Väst värvar så det ryker


Just nu går det extra bra med medlemsvärvningen för flera av Västs sektioner. Ett par av våra förtroendevalda delar med sig av sina bästa värvartips för att sporra fler att ta upp kampen om Styrkepriset 2024.

Styrkepriset 2024
Foto: Kommunal

I år är det den sektion som bygger mest styrka i sin organisation som kommer att vinna Styrkepriset. Det vill säga den sektion som växer mest utifrån medlemsantalet den 1 januari 2024. Man tar med andra ord hänsyn till både in- och utträden. För det är när Kommunal växer som vi höjer organisationsgraden i vårt fackförbund. Just organisationsgraden är oerhört viktig för Kommunals styrka och möjligheter att påverka. Men det är också viktigt att vi värvar med kvalitet och inte bara med kvantitet.

Vi nyttjar det momentum som uppstarten av sektion Liseberg har medfört och har inga tankar på att sakta ner!

Bosse Nordlander; ordförande sektion Liseberg

Extra starka Väst-sektioner

Fyra av avdelning Västs sektioner ligger just nu på topp tio-listan för Styrkepriset. Det handlar om sektionerna Keolis, Liseberg, Mölndal och Kungsbacka. De två förstnämnda skapades efter att Kommunal Västs avdelningsstyrelse i mars 2023 fattade beslut om en ny strategisk inriktning för nya sektioner. Strategin innebär att avdelningen strävar efter ett organisationsnummer en sektion. Och detta tror Bosse Nordlander, som är ordförande för sektion Liseberg, är en bra riktning att gå i.

Det har skett en stor förändring i vår organisation, som har behövts. Under uppstarten av sektion Liseberg så har vi hörts, och vi har varit synliga. Vi har varit tydliga med vilken väg vi vill fortsätta på och våra medlemmar och potentiella medlemmar har haft samma vilja.

Piktogram två pratbubblor med gul bakgrund
Foto: Kommunal

Bosse beskriver vidare ett deltagande och intresse bland Lisebergarna som saknats under senare tid.

– Den här typen av engagemang vi ser på Liseberg just nu har inte funnits på det här sättet på länge. Vi nyttjar det momentum som uppstarten av sektion Liseberg har medfört och har inga tankar på att sakta ner. Det råd vi kan dela med oss av är att om värvningen har stannat upp, saktat ned eller visar en negativ trend – tänk nytt, och våga för att vinna!

Det handlar om att tillämpa rätt metod för rätt person. Anpassa dig efter målgruppen du möter.

Bosse Nordlander; ordförande sektion Liseberg

Vilket är ditt bästa tips för att kvalitetsvärva nya medlemmar?

– Det finns många olika sätt att värva. Väldigt många sätt är "rätt", få sätt är "fel". Det handlar om att tillämpa rätt metod för rätt person. Anpassa dig efter målgruppen du möter. På vår arbetsplats har vi medlemmar och anställda i alla olika åldersgrupper och etniciteter, med olika bakgrunder och förutsättningar. Att tala till en fastanställd grupp med anställda där genomsnittsåldern är något högre, kräver helt andra argument och hjärtefrågor än om du talar till en grupp säsongsanställda spelbiträden, attraktionsförare etcetera, där den äldsta i gruppen är strax över 20.

Vår verksamhet är något unik inom Kommunal då Liseberg anställer en majoritet av verksamheten på säsongsbasis. En grupp anställda som företaget inte klarar sig utan, och de ska tas hand om. De ska ha medbestämmande på arbetsplatsen och involveras i fackliga frågor. Kort och gott – se dem som inte blir sedda, lyssna på dem som inte hörs. Involvera alla och våga synas!

Viktigt att ge varje nytt möte tid

Beatrice Sandgren, som är värvningsansvarig för sektion Kungsbacka, säger att hon tror att det är viktigt att ha en bra plan när det gäller värvningen.

– Jag tror att en långsiktig plan över riktade arbetsplatsbesök ger utdelning. Att man har kontinuitet i sina besök och att besöken får ta den tid som behövs. Mitt bästa tips för att kvalitetsvärva är att ställa öppna frågor för att ta reda på individens behov av ett medlemskap, och att ge mötet med den potentielle medlemmen tid. Det gäller att hitta behovet för sedan kunna förklara på bästa sätt så att individen förstår sin nytta av medlemskapet.

Bosse och Beatrice är med andra ord rörande överens om att det är viktigt att möta varje person utifrån dennes behov och var hen befinner sig både i arbetsliv och privatliv.

Två kvinnor gör high five på en bro.
Foto: Pernille Tofte.

Bevara genom medlemsvård

Jana Berntsson är ansvarig för värvningen på sektion Mölndal. Hon berättar att man arbetat långsiktigt med organisering, och därmed kontinuerliga arbetsplatsbesök, under många år på sektionen.

– Kommunals företrädare behöver alltid vara synliga på arbetsplatserna och att ha ett nära samarbete med ombuden. Vi anordnar regelbundna träffar och utbildningar, och när vi ses påminner vi alltid ombuden om vikten av att ställa frågan om ett medlemskap.

Jana poängterar dock att även om man lägger stor vikt vid att nyrekrytera, så är det minst lika centralt att vårda de medlemmar man redan har.

– Det är viktigt att vi får behålla de medlemmar vi redan har.  För det krävs en bra medlemsvård. Vi medlemsvårdar genom att vara synliga, tillgängliga och behjälpliga.

Topp tio i Styrkepriset (per 31 maj)

1. VÄST – Liseberg

Ökning: 4,08 %

2. SKÅNE – Svedala

Ökning: 3,55 %

3. VÄST – Keolis

Ökning: 3,23 %

4. SYDOST – Kommunal Mönsterås

Ökning: 2,90 %

5. VÄST – Kungsbacka

Ökning: 2,59 %

6. VÄST – Mölndal

Ökning: 2,51 %

7. SYDOST – Kommunal Alvesta

Ökning: 2,48 %

8. SYDVÄST – Habo/Mullsjö

Ökning: 2,33 %

9. MITT – Nordanstig

Ökning: 2,32 %

10. SYDOST – Kommunal Markaryd

Ökning: 2,29 %

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar