Sänkt avgift för alla medlemmar


Nu är det dags! Idag sänker vi medlemsavgiften för alla medlemmar i Kommunal. Första månaden bjuder vi på (men söker du även medlemskap i a-kassan betalar du den avgiften från första månaden).

Piktogram röd ballong med texten "nu sänker vi avgiften".
Foto: Kommunal

En fackförening byggs av sina medlemmar. Ju fler som är med, desto starkare är vi, på arbetsplatsen, vid förhandlingsbordet och i samhällsdebatten. Medlemskapet i facket ska vara värdefullt och ge all den trygghet, koll och utveckling som du behöver. Och det ska vara till ett rimligt pris. 

Från den 1 september 2022 kommer därför medlemsavgiften att sänkas – för alla medlemmar. I stället för sex olika inkomstintervall kommer det att vara fyra, vilket gör att medlemsavgiften höjs mer sällan under arbetslivet. 

– Jag tycker det är väldigt bra att kongressen och förbundsstyrelsen gav oss i uppgift att sänka avgiften för medlemmarna i Kommunal. Nu har fler råd att fortsätta vara medlem och fler kan också gå med, vilket är helt avgörande för hur vi kan förbättra våra arbetsvillkor, säger Jessica Leiding, förbundssekreterare i Kommunal. 

Så blir din nya medlemsavgift 

Precis som tidigare bestäms din medlemsavgift av din aktuella grundlön, utan ob-tillägg eller övertidsersättning. 

Nivå 1: Du tjänar 0-10 000 kr i månaden 

  • Medlemsavgiften är 138 kr/månad (258 kr/månad inkl. a-kassa)

Nivå 2: Du tjänar 10 001 - 21 682 kr i månaden

  • Medlemsavgiften är 245 kr/månad (365 kr/månad inkl. a-kassa)

Nivå 3: Du tjänar 21 683 - 34 766 kr i månaden 

  • Medlemsavgiften är 370 kr/månad (490 kr/månad inkl. a-kassa)

Nivå 4: Du tjänar 34 767 kr eller mer i månaden 

  • Medlemsavgiften är 495 kr/månad (615 kr/månad inkl. a-kassa)

För att bekosta den höjda nivån på a-kassan så höjer a-kassan avgiften med 4 kronor per månad från den 1 januari 2023.

Samma trygga medlemskap 

Ingenting är förändrat i medlemskapets innehåll. Fortfarande ingår ett av marknadens bästa försäkringspaket, med bland annat hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. Självklart får du råd och hjälp om något händer på jobbet, stöd inför lönesamtal, medlemsutbildning och en rad andra förmåner som bara gäller dig som är medlem. Läs mer om vad som ingår i medlemskapet.

Logga in på Mina Sidor för att registrera eller ändra din inkomst. 

Har du frågor som rör avgiften eller ditt medlemskap? Kontakta din sektion eller Medlemscenter om du inte hittar det du söker under frågor och svar.

Frågor och svar om sänkt medlemsavgift

Varför sänks avgiften nu?

Det har funnits en önskan om att kunna sänka avgiften länge. Till årets kongress kom det in många motioner om lägre avgift. De senaste årens pandemi drivit på den tekniska utvecklingen inom Kommunal och organisationen har fått nya verktyg och arbetssätt som gör arbetet mer kostnadseffektivt, och digital inkomstförfrågan har gjort att fler medlemmar betalar rätt avgift. Dessa saker gör att det finns utrymme att sänka avgiften nu.

Från när gäller de nya avgifterna?

Förändringarna gäller från den 1 september 2022.

Hur bestäms det vad det ska kosta att vara medlem?

Medlemsavgifterna går till att finansiera hela Kommunals fackliga verksamhet, allt från centrala förhandlingar till verktyg för arbetsplatsombud. Hur verksamheten ska se ut och därigenom hur stor avgiften ska vara beslutas av medlemmarna på kongress och förbundsmöten och genom förbundsstyrelsen. Det är alltså medlemmarna i Kommunal som genom den demokratiska processen beslutar vad det ska kosta att vara med.

Vad går min avgift till?
Förut var det billigare att vara medlem när man var arbetslös eller sjukskriven - är det inte det längre?

Jo, det är det, om du har en lägre inkomst som gör att du hamnar i en lägre avgiftsnivå. Tidigare fanns det regler om att du hamnade i en särskild nivå automatiskt om du var sjukskriven eller arbetslös, men sedan 2021 är det istället din inkomst som styr. Så logga in på Mina Sidor och justera din inkomst där.

Vad gäller om jag studerar?

Här kan du läsa om vad som gäller när du studerar.

Nytt för i år är att förbundet enligt ett kongressbeslut ska utreda möjligheterna att införa ett nytt studerandemedlemskap.

Varför är inte avgiften för den som tjänar minst ännu lägre?

Kommunals kongress 2019 beslutade att det är rimligt att den lägsta avgiftsnivån åtminstone ska täcka kostnaden som varje medlem har.

Hur ändrar jag min inkomst hos er?

Du loggar in på Mina Sidor och uppger vilken månadsinkomst du har just nu. Detta gör också att du snabbt kan ändra din inkomst hos oss om din livssituation förändras. Om du har en varierande sysselsättningsgrad och timlön, räknar du istället ut ett bedömt genomsnitt under tre månader.

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar