad reseräkning som förtroendevalda kan lägga in så är det däremot obligatoriskt.
Kurstillfällenumret skall framgå från kallelsen. Om kurstillfällenumret anges kan reseräkningsformuläret förifyllas med uppgifter. Det går att skriva en reseräkning som avser deltagande vid kurs utan att ange kurstillfällenummer men var noga med att ange kurstillfällets namn då det underlättar granskningen.
I första hand ska vi hävda att tjänstledigheten enligt FML ska brytas vid sjukdom. Ordinarie arbetsgivare får då dra karensavdrag och stå för sjuklönen hela sjukdomsperioden.
Vid tvist om detta går Kommunal omedelbart in och reglererar karensavdraget och betalar sjuklön de dagar tjänstledigheten skulle varat. Om man i detta fall inte skulle varit tjänstledig hela sjukperioden, utan även ha arbetat ett par dagar, dras ytterligare en karensdag. Då detta inträffar ska Kommunal kompensera den förtroendevalde för den ytterligare karensdagen.