Så håller du koll på när vikariatet kan bli en tillsvidareanställning
När blir mitt vikariat en tillsvidareanställning? Varför fick en annan person vikariatet, jag hade ju vikarierat längst tid på arbetsplatsen? Det kan vara svårt och krångligt att förstå men viktigt för dig som går på vikariat eller timanställning att ha koll på om du vill ha en tillsvidareanställning. Behöver du hjälp ska du vända dig till din sektion* i Kommunal.

Det kan handla om ett förstahandskontrakt på en lägenhet eller att ta lån på en bostad, en bil eller andra stora och kanske livsviktiga investeringar.
–För att kunna ta ett lån krävs det ofta en tillsvidareanställning, säger Gisela Norrman, facklig förtroendevald i sektion Skärholmen.
Hon hjälper medlemmar som arbetar inom socialförvaltningen i Stockholm stad och har alltid minst ett pågående ärende om företrädesrätt. Arbetsgivaren har ett system där man kan se och simulera konvertering eller företrädesrätt för en medlem.
–Jag har en god samverkan med arbetsgivaren, vi tittar tillsammans.
Gisela kan be om att få se hur länge medlemmar har arbetat och när det kommer att bli en konvertering.Om man inte per automatik blir erbjuden ett nytt vikariat, håller Gisela koll på att det inte händer något så att någon annan får ett vikariat om den här personen har företrädesrätt.
Medlem fick tillsvidareanställning
Ett exempel är en medlem som fick en särskild visstidsanställning (SÄVA).
Hen hörde av sig till mig och sedan hade vi kontakt och hen berättade för mig att hen kommr att få förlängning. Men när medlemmen får ett nytt kontrakt av arbetsgivaren, får hen en tidsbegränsad anställning, vikarie för behov. Då tar Gisela kontakt med HR-avdelningen.
–Det här var konstigt för det finns inget som heter vikarie för behov, hen ska ju vara vikarie för en person. Och personen säger att hen inte är vikarie för någon, för den anställning hen hade tidigare har ju slutat.
När Gisela påpekat det för arbetsgivaren får medlemmen direkt en tillsvidareanställning, det vill säga konvertering.
–Hen blev jätteglad. Hade personen inte vänt sig till Kommunal och jag inte följt hen så som jag gjorde hade det kanske inte upptäckts.
När det gäller företrädesrätten i det kollektivavtal som Kommunal har tecknat med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har du rätt till företräde till vikariat som är längre än 14 dagar. I andra kollektivavtal kan det vara formulerat på andra sätt.Men att du jobbar på ett ställe gör det inte självklart att du ska få vikariatet som finns på den arbetsplatsen. Någon annan med längre anställningstid, på samma förvaltning men inte på just din arbetsplats, kan ha lämnat in blanketten om företrädesrätt och har då rätt till vikariatet före dig.
–Jag har haft många diskussioner med medlemmar som tycker att det är orättvist.
Nej, reglerna kring LAS och företrädesrätt kan tyckas vara komplicerade och svåra att förstå. Gisela tar upp ett annat exempel.
–Det här tror jag att inte många vet. Men om man jobbar i minst ett år, varit vikarie i kanske sex månader och sedan tillsvidareanställd i sex månader, säger upp sig från jobbet och så börjar man jobba igen, kanske extra på sitt gamla jobb, har man företrädesrätt.
Arbetsgivaren måste varsla en månad i förväg
Ytterligare en sak som är bra att veta om du går på ett vikariat eller SÄVAär att arbetsgivaren måste varsla dig en månad innan. Om det glöms bort får du jobba ytterligare en månad, enligt Las (Lagen om anställningsskydd).
Misstänker du att du har jobbat tillräckligt mycket för att komma upp i företrädesrätt eller konvertering men inte får fortsätta vikariera eller får en tillsvidareanställning ska du höra av dig till facket.
–Att kunna hjälpa medlemmar med det här gör stor medlemsnytta, säger Gisela Norrman.
Du kan läsa mer om de olika anställningsformerna på den här sidan https://www.kommunal.se/pa-jobbet/anstallning/visstid
*Om du inte vet vilken sektion du tillhör hittar du det om du loggar in på Mina sidor.
Så här säger lagen om när arbetsgivaren måste ge besked
Så här säger lagen om anställningsskydd (LAS): Besked om att tidsbegränsad anställning inte kommer att fortsätta.
15 § En arbetstagare som är anställd för begränsad tid enligt 5 § och som inte kommer att få fortsatt anställning när anställningen upphör, ska få besked av arbetsgivaren om detta minst en månad före anställningstidens utgång. En förutsättning för rätt till sådant besked är dock att arbetstagaren, när anställningen upphör, har varit anställd hos arbetsgivaren sammanlagt mer än tolv månader under de senaste tre åren eller sammanlagt mer än nio månader i särskild visstidsanställning under de senaste tre åren. Är anställningstiden så kort att besked inte kan lämnas en månad i förväg, ska beskedet i stället lämnas när anställningen börjar.