Krönika: Karensavdraget - en unik orättvisa


Sverige är unikt på många sätt, men det är inte alla som är bra. Jag tänker på karensavdraget. Vi är det enda land i Norden som har ett sådant.

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal
Foto: Kommunal

Det är ett djupt orättvist avdrag. En straffavgift på att ta ansvar! Alla som jobbar i välfärden har ju ett stort ansvar. Med arbetsuppgifter nära människor – ofta multisjuka gamla, små barn, patienter eller människor som behöver personlig assistans. Och ovanpå det behöver man hantera ansvaret för kollegorna i en underbemannad verksamhet: å ena sidan inte smitta någon, å andra sidan inte sätta sina arbetskompisar i klistret. 

Så här i slutet av året är det svårt att ta sig igenom en månad utan att bli smittad av något. Det blir att välja mellan att antingen få nästan en tusenlapps avdrag på lönen – lagom till julklappsinköpen – eller gå till jobbet ändå. Tyvärr är det många som landar i att de inte har råd att vara sjuka. Ett dilemma som är välbekant för medlemmarna i Kommunal, men som många andra inte behöver uppleva. Dom flyttar sina jobb som dom vill, jobbar hemifrån, för att dom kan.

Jag blir så frustrerad över att det fortfarande är så här. Det är en klassblind politik! 

I dagarna kommer regeringen att presentera sitt interna arbete kring karensen, men hoppas inte på att dom har insett orättvisan. Det var inte länge sedan dom försökte utöka karensen, men fick dra tillbaka det förslaget. 

Här har oppositionen ett gyllene tillfälle att visa att en annan politik är möjlig. Medlemmarna i Kommunal har genom över 140 000 namnunderskrifter visat hur viktig frågan är. Och vi fortsätter driva det tills karensen slopas helt, en gång för alla! 

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar