Så säkrar vi framtidens kompetensförsörjning i vård och omsorg
Kommunal och SKL har kommit överens om flera gemensamma förslag för att höja kompetensen och säkra kompetensförsörjningen i äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Ett av förslagen är en modell för yrkesutveckling som tydligt definierar de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning.
− För Kommunal är det viktigt att höja undersköterskornas status. Därför är det glädjande att vi är överens med SKL om vikten av att regeringen tillsätter en utredning med uppdraget att se över hur undersköterska kan bli en skyddad yrkestitel. Det är även hög tid att det blir ordning och reda i både yrkesroller och utbildningsvägar till vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.
Läs hela pressmeddelandet här.
Varför vill Kommunal införa legitimation för undersköterskor?
Det finns tre huvudorsaker till att Kommunal vill ha legitimation för undersköterskor:
- Bättre villkor för medlemmarna genom att yrkesrollen och ansvarsområdet blir tydligare definierad.
- Förbättra patientsäkerheten och öka kvaliteten genom att säkerställa kompetensen hos personalen inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård.
- De stora framtida rekryteringsbehoven innebär att attraktiviteten i yrket undersköterska behöver ökar. Att skapa en tydlig yrkesutveckling leder till att det blir lättare att attrahera och behålla kvalificerad personal.
Läs fler frågor och svar om undersköterskelegitimationen.
Se även följande artikel i Kommunalarbetaren:
http://www.ka.se/satsning-pa-vardbitraden