Vårdföretagarnas bud om dygnsvilan – inget Kommunal kan acceptera
Dygnsviloreglerna är fortfarande inte lösta för medlemmar inom privat vård och omsorg. Kommunal anser att arbetsgivarnas bud inte ger medlemmarna ett tillräckligt skydd. Dessutom skulle avtal som tillåter så mycket undantag från skyddsregler, ge de vinstdrivande bolagen en konkurrensfördel. Kommunal har därför idag sagt nej till att underteckna nya avtal som gäller privat äldreomsorg, vård och personlig assistans och även meddelat regeringen sitt ställningstagande.
– Färre personer som jobbar längre pass ger högre vinster, och därför vill inte Vårdföretagarna gå med på det här skyddet för medlemmarna i Kommunal. Men det är inte en rimlig syn på villkor inom vård och omsorg. Arbetsgivarna i våra branscher måste kunna bättre och vilja mer – något annat är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal.
Kommunal har under lång tid förhandlat med Almega Vårdföretagarna för att reglera de avtal som gäller äldreomsorg, vård och hälsa och personlig assistans för att de ska nå upp till EU:s arbetsdirektiv och ge ett fullgott skydd för arbetstagarnas liv och hälsa. Målet har varit att hitta konstruktiva lösningar på de olika avtalen. I vissa fall handlar det om verksamheter med mycket särskilda behov.
– Trots många och långa sittningar står vi fortfarande långt ifrån varandra. Vi har varit extremt tydliga med vad som är våra ingångsvärden. Vi förstår att verksamheter inom välfärden ibland behöver avvika från det strikta regelverket om 11 timmars dygnsvila, och det går att göra undantag. Men ju fler undantag som verksamheten behöver, desto mer skydd måste medlemmarna få. Det är vår utgångspunkt, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.
Idag finns redan ett regelverk klart för arbetstagare som jobbar inom kommuner och regioner. För att inte snedvrida konkurrensen i berörda branscher behöver de avtal som Kommunal nu ska teckna med sina andra motparter vara konkurrensneutrala. Alltså ge samma förutsättningar för bemanning och drift av verksamheten.
– Vi kan helt enkelt inte förstå varför privata vinstdrivande vårdbolag anser att deras anställda inte ska ha samma skydd och kompensationer som kollegorna inom kommuner och regioner, mer än att de antagligen vill göra mer vinst på medlemmarnas bekostnad, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Kommunal har alltså förkastat Vårdföretagarnas slutbud kring förändringar i kollektivavtalen. Vad som nu sker är inte helt klarlagt. De regleringar kring arbetstider som finns i kollektivavtalen idag gäller tills vidare, men då EU och regeringen riktat skarp kritik mot de parter som inte når upp till direktivet i sina kollektivavtal så finns det tydliga krav på att hitta en lösning. Kommunal avser att meddela både regeringen och EU-kommissionen att dessa förhandlingar nu avslutats i oenighet.
Vad gäller förhandlingarna?
Förhandlingarna gäller: Almega Vårdföretagarna bransch E, F och G och H.
Förhandlingarna sker under fredsplikt, det vill säga inga stridsåtgärder är tillåtna.
Nya regler mellan Kommunal och SKR som gäller dygnsvila tecknades i december 2022, med kompletteringar i maj 2023. I avtalsförhandlingarna under våren 2024 gjordes justeringar i regelverket.
Förhandlingar kvarstår med motparterna Fremia och Arbetsgivaralliansen.
Vad innebär detta?
Vårdföretagarna och Kommunal har under lång tid förhandlat regleringarna om dygnsvila i de kollektivavtal som gäller för äldreomsorg, vård och omsorg, personlig assistans och ambulans. Bakgrunden till att reglerna behöver förändras är att EU-kommissionen riktat kritik mot Sverige och det faktum att våra avtal inte når upp till EU:s arbetstidsdirektiv.
Kommunal anser att det bud som Vårdföretagarna har gett på förändringar av dygnsviloreglerna inte ger medlemmarna ett tillräckligt skydd. Dessutom skulle avtal som tillåter så mycket undantag från skyddsregler, ge de vinstdrivande bolagen en konkurrensfördel. Kommunal har därför idag sagt nej till att underteckna nya avtal som gäller privat äldreomsorg, vård och personlig assistans och även meddelat regeringen sitt ställningstagande.
Kommunal har tre viktiga mål i dessa förhandlingar:
Lösningarna ska på ett tillräckligt säkert sätt skydda individens liv och hälsa.
Lösningarna ska nå upp till EU-direktivets krav, svensk lagstiftning och juridisk praxis.
Avtalen ska vara konkurrensneutralt för att inte de privata vinstdrivande vårdbolagen ska kunna utnyttja avtalen för att göra vinst på medlemmarnas bekostnad.
Kommunal anser att det förslag vi fått från Vårdföretagarna inte når upp till dessa viktiga mål.
Kommunal ser inga hinder för att avtalen i vissa särskilda fall kunna tillåta 24-timmarspass. Det vi dock ser som en förutsättning är att ett så långt arbetspass innehåller en möjlighet till vila och sömn, samt att man efter ett så långt pass får en kompenserande vila. Vårdföretagarnas förslag ger inte alltid dessa skydd.
Kommunal tycker alltså att dygnspass får förekomma i de fall som verksamheten kräver det, men bara om det finns ett tillräckligt skydd för individens liv och hälsa.
Ett konkurrensneutralt avtal betyder att Vårdföretagarnas kollektivavtal inte ska ha regler som gör att arbetsgivaren lättare kan lägga långa pass för personalen som arbetar inom privat vård. En sämre arbetsmiljö kan och ska aldrig innebära en konkurrensfördel i en verksamhet. Det ger dem nämligen större möjligheter att sko sig på bekostnad av medlemmarna i Kommunal.
Så länge Kommunal och Vårdföretagarna inte är överens om nya regler så gäller de regler som finns i kollektivavtalet idag.