Möt Nina Andersson, undersköterska och vice avdelningsordförande, som brinner för bättre villkor


Idag på hemtjänstens dag vill vi lyfta det fantastiska arbetet som våra undersköterskor och vårdbiträden gör, alla dagar året om, för att se till så att många av våra äldre kan bo kvar hemma.

Vi har träffat Nina Andersson som arbetar som undersköterska på hemtjänsten i Robertsfors kommun. Nina är även vice avdelningsordförande i Kommunal Västerbotten sedan 2022.

Kommunal Västerbotten.
Nina Andersson, undersköterska i Robertsfors kommun och vice avdelningsordförande Kommunal Västerbotten.
Foto: Kommunal Västerbotten.

Hej Nina.

Hur länge har du arbetat inom vården?
Jag har arbetat i vården sedan jag var 17 år. Började då att arbeta på ett sjukhem, som det hette då, och sedan började jag att arbeta som personlig assistent och sedan på ett särskilt boende. Sen har jag även arbetat på landstinget, på Thorax Hjärtcentrum. Så jag har arbetat på olika arbetsplatser. 

Hur kom det sig att du börja arbeta inom vården?
Jag började att arbeta inom vården då jag alltid velat arbeta med människor. Att hjälpa dom med deras vardag och att se till att dom har det så bra som möjligt. Det är ett viktigt arbete. 

Vad är det bästa med ditt jobb?
Att jag får vara en del i de äldres vardag och vara dem behjälplig i det de behöver hjälp med. 

Hur kan en dag på arbetet se ut?
Startar dagen med att åka till lokalen för att träffa upp mina kollegor. Där byter jag om till arbetskläder och tittar hur mitt schema för dagen ser ut. Efter det åker jag i väg på mina besök. Vi samåker i den mån som vi kan, men det är inte alltid det går då vi har stora geografiska områden.

På morgonen är det många av besöken som består av att hjälpa upp ur sängen, personlig omvårdnad, ge medicin, ta på stödstrumpor, ordna med frukost med mera. 
Vi är även med vid duschning och renbäddning av säng.

Ibland hinner jag ta min fikarast på lokalen men annars blir det lite fika i bilen. 
Tiden är något som vi inte alltid har.
Runt lunchtid så är det oftast att man hjälper man till att värma lunch eller, om man har ett beslut på att få lagad mat så gör vi det. Andra dagliga sysslor så som städning och inköp har vi också, olika dagar.

På eftermiddagen så är det en del sociala besök, då umgås man med vårdtagaren, tränar enligt program från ex. fysioterapeuten eller tar en promenad. 

Sen vid middagstid så slutar jag och får gå hem när kvällspersonalen tar över. 
Det är en hel del bilkörning i arbetet utifrån att jag jobbar i den arbetsgruppen som har byarna. 

Just denna årstid när solen är framme så är det så otroligt vackert med snön på träden. 

Nina Andersson.
På väg.
Foto: Nina Andersson.

mitt kontor är en fröjd för själen

Nina Andersson

Finns det något som du önskar kunde förbättras, och vad i så fall?
Att det inte är så minutstyrt. Att man är styrd av tiden är svårt, och det bidrar inte alls till en bra och trygg arbetsmiljö. Vi arbetar med människor så vad som helst kan inträffa.

Sen vill vi bli fler kollegor i vården. Att man ska vilja att arbeta inom vården. Det är ett roligt och ett givande arbete.
Vi kommer alltid att jobba för bättre villkor, att vi får mer delaktighet i vardagen och att arbetsgivaren lyssnar på oss som arbetar inom verksamheten.

Kommunal har även tagit fram en rapport som visar att minutstyrningen bidrar till mer stress, sämre arbetsmiljö och att man har en större risk för arbetsrelaterad ohälsa. Då det finns ett underlag på att det inte är hälsosamt med minutstyrning så önskar man att fler arbetsgivare skulle göra en förändring.  

Vi arbetar med människor och då måste vi få den tid som behövs

Nina Andersson
"mitt kontor är en fröjd för själen"
Vacker omgivning på väg till nästa vårdtagare.
Foto: Nina Andersson.

Du är även vice ordförande i Kommunal Västerbotten sedan 2022, hur är det att ha den rollen?
Det är ett otroligt roligt, spännande och varierande uppdrag. Det bästa är att vara ute på arbetsplatsbesök och vara medlemmarna nära för att höra hur de har de på sina arbeten.

Vad är viktigt för dig i din roll som vice avdelningsordförande?
Jag brinner för att vi ska få bättre villkor, bli fler anställda i välfärden och mer delaktighet.

Vi får inte nöja oss, vi måste tillsammans hjälpa till för att få bättre förutsättningar. Att man våga ta plats och våga säga till när det behövs en förändring. Vi ska orka arbeta fram till pensionen utan att behöva sjukskriva sig. 

Varför är det viktigt att vara medlem i Kommunal?
För att vi alla behövs som jobbar på Kommunals avtalsområden. Vi ska kunna förvänta oss en fungerande välfärd där vi blir uppskattade och hörda i verksamheten och i samhället. Att vi ser till att vi lämnar över en bra fackförening till våra barn. 

Är vi många medlemmar ökar det vår styrka och möjlighet till att påverka

Nina Andersson
Nina Andersson
Foto: Nina Andersson

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar