”Vi lyckades fixa anställning året runt!”


Vad sägs om att jobba intensivt den varma årstiden men vara permitterad när snön yr och det är så kallt att du helst inte går ut? Och dessutom känna sig osäker inför framtiden. Så är det för många som jobbar på plantskola. Men på Stångby plantskola i Lund gick personalen samman och lyckades med hjälp av facket förhandla fram helårsanställning.

- Det är fantastiskt att vi lyckats få igenom detta! Det känns som ett lyft för arbetsplatsen. Det är inte bara mycket tryggare att ha jobb hela tiden, vi känner oss också mer uppskattade. Men det hade nog aldrig hänt om vi inte tagit upp det, säger Gustav Axelsson, som arbetat på plantskolan sedan 2012 och är arbetsplatsombud.

- Tidigare var det självklart att veta att vi inte behövdes på vintern. Man stod ut helt enkelt, det hade blivit en vana. Men här på Stångby blev vi permitterade bara under januari månad, och det kändes olustigt när det var under så kort tid.

Ingen gillade att behöva gå till arbetsförmedlingen en månad om året. Varje år. Nästan schemalagt… Det borde finnas alternativ, tyckte personalen, och diskuterade flitigt olika lösningar på rasterna. Med arbetsplatsombudet Gustav i spetsen talade de sig varma för en ändring på många arbetsplatsträffar.

Jag tände till på att försöka få en förändring när jag blev vald till arbetsplatsombud.

- Vi ställde väl egentligen inte några krav, men vi tjatade och tjatade, säger Gustav och skrattar vid minnet. 

Det dröjde dock innan personalen fick något riktigt gehör för sina önskemål. Men så blev det svårare och svårare att få a-kassa. Nya regler gjorde att de som var permitterade måste söka nya jobb, trots att de kunde visa att de skulle börja på plantskolan igen efter en månad. Då insåg arbetsgivaren att risken fanns att de lojala och välutbildade plantskolearbetare skulle söka sig till andra jobb - och att han skulle bli tvungen söka ny arbetskraft i februari.

Ledningsgruppen på företaget bestämde att man skulle jobba för en lösning som innebar åretruntanställning. Gustav fick hjälp av ombudsmannen Tommy Nilsson på Kommunals avdelning i Skåne och plantskolan tog hjälp av en jurist. Förhandlingarna ledde till att plantskolan i stort sett gick på personalens förslag till lösning: Ingen tar ut hela semestern på sommaren, utan skjuter över två veckor till januari. För att helt fylla ut januari månad, när det inte finns jobb på plantskolan, arbetar personalen övertid under högsäsong, tid som tas ut i januari.

-  Arbetsgivaren bjöd på 20 timmar, och då blev det 60 timmar som var och en behöver arbeta in. Det klarar de flesta utan problem, säger Gustav, som hittills själv ”bara” jobbat över 47 timmar i år. Han har nämligen varit föräldraledig en tid.

Nöjda med avtalet

Idag är nio av elva arbetare på plantskolan anställda på helårsavtal med tillsvidareanställning.

- Vi är väldigt nöjda med avtalet. De flesta andra som jobbar på plantskolor är fortfarande säsongsanställda. Vi har dessutom lön en bit över avtalet. Stångby plantskola vill profilera sig med att man har en kompetent personal som man tar hand om, konstaterar Gustav Axelsson som själv har en treårig utbildning i botten.

Av: Lalla Lindström

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar