Var med och påverka - lämna motion till kongressen 2025


Ta chansen att påverka! Som medlem kan du lämna motioner - förslag - till Kommunals kongress om frågor som du vill att Kommunal ska driva. Det kan gälla arbetsmiljö, inflytande eller annat.

Omröstning på Kommunals kongress 2022.
Bild från en av många omröstningar på Kommunals kongress 2022.
Foto: Fredrik Sandin Carlson.

Nu är det dags att skriva motioner om de saker du vill att Kommunal jobbar med framöver. Den 15 september 2024 är sista dagen för att lämna in en motion. Tidigare datum kan gälla för vissa lokala avdelningar, men då ska du ha fått information av din avdelning om det.

Kommunals kongress hålls vart tredje år. Nästa kongress är den 10-13 juni 2025 på Svenska mässan i Göteborg.

Kongressen och förbundsmötet

Hur lämnar jag in en motion?

Du kan enkelt skriva och lämna in din motion digitalt på Mina sidor.

Du kan också ta hjälp av din sektion, få stöd och råd kring motionsskrivandet. Många sektioner ordnar träffar, där man kan skriva motioner tillsammans eller bara få tips kring skrivandet.

Lär dig mer om hur du skriver en motion

Inte medlem i Kommunal? Gå med idag!

Vad är kongressen?

Kongressen är Kommunals högsta beslutande organ. Kongressen hålls vart tredje år. Nästa kongress hålls den 10-13 juni 2025. 188 medlemmar i Kommunal deltar som ombud. På kongressen bestämmer ombuden vilka mål Kommunal ska arbeta för, vilka frågor som ska prioriteras de närmaste åren och vilken väg Kommunal ska välja för att nå målen.

Så funkar kongressen och förbundsmötet

Motionerna som blev verklighet

Kortad arbetstid med samma lön

Frågan om arbetstidsförkortning är en viktig fråga för medlemmarna i Kommunal, den har väckt stort engagemang och diskussion på kongressen. Sedan 2022 verkar Kommunal för en arbetstidsförkortning till 30 timmar per vecka med bibehållen lön. Det är en fråga om jämlikhet och jämställdhet. Och kan man sänka arbetstiden i andra länder, så borde även vi i Sverige klara av det.

Rapport om kravet på kortare arbetstid: "Tid för förändring"

Rätten till fria arbetsskor och kläder

Inför varje kongress sedan 2010 skriver väldigt många medlemmar motioner med krav på att arbetsgivarna ska bekosta de kläder och skor som används i arbetet. Sedan flera år arbetar Kommunal för att personal i vård, omsorg, förskola och skola ska få arbetsskor och arbetskläder betalda av arbetsgivaren. Vi fortsätter driva frågan – tills alla kommuner, regioner och arbetsgivare i välfärden är med på tåget!

Fria arbetsskor och arbetskläder borde vara självklart!

Skyddad titel för undersköterskor

Förhöjd patientsäkerhet, kvalitetsstämpel på utbildningen och ökad respekt för yrkesgruppen. Ja, det är bara några av anledningarna till att Kommunal har drivit frågan om skyddad yrkestitel för undersköterskor sedan kongressen 2016. I juni 2021 röstade riksdagen igenom förslaget, och sedan 2023 är den skyddade yrkestiteln verklighet.

1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel
1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar