Tillsammanspaketet - den största satsningen någonsin i Kalmars äldreomsorg!
Den politiska majoriteten i Kalmar kommun presenterade tillsammans med Kommunal under en presskonferens den 16 juni den största satsningen någonsin i äldreomsorgen i Kalmar kommun. Det handlar om satsningar på 56 miljoner under 2022 och 2023.
Huvudpunkterna i satsningen, som kallas Tillsammanspaketet, består av att fler ska få möjlighet att arbeta heltid, nya medarbetare ska rekryteras, arbetspassen ska i framtiden möjliggöra återhämtningstid och fria arbetsskor ska bli verklighet. Paketet ska genomföras under åren 2022 och 2023.
- Detta är ett stort lyft för medlemmarna i Kommunal, påpekar Kommunal Kalmars ordförande Marie Simonsson, och fortsätter; Målet är att Kalmar kommun ska ha en äldreomsorg i nationell framkant, något som bara kan uppnås med rätt personal, mer personal, möjlighet till återhämtning samt en arbetsmiljö som gör att fler ska vilja och välja att arbeta inom äldrevården.
- Vi är otroligt glada för kommunens satsningar som kommer göra arbetsmiljön så mycket bättre för medlemmarna i Kalmar. Vi välkomnar dessa satsningar, men jag vill samtidigt flagga för att vi måste värna om framtiden för de som arbetar inom äldreomsorgen. Det här är frågor som vi drivit under många, många år och vi från Kommunal har varit tydliga med att satsningarna måste fortgå även efter 2023, och jag påtalade detta för Michael Ländin ((S), ordförande i omsorgsnämnden). Satsningen måste vara långsiktig, påtalar Marie Simonson.
- Vår erfarenhet är att det är endast genom samarbete man kan uppnå förändringar. Det är tillsammans med medlemmarna i Kommunal vi måste hitta de bästa lösningarna. De är proffs, och det är dom som vet vad som krävs för att vi ska uppnå bästa resultat, avslutar Marie.
Några av punkterna som berör medlemmarna Kommunal:
Förstärkt bemanning vård- och omsorgsboende inklusive korttid. Satsningen motsvarar en utökning med drygt 40 nya medarbetare (undersköterskor/specialistundersköterskor).
Kostnad: 29 mnkr
Möjlighet för medarbetaren till ändrade nattscheman på vård- och omsorgsboenden.
Från 9 till 10-timmars nätter.
Kostnad: 6 mnkr
Arbetsskor för vård- och omsorgens medarbetare.
Kostnad: 2,25 mnkr
Bättre förutsättningar för landsbygdens hemtjänst som har längre körsträckor.
Kostnad: 1,5 mnkr
Ny hemtjänstprocess med mer kvalitetstid i verksamheten och fast omsorgskontakt.
Kostnad: 2,8 mnkr
KLIRA - reflektionsprojekt och återhämtning för vårdens och omsorgens medarbetare år 2022.
Kostnad: 2,8 mnkr
Lindra pandemins negativa effekter som lett till högre sjukfrånvarokostnader. Tillskjuter extra resurser till enheter som har haft en hög korttidsfrånvaro under årets första månader.
Kostnad: 3,5 mnkr